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UNITED STA I 5 GENERAL ACCOUNTING OFFICE 

WASHINGTON, D.C. 20548 

o,."ca: Of' GEHE~ CoUNSEL 

B-204388 

The Honorable Kevin D. Rooney 
Assistant Attorney General 

for Administratio~ 
United States Department of Justice 

. Dear Mr. Rooney: 

January 5, 1982 

This refers to your letter of August 5, 1981, 
seeking clarification of our decisions concerning 
ratification of unauthorized commitments. 

You point out that FPR § 1-1.405 (1964 ed. 
amend. 137) provides for ratification of an other­
wise proper contract by a contractiny officer where 
it is determined that such a contract or commitment 
is one that would have been authorized at the time 
of award. Yet you note that our decisions appear 
to authorize ratification in a case where Davis-Bacon 
Act provisions were ignored (B-197129, December 31, 
1979), and where an award was made w'i thout regard to 
the requirements for formal advertising (B-196700, 
January 9, 1980). On the other hand, you also note 
that in B-195566, March 17, 1980, we denied payment 
for printing services rendered outside the provisions 
of 44 U.S.C. § 501. 

You state that our decisions have led you to believe 
that the determination as to what constitutes an other­
wise proper award may be discretionar.y and more flexible 
than previously believed by your department. Thus, you 
ask us to address the meaning of "otherwise proper" as 
that term is used in FPR § 1-1.405. You advise that of 
the requirements which must be met before a proper award 
can be executed, availability of pertinent fiscal year 
funds is perhaps the most critical, followed by the 
required determination respecting obtainment of maximum 
practicable competition. 
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As you state, FPR § 1-1.405 provides that 
"otherwise proper contract made by individuals with­
out contracting authority, or by contracting officials 
in excess of the limits of their delegated authority, 
may be later ratified. II The regulation clearly means 
that a contracting officer may ratify a contractual 
commitment only if the contract as ratified would not 
be contrQry to statute or regulation. Turning to 
B-197129 and B-196700, as examples. the contracts 
involved in those cases could not be ratified under 
FPR § 1-1.405, because of the absence of Davis-Bacon 
Act wage rates in one contract and because of the 

. failure to follow formal advertising in awarding the 
other contract. The contracts would not have been 
"otherwise proper" even if they had been ratified 
by a contracting·officer. Similarly, a contracting 
officer could not properly ratify a contract where 
fiscal year funds are unavailable. 

The decisions cited in your letter are not 
inconsistent with FPR § 1-1.405. Our decision 
B-195566, supra, is an example of a case where a 
statute prohibited procurp.ment of the services in 
question. There, as you S", a statute prohibited 
the agency from contracting for printing services. 
We therefore held that payment was not authorized. 

On the other~and, in B-197129, where we allowed 
payment on the basis of qua~tum meruit, the agency 
was not prohibited by any statute or regulation from 
contracting for the work itself. The resulting con­
tract was improper because of the failure to incor­
porate the Davis-Bacon Act provisions. In this type 
of Hituation, the courts recognize that the contractor 
is entitled to be paid for the reasonable value of 
the goods or services furnished to the Government 
despite the absence of a valid contract. See 40 Comp. 
Gen. 447 (1961), and the cases cited. Such cases are 
properly referred to our Office for payment, since 
ratification under FPR § 1-1.405 wou~d not be authorized. 

Our authority to allow payment in such cases is 
based on 31 U.S.C. § 71, which provides that all 
claims by and against the Government sh~JI be settled 
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in the General Accountir.g Office. Our use of the 
term !I impl i edly r atified" in B-197129 and B-196700, 
merely indicated our finding that the work in both 
cases had been needed by the agency a~d a benefit 
had been received by the Government. We would not 
have authorized payment if the Government had not 
benefited from the work. 
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F~nally, you ask about the proper form to be 
used to effect l 'atifications. FPR § 1-1.405 requires 
a written document to effect ratification. FPR § 1-1.208 
(1964 ed. amend. 9) defines "contractU as a written 
commitment which obligates the Government to expend 
funds, and you state that your agency's position is 
that ratification must be in the form of a bilater.al 
contract documen~ or some other document listed in 
that section. We agree. In this regard, we call 
your attention to the provisions of 31 U.S.C. § 200(a) 
which specifies the type of documentation necessary 
to record and support an obligation of the United 
States (binding agreement in writing). In view of 
this statutory requirement, we certainly agree that 
every ratification should be properly documented. 

Sincerely yours, 

~~J .... d...~ 
Harry R. Van Cleve 
Acting General Counsel 




