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THE COMPTROLLEN G;NERAL
OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C., 20548

FILE: B-201777 DATE: May 6, 1981

MATTER OF: Ernest Michael Ward - [Reimbursement of Gov-
ernment Employees for Transportation
Purchased Through Travel Agenzéj;

DIGEST: :

(1) Civilian employee of Department of
Army who purchased transportation
with personal funds from travel A

“agent in connection with official
travel may be reimbursed under
principle of this Office embodied
in paragraph C2207-4 of volume 2,
Joint Travel Regulations, that a
Government employee, unaware of
the general prohibition against
use of travel agents, who inad-
vertently purchases transporta-
tion with personal funds from a
travel agent, may be paid for
travel costs which would have
been properly chargeable had re-
quested service been obtained by
traveler directly from carrier.

(2) In the future this Office will re-
view claims of Government travelers
who violate the general prohibition
by purchasing transportation with
personal funds from a travel agent
and claim-reimbursement under ex-
ceptions such as that provided in
paragraph C2207-4 of Volume 2,
Joint Travel Regulations, to deter-
mine not only that the use of the
travel agent was inadvertent and
resulted from a lack of notice of
the general prohibition, but also
that these contentions regarding
the use of the travel agent were
themselves reasonable in the cir-
cumstances of the individual
traveler's claim.
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Ernest Michael Ward, a civilian employee of the Depart-
ment of the Army, requests reconsideration of our Claims
Group's adjudication (z-2827761) of November 17, 1980,
denying his claim for reimbursement of additional airfare
in connection with official travel he performed in July
1980.

Briefly, Mr. Ward performed round-trip air travel from
El Paso, Texas, to Washington, D.C, in July 1980 incident to
a temporary duty assignment in the Washington, D.C., area.
Mr. Ward purchased a round-trip airline ticket with his own
funds from a local travel agent prior to his departure date.
Upon submission of his travel voucher Mr. Ward was reimbursed
for only $416 of his total $554 expenditure. The agency
pointed out that the particular airlines which Mr. Ward used
offers a discount rate for the round-trip fare to Washington,
D.C., when a Government transportation request is used. As
a result, in accordance with paragraph C2207-4 of Volume 2,
Joint Travel Regulations (JTR), his reimbursement was limited
to the amount which he actually paid not to exceed the cost
which would have been incurred if the transportation had
been purchased directly from the carrier. This conclusion
was reaffirmed by our Claims Group's adjudication of
November 17, 1980, which determined that the agency had cor-
rectly applied the provisions of paragraph C2207-4 of 2 JTR.

In support of his present appeal Mr. Ward contends as
follows: :

"Your examination of my claim disallowed
reimbursement by applying Joint Travel Regu-
lation Vol 2, page C2207, para 4. The para-
graph that is used to disallow my claim states
'When an employee purchases transportation with
perscnal funds from a travel agent that employee
will be reimbursed the amount paid not to exceed
the cost which would have been incurred if the
transportation had been pruchased (sic) directly
from the air carrier.' I am not in violation
of this paragraph. There was no charge by the
travel agent. The tickets would have cost the
same i1if I had purchased them directly from the
carrier. In your letter you stated that your
‘office may settle claims only on a legal basis
... and may not modify the regualtions (sic) ...
However, it appears that you have modified this
regulation because you will not allow my claim
although I am not in violation of the referenced
regulation.”
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While we recognize the point Mr. Ward is making in re-
gard to the fact that he may have had to expend the same
amount (i.e., $554) of personal funds to secure his ticket
directly from the airlines, we do not agree that the price
he paid was the lowest price available to the Government,
nor.do we accept his contention that he was not in violation
of the controlling provisions of paragraph C2207, 2 JTR.
Thus, we are disallowing Mr. Ward's appeal pursuant to the
following analysis of reimbursement of Government employees
for transportation purchased, through travel agents.

