DECISION % ﬂ OF THE UNITED STATES
A WASH!NGTCJN. D. e, 20549
FILE: B<201809 . - . . DATE: Ma, 8, 1981 .

MATTER OF: |- Relocation Expenses -

Membershlp Fee, Cooperatlve Home.

DIGEST: Employee may not be" relmbursed a cooperatlve
home membership fee reguired on ‘purchase of
home at new duty station. 'Such fees are
‘personal and outside the scope.of costs or
expenses allowable as relocation expenses
‘under the Federal Lravel Regulatlons.

The issue presented. in thls case. upon a request
of an authorized certifying officer of the Department
of Agriculture*&s whether .a membership fee required to
be paid on the purchase of a home in. a cooperatlve home

-development is relmbursable as a relocatlon expense.’

The answer is no. -

’ an~employee-of.the.Depart-
ment of Agriculture's Soil Conservation Service, was
authorized  a ‘permanent change of station from Portland,
Oregon, to Washington,.D.C.  In connection with his -
transfer he purchased .a cooperative home for which he
was required to pay a membership fee of $300 to the 4
developer at the time of. purchase. This membership fee
i a one-time fee, nonrefundable and nontransferable if.
ahd when I sc11s his interest in the property.

%%rsuant to 5 U.S.C. § 5724ay(i976), paragraph
2-6.2"0f the Federal Travel Regulations (FPMR 101-7,

May 1973) provides for-reimbursement of certain expenses .
incurred by employees in connection with residence . :
transactions. Membership fees such as N p:id
are not-included -as reimbursable expenses under those
regulations. Instead, membership fees in condominium

or cooperatively owned homes or apartments are regarded
as items of added value continuing to benefit the pur- -
chaser., As such, they are considered a part of the

-purchase price and not a part of the cost or expenses

of purchas1ng. In the circumstances where a membership

fee is transferable, we have held that the expenses of

selling such membership 1s're1mbursable. -See B-183812, =g
May 4, 1976. However, the cost of a membership is
considered a personal expense of the employee and not
reimbursa . B-200082 MFebruary 25, '1981. Compare
B-171808} March 21, 1971, for membership fees in non-
real. estate type organlzatlons. .
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In the present cacse, the membership fee had no
relationship to any expense or charge for services
required for the purchase 'of the proverty. It was a
reguirement for occupancy and participation -in the man-
agement of the cooperative develooment. Accordingly,
such membershio fee is not reimbursable as a relocation
expense under the Federal Travel Regulations.
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