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MATTER ort Lieutenant Colonel Robert and
Mrs. Sara Karrer

DIGEST: 1. A civilian employee of the Depnrtment'of
the Army is entitled to an allowance Xor
the shipment of household goods incident
to a change in her permanent station even
though her husband, a member of a uniformed
service had shipped other household goods
in connection with his permanent change3 of
station at an earlier date.

2. Civilian employees of the Government who
have permanent changes of station are
entitled to allowances for the shipmentl
of household goods if they are married to
a member of the uniformed services alst
making a permanent change of station arid
they maintain a joint residence at both
the new and old stations so long as pay-
ment is not made by the civilian agency
and the military department for shipment
of the same household goods.

3. When civilian employee and a member of
the uniformed services, married to each
other, both have permanent changes o?
station, the employee is entitled to an
allowance for the shipment of household
goods authorized for an employee with an
IImedIfate family even though the member
ships his household goods.

The questions to b& resolved involve the entitlement
of a civilian employee of the Army to an allowance for
the shipment of household goods incident to a permanent
change of station when her husband, a member of the
uniformed services, also received a permanent change
of station to the same location at an earlier date and
shipped household goods in connection with that change.
The specific question is what is the maximum weight '
allowance authorized the civilian employee. A question
Is also asked concerning when shipment of household goods
by a civilian employee and a military member maintaining
joint residences at both the old and new stations would
be considered duplicative payments.
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These questions were presented by the Assistant
Secretary of the Army, Manpower and Reserve Affairs, and
hlave been assigned PDTATAC Control No, 81-5, by the Per
Diem, Travel and Transportation Allowance Committee,

Lieutenanr. Colonel Robert Karrer and his wife Sara
resided in Government quarters OtttlFort Knox, Kentucky.
Colonel Karrer was on active ditiy and Mrs. Karrer was a
civilian employee of the Army. In anticipation of her
husband's permanent change of station, Mrs. Karrer estab-
lished a separate residence in Radcliff, Kentucky, on
June 15, 1979, since the Karrers would be ineligible to
remain in Government quarters at Fort Knox after his
transfor. On July 22, 1979, Colonel Karrer transferred
to Panama accompanied by one child. The other child
moved to Panama in August 1979. Incident to this trans-
fer Colonel Karrer shipped nearly his maximum weight
limitation in household goods.

Mrs. Karrer remained in her civilian position with
the Army at Fort Knox until January 1980, when she was
transferred to Panama in the interest of the Government,
Incident to this tranfer she shipped 580 pounds of
household goods which she had purchased to furnish her
residence in Radcliff, Kentucky,

Members of the uniformed services are entitled
to the shipment of household goods within certain weight
limitations based on grade in connection with a permanent
change of station, See 37 U.S.C. 406 (1976), and chap-
ter 8 of Volume 1 of the Joint Travel Regulations (JTR).
The entitlement is established without regard to the
number of dependents. Members of the uniformed services
married to each other may combine their individual
entitlements. See 1 JTR M8003.

Civilian employees of the Government are also
entitled to an allowance for the shipment of household
goods for themselves and their immediate family incident
to a change of station based on weight. See 5 U.S.C. 5724,
and chapter 8, 2 JTR, An employee without immediate
family accompanying him is entitled to 7,500 pounds, and
one with immediate family 11,000 pounds. Civilian em-
ployees married to each other and maintaining a joint
residence are entitled to one allowance of 11,000 pounds.
2 JTR 8000.
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When a civilian employee is married to a member of
a uniformed service they are each entitled to benefits
conferred. as a result of their respective service, to
long as a duplicative payment does not exist, See
54 Comp. Gen, (192 (1975).

Paragraph 2-1,4d of the Federal Travel Regulations
(FPMR 101-i) defines "Immediate family" as:

"(l) Any of the following
named members oi the employee's household
at the time he reports for duty at his new
permanent duty station or performs author-
ized or approved overseas tour renewal
agreement travel or separation travels

"(a) Spouse;

"(b) Children * *

Since Mrs. Karrer's permanent change of station has
been determined to be in the interest of the Government
and her husband and two children meet the definition of
immediate family, she is entitled to an allowance for the
shipment of a :zaximum weight allowance of 11,000 pounds.

With regard to the question of when the payment:
of an allowance for or the shipment of household goods
would be considered duplicative, it is out view that a
duplicative payment would exist 4banever a claim was
made by either spouse for an allowance or shipment of
the same goods made under the other's entitlement. In
other words, even though household goods are jointly
owned, both the civilian employee and the member of the
uniformed service may transport a portion of the goods
under the statutory authority of their respective service
so long as they do not exceed the weight limitations.
Tais, in effect, would allow them to combine their
respective entitlements.

We understand that this appears inconsistent with
tLO..provisions of the Federal Travel Regulations and
Volume 1, JTR, implementing 5 U.S.C. 5724, limiting two
family members who are employees to the entitlement of
one employee with an immediate family. See paragraph
2-1.5c, FTR, and 2 JTR 8000. However, in the absence
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of a specific provision of the regulations dealing with
such cases, civilian employees married to members of the
uniformed services are entitled to the benefits conferred
by 5 U,S.C, 5724, so long as they both do not receive an
entitlement for the shipment of the same household goods,

Comptroller General
of the United States
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