Subchapter I of chapter 57 of title 5, United States
Code (5 U.s.cC. §§ 5701-5709), provides the comprehensive
statutory authority pursuant to which employees are reim-
bursed for expenses incurred in connection with officially
sanctioned Government travel. Pursuant to a statutory del-
egation of authority implementing regulations have been
promulgated in the Federal Travel Regulations, as amended
and supplemented (FPMR 101-7, May 1973). Volume 2 of the
JTR is a restatement and implementation of the Federal
Travel Regulations and consistent therewith provides among
other things for the travel entitlements of civilian employ-
ees of the Department of Defense. As regulations imple-
menting specific statutory authorities, the Federal Travel
Regulations and Volume 2 of the JTR have the force and ef- .
fect of law and may not be waived or modified by the General
Accounting Office, an employing agency, or any employee.

Paragraph C2207 (change 131, September 1, 1276) of
Volume 2 of the JTR provides that travel agencies may not
be used to secure any passenger transportation service with-
in the United States. However, in our decision, B-103315,
August 1, 1978, we held that members or civilian employees
of the uniformed services who individually and inadvertently
purchase official transportation from a travel agent with
personal funds without prior approval by the administrative
office can be reimbursed in an amount which does not exceed
charges which would have been payable if the transportation
had been purchased directly from the carrier. We did re-
quire that those granted the individual exemption should be
admonished that official Government travel ordinarily is pur-
chased directly from the carrier in the absence of an ad- »
vance administrative determination that group or charter
fares sold by the travel agents will result in a lower cost
to the Government and will not interfere with official
business. Our decision has been incorporated in paragraph
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C2207-4 {change 171, January 1, 1980) of Volume 2 of the
JTR. See also, Dr. Kenneth J. Bart, 58 Comp. Gen. 710
(1979).

More recently in a decision addressed to the Depart-
ment of the Interior concerning the inadvertent use of
travel agents, 59 Comp. Gen. 433 (1980), we discussed in
depth the specific guidance available as to the use of
travel agents with respect to civilian employees of the
United States covered by the Federal Travel Regulations.
We went on to state as follows: >

"More specific guidance as to the use
of travel agents is found in the General
Services Administration (GSA) transporta-
tion audit regulations, specifically,

41 CFR 101-41.203.1(a), which states that
transportation services whether procured
by the use of cash, the Government Trans-
portation Request or otherwise, generally
must bée procured direct from carriers and
that travel agencies may be used only to
the extent permitted by the regulations
of the General Accounting Office (GAO)

(4 CFR 52.3) or GAO's specific exemption
therefrom. Our regulations prohibit the
use of travel agencies within North America,
from the United States or its possessions
to foreign countries, and between the
United States and its possessions, and
between and within its possession. 4 CFR
52.3(a). However, both the GSA and GAO
regulations are addressed to Federal
agencies generally, not specifically to
individual Government travelers, whose
travel procedures are found in the FTR

or the JTR. Therefore, we are not pre-
pared to say individual travelers on
official Government business can be
charged with notice of these provisions."
(Emphasis added.)

Thus, we concluded that the principle set out in our

decisions in B-103315, supra, and 58 Comp. Gen. 710,

supra, was appropriately applied in reaching the fol-
lowing result:
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"* * * A Government employee, unaware
of the general prohibition against the use
of travel agents, who inadvertently pur-
chases transportation with personal funds
from a travel agent, may be paid for travel

- costs which would have been properly charge-~
able had the requested service been obtained
by the traveler directly from the carrier.”

l}n applying the rationale set out above we believe there
are ¥lear requirements that a traveler must demonstrate for
purposes of claiming reimbursement under the exception con-
tained in paragraph C2207-4 of Volume 2, JTR, to the general
prohibition against the use of travel agents: First, that
he was unaware of the general prohibition; and secondly,
that in consequence of that ignorance the traveler's use of
the travel agent was "inadvertent" - a word commonly defined
through reference to "a lack of intentgf Moreover, we be-
lieve that it is equally necessary that the traveler's
qualification under the exception to the general prohibi-
tion against the use of travel agents must - in the cir-
cumstances of each case - be reasonabléZj Specifically, with
reference to our analysis in the Department of the Interior
case discussed above, the standard of reasonableness is
evidenced when individual travelers on official Government
business do not know and do not have sufficient reason to
know of the applicable regulatory prov151ons precluding use
of travel agents. :

