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DIGEST; A transferred employee claims addi-
tional per diem for period when
traveling between old and new official
stations and during occupancy of tempo-
rary quarters after his reimbursement
was reduced to comply with the per diem
rate pertaining to permanent cbanges of
duty station established by the Depart-
ment of the Interior. His claim may not
be allowed because the determination as
to what per diem rate will be authorized
is within the discretionary authority of
the employing agency. Paragraph 1-7.3a,
FTR.

The Bureau of Mines, Department of the Interior,
requests our decision whether payment may be made to a trans-
ferred employee on his reclaim voucher for per diem and tempo-
rary quarters subsistence expenses. The employee's claim is
based on the per diem rate established by his travel orders
which is in excess of the rate established by the Department
for travel between his old and new duty stations and while
occupying temporary quarters. Payment may not be made since
purported authorization of per diem at a rate in excess of
that set by agency regulations is without effect.

Mr. Arthur F. Colonmbo an employee of the Bureau of
Mines, was transferred from Bloomington, Minnesota, to Reno,
Nevada, by travel authorization specifying per diem allow-
ances of $35 per day for the employee, $26.25 for family
members over 12 years of age, and $17.50 for family members
under 12. When Mc. Colombo submitted his claim for travel
allowances and temporary quarters subsistence expenses
derived from these rates, his reimbursement was reduced to
comply with the $30 per diem rate for permanent changes of
station entitlements established by departmental regulations.

Chapter 13 'of Part 347 of the Departmental Manual sets
forth regulations governing permanent change-of-station
allowances for Department of the Interior employees.
Essentially it provides that the specific provisions of the
Federal Travel Regulations (FTR) (FPMR 101-7) will govern
the payment of such allowances. Subsection 347.13.8 provides
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that temporary quarters subsistence expenses will be reim-
bursed on an actual expense basis subject to the "maximum
all)wance permitted by para. 2-5,4 of the FTR." Paragraph
2-5,4 establishes a formula for temporary quarters subsist-
ence expense reimbursement ba;;ed on fractions of "a daily
rate not in excess of 75 per cent of the maximum statutory
per diem rate," The $30 rate is applicable by virtue of a
Mhy 25, 1977 memorandum which promulgates the FTR with
adaptations for departmental use. It extends and clarifies
a memorandum dated June 4, 1975, establishing a reduced
per diem rate of $30 for permanent change-of-station travel
and temporary quarters subsistence expense purposes.

The certifying officer believes that the per diem rate
set by regulations of the Department of the Interior is for
application and that the employee may not be reimbursed on
the basis of per diem rates that conflict with such regula-
tions, even though purportedly authorized in the employee's
travel orders.

The statutory authority for payment of a travel allowance
for a transferred employee is contained in 5 U.S.C. 5724(a)(1),
Subsection 5724a(a) (1) provides that under such regulations
as the President may prescribe a transferred employee for
whom the Government pays travel and transportation is
entitled to per diem for his immediate family while en route
between the old and new official stations not in excess of
the maximum per diem rates prescribed by or under 5 U.S.C.
5702 (a rate not to exceed $35). A transferred employee
may also be authorized subsistence expenses for himself and
his family for a period of 30 days while occupying temporary
quarters, That allowance is based on average daily rates for
subsistence expenses per individual to be set by regulation
not in excess of the maximum per diem rates prescribed by
or under 5 U.S.C. 5702 (a rate not to exceed $35). 5 U.S.C.
5724a(a)(3).

Paragraphs 2-2.1 and 2-2.2 of the FTR, issued in
implementation of 5 U.S.C. 5724(a)(1) and 5724a(a)(1) pro-
vide that for the employee and his immediate family per
diem shall be allowed in accordance with the provisions of
Chapter 1. Paragraph 1-7.3a, Chapter 1, of the FTR, states
in pertinent part that "It is the responsibility of each
department and agency to authorize only such per diem allow-
ances as are justified by the circumstances affecting the
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travel." Thus, there is no requirement that per diem be
authorized at the maximum statutory rate upon transfer from
one official station to another. Therefore, the determina-
tion as to what per diem rate will be authorized in within
the discretionary authority of the administrative officials
concerned, Matter of Johnson, B-201508, July 15, 1981.

Since the Department of the Interior has established
a per diem rate of $30 payable when traveling between the
old and new official stations and for purposes of the tempo-
rary quarters subsistence expenses allowance, there was no
authority by which Mr. Colombo could be authorized either
allowance based on a higher per diem rate, To the extent
his travel order purports to establish a rate in excess
of $30, that purported authorization is without effect,
Accordingly, Mr. Colombo's claim for reimbursement of
additional per diem or temporary quarters subsistence
expenses may not be allowed.

Acting Comptrolle Gneral
of the United States
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