
THE COMPTROLLER GENERAL
lECISION O g . OF THE UNITED STATES

WASH ING TON. D.C. 20548

FILE: B-202564 DATE: July 31, 1981

MATTER OF: Mr. Robert Voigt

DIGEST: Civilian employee whose regular workweek
includes Sunday, may not take military
leave under 5 U.S.C. § 6323(a) (1976) to
attend weekend Navy Reserve drills since
employee, as a member of a Reserve com-
ponent of the Armed Forces, is entitled to
military leave under section 6323(a) only
if he is on active duty under 10 U.S.C.
S 270(a) (1976), and drills are inactive
duty.

This action is in response to a request for an advance
decision from the Finance and Accounting Officer, Tooele
Army Depot, Tooele, Utah. The request concerns whether
Mr. Robert Voigt, an Army civilian employee and a member of
the Naval Reserve, is entitled to have his absence from his
civilian job during a day designated as a Reserve drill
charged to military leave. As is explained below, the answer
is no.

Mr. Voigt received orders requiring him to report for
12 days of training at the Naval Air Station in San Diego,
California, commencing on July 14, 1980, and extending
through July 25, 1980. Although the orders indicated that
the duty was annual active duty for training, they also stated
that the designated travel day was July 11, 1980, and that
Mr. Voigt was to receive weekend drill pay for Saturday,
July 12, and Sunday, July 13.

Mr. Voigt's regular workweek is other than Monday through
Friday and both Friday, July 11, and Sunday, July 13, were
regular workdays while Saturday, July 12, was a regular non-
workday. The records indicate that Mr. Voigt reported to the
Naval Air Station on Friday, July 11, and he was granted
military leave from work for that day because he was in a
military travel status. The issue presented here is whether
Mr. Voigt is also entitled to receive military leave for
Sunday, July 13, a regular workday for which he was receiving
drill pay.

Military leave for civilian employees of the Federal
Government is authorized by 5 U.S.C. § 6323 (1976), which,
during the period in question, stated in part:
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"(a) An employee * * * is entitled
to leave without loss in pay, time, or
performance or efficiency rating for each
day, not in excess of 15 days in a calendar
year, in which he is on active duty or is
engaged in field or coast defense training
under sections 502-505 of title 32 as a
Reserve of the armed forces or member of
the National Guard."

Hence, an employee is entitled to military leave only if he
is on active duty as a member of a Reserve component of the
Armed Forces or if he is engaged in field or coast defense
training as a member of the National Guard.

The training requirements for members of Reserve com-
ponents of the Armed Forces are found at 10 U.S.C. § 270
(1976) which states in part that:

"(a) Except as specifically provided
in regulations to be prescribed by the
Secretary of Defense * * * each person who
is inducted, enlisted, or appointed in an
armed force after August 9, 1955, and who
becomes a member of the Ready Reserve under
any provision of law except section 269(b)
of this title, shall be required, while in
the Ready Reserve, to--

"(1) participate in at least
48 scheduled drills or training periods
-during each year and serve on active
duty for training of not less than
14 days (exclusive of traveltime)
during each year;

"(2) serve on active duty for
training not more than 30 days during
each year."

When Mr. Voigt, as a member of the Naval Reserve, attends
the required drills or training periods for which he is paid
"drill pay," he is performing "inactive duty" training. See
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37 U.S.C. § 206(a) (1976), and Department of Defense Military
Pay and Allowances Entitlements Manual, para. 80301. The
military leave entitlement found at 5 U.S.C. § 6323(a) applies
only when he is on "active duty" for training under sec-
tion 270(a). There is no authority to grant a Federal employee
military leave to attend weekend drills even though the
employee is required to be absent from work. See, 32 Comp.
Gen. 363 (1953); Matter of Donald Hubbard, B-187704, May 6,
1977; Matter of Pete Lewis, Jr., B-188145, November 15, 1977.

Mr. Voigt's orders show that he was to receive drill pay
for Saturday, July 12, and Sunday, July 13, and that he was to
report for active duty for training on July 14. Since he was
absent from work on Sunday, July 13, because he was attending
a weekend drill (inactive duty training) with his Reserve
unit, it would be inappropriate for this absence to be charged
to military leave.

Acting Comptro [er General
of the United States
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