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UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE ’
WASHINGTON, D.C. 20548 i

September 21, 1981
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Mr. Enos V. Slocum
900 Adams Avenue
Scranton, Pennsylvania 18501 \

Dear Mr. Slocum:

This is in response to your request dated July 2, 1981,
for a determination whether your full-time training duty and
annual training under 32 U.S.C. 503 (1976) is military service
creditable to your Civil Service retirement. A decision of
the Comptroller General will not be provided pursuant to that
request, but the following information and references may be
of assistance to you.

Your letter stated that you are employed under the
provisions of the National Guard Technicians Act of 1968,
Public Law 90-486, 82 Stat. 755, August 13, 1968, 32 U.S.C.
709 (1976). You do not indicate the dates of your employ-
ment, but inquire if military service under 32 U.S.C. 503
(1976) is creditable to your Civil Service retirement prior
to Public Law 90-486, becoming effective and thereafter.

Paragraph S3-5b, Inst. 27, May 15, 1978, Federal Person-
nel Manual Supplement 831-1, provides in pertinent part as
follows:

"(3) National Guard service is creditable
only under the following circumstances:

"(a) When performed under a ‘'call' by the
President when the organization is
activated into the U.S. Army or Air
Force.

»

"(b) When an employee, who is a member
of the National Guard, is ordered to
serve on active duty or active duty
for training as a member of the Army
National Guard or the Air National
Guard of the United States, which are
reserve components of the armed forces
of the United States, pursuant to
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"(4)

orders issued under the following
authority:

"(i) Section 233(d), Armed Forces
; Reserve Act of 1952, 'effec-
tive January 1, 1953

J
t
"(ii) A provision of title\lo,
United States Code, efffec-
tive August 10, 1956.

"(iii) Section 511(c) of title 10,
United States Code, effec-
tive September 3, 1963. These
are enlisted members, without
prior military service, of
the Army National Guard or
the Air National Guard of the
United States who were called
to an initial period of active
duty for training of no less
than four months.

National Guard service or training

periods are not creditable under the following
circumstances:

"(a)

"(b)

"(c)

When performed before January 1, 1953,
and not directly under a 'call' by the
President of the United States.

When called for duty solely by the
Governor of a State.

When performed exclusively for a
State under section 316 or sections
502 to 505, title 32, United States
Code." (Emphasis added.)

Paragraph S3-5b(5)b further provides as follows:
»

"(b) National Guard service, even if performed
for a federally recognized unit, is not
creditable unless it meets the qualifica-

tions listed in (3) above." (Emphasis
added.)
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Under these regulations issued by the Civil Service
Commission (now Office of Personnel Management)|, it appears
that your full-time training duty and annual trbining under
32 U.S.C..503 (1976) is not creditable to your Civil Service
retirement, regardless of when it was performed. However,
the Office of Personnel Management, not our Office, is the
agency charged with the administration of the Clivil Service
retirement laws. Therefore, to obtain an authoritative
answer to your question, we suggest you submit it to:

Bureau of Retirement, Insurance,
and Occupational Health

Office of Personnel Management

1900 E Street, N.W.

Washington, D.C. 20415

We trust that the information provided will be of
assistance to you.

Sincerely yours,

D orn —

Edwin J. nsma
Assistant General Counsel