With this understanding we turn now to the facts of
Mr. Ward's case. As we have indicated, the use of travel
agents to secure passenger transportation within the United
States has been prohibited under paragraph C2207 of Volume
2 of the JTR since 1976. Effective January 1, 1980, paragraph
C2207-4 of Volume 2 of the JTR has provided for reimburse-
ment for the purchase of transportation with personal funds
from a travel agent to the extent stated and under the fol-
lowing policy guidelines:

"Except as provided herein, it is
the policy of the Department of Defense
that transportation for official Govern-
ment travel will be purchased directly from
the carrier. If an employee is not aware of
this policy and purchases transportation for
official travel with personal funds from a
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travel agent, that employee will be reimbursed
the amount paid not to exceed the cost

which would have been incurred if the
transportation had been purchased directly
from the carrier. In such cases, the em-

. ployee will be advised that recurrence of such
1 ' use of travel agents will result in denial of
any reimbursement for the transportation so
procured unless it can be demonstrated that
the employee had no alternative (MS Comp. Gen.
B-103315, 1 August 1978)." (Emphasis added.)

In marked contrast to the provisions of para-
graph C2207 of Volume 2 of the JTR, Mr. Ward's claim
submission to the agency states in part as follows:

“2. In order to perform my duties I am
required to travel frequently. I average
over 14 trips a year. Each trip is ap-
proximately 1 week in duration with about

3 different TDY points in as many different
locations. Since my travel is so extensive

I have used the services of a travel .agent,
without incident, for over a year. Utilizing
travel agencies have benefited the Government
in several ways including:

* * * * *

"3. The travel agency was queried about the
discrepancy in price. They were unaware of
a Government discount and after investigating
found out that it only applied when tickets
were purchased with & GTR [Government Trans-

portation Request]. Therefore the dis-
count is only available through SATO [the
agency]. They assured me that this was a

very unusual circumstance and that in the
. future they would ensure no government dis-
| counts are available before issuing tickets."”

This Office has consistently stated that the
non-use of travel agencies is premised on the deter-
mination that procurement directly from the carriers
is more efficient and economical than purchases from
the travel agencies. In the circumstances of Mr. Ward's
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case the conclusion is inescapable that had he coordinated
his travel through his agency and dealt directly with the
airlines the mistake would have been avoided and the avail-
able discount savings to the Government would have been
realized.

Thus, (we conclude that for the uninitiated and infrequent
Government traveler who inadvertently purchases transporta-
tion with personal funds from a travel agent, the provisions
of paragraph C2207-4 of Volume 2, JTR, afford relief through
an exception to the preclusive provisions on a one time basis -
recurrence of such use of travel agents resulting in the
denial of any reimbursement for transportation so procured.
However, for the experienced and frequent Government traveler
it is not presumptively reasonable for him to consistently fail
to take notice of his agency's travel policy and implementing
regulations. And, where such a traveler's consistent actions
amount to a violation of a clearly proscribed course of con-
duct in using travel agents, the exception represented by
paragraph C2207-4 of the regulations is not available be-
cause the twin contentions of ignorance and inadvertence
are patently unreasonable.

Therefore, in the circumstances of Mr. Ward's case we
- find that he had or should have had notice of the prohibi-
tion provisions of paragraph €2207 of Volume 2, JTR, and
that his intentional use of the travel agency to purchase
the passenger transportation in question was contrary to
those binding provisions and not subject to the relief per-
mitted by the one-time exceptjion provided in paragraph
C2207~4 of the regulations. Vis a result, Mr. Ward's claim
for reimbursement for the round-trip travel in question was

properly subject to denial in total by the agency.

However, since this definitive analysis extends our
construction set out in 59 Comp. Gen. 433, supra, and post-
dates the travel which Mr. Ward performed in July 1980,
and with consideration for the fact that the travel performed
benefited the Government in the amount already reimbursed
to Mr. Ward, we will not object to Mr. Ward's retention of
that amount of $416. But, in accordance with our decision
here, we are sustaining our Claims Group's disallowance of
Mr. Ward's claim for amounts paid to a travel agent for
round-trip air travel in excess of the cost which would have
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been incurred if the transportation had been purchased directly
from the carrier.

Acting Comptroller General
of the United States





