e s

COMPTROLLER GENERAL
OECISION OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548

FILE: B-201746 DATE: June 26, 1981
MATTER OF: BAQ for Coast Guard Members on Sea Duty
DIGEST: Proposed amendment to Coast Guard regulations

to authorize continuance of basic allowance
for gquarters (BAQ) to members without depend-
ents, performing periods of temporary duty
away from a permanent duty station to which
they will return (temporary additional duty
(TAD)}) aboard a vessel at sea for 3 months

. or more is not authorized. 37 U.S.C. 403(c)
prohibits payment of BAQ to members on
sea duty but provides that duty for a period
of less than 3 months will not be considered
sea duty. That provision makes no distinc-
tion between temporary and permanent duty.
Neither the statute nor the implementing
Executive orders issued under 37 U.S.C. 403(qg)
define sea duty in a way to exclude TAD in
Coast Guard vessels from definition of sea
duty, nor do they permit the service Secretaries
to define sea duty differently.

This action 1s in response to a request from the Comptroller
of the Coast Guard as to whether Coast Guard regulations may be
amended to permit payment of a Basic Allowance for Quarters (BAQ)
to members performing sea duty in the circumstances described in
the submission.

It is stated that the Coast Guard would like to amend its
regulations to permit all members without dependents performing
temporary additional duty (that is temporary duty after which
they will return to the same permanent duty station) aboard a
vessel to continue to receive BAQ, if previously entitled,

! regardless of the length of the temporary duty. To permit this
it is proposed to amend the Coast Guard regulations to, in
effect, exclude such temporary duty performed by such members
from the definition of sea duty. It is our view that the pro-
posed amendment would not be in accord with the applicable
statute and Executive orders.

The request for such amendment has apparently arisen
because of problems encountered by members, without dependents,
who are required to perform such temporary additional duty. It
is reported that governing regulations reguire such a member's
entitlement to BAQ to be temporarily discontinued during
periods of temporary duty aboard a,6 vessel, if the period
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exceeds 3 months. It is pointed out that in cases where a
member's permanent station is normally a shore station--where
he must secure and maintain his own quarters—--the regulations
governing entitlement create an undesirable hardship. Because
of the discontinuance of BAQ, some members have had to sell

or sublease their non-Government gquarters to avoid financial
loss.

The problems involved in this situation are more apparent
because BAQ is not discontinued when a member without depend-
ents is ordered on temporary additional duty to another shore
station for 3 months or more even if Government quarters are
provided at the temporary duty location during the entire
period. 1In an effort to equalize treatment in these situations,
it is proposed that Coast Guard regulations be amended to permit
the performance of temporary additional duty for 3 months or
more aboard a vessel without discontinuance of BAQ. It is
suggested that authority for such amendment could possibly be
considered as derived from section 405 of Executive Order
No. 11157, June 22, 1964.

The provisions of law governing entitlement to BAQ are
contained in 37 U.S.C. 403. Subsection (c) thereof provides
in part that a member of a uniformed service without depend-
ents 1s not entitled to BAQ while he is performing sea duty
or, in most cases, field duty. It further provides that such
duty for a period of less than 3 months is not considered to
be sea or field duty. 1In this connection, subsection (3)
of the same section authorizes the President to prescribe
regulations for the administration of the section including
the defining of the phrase "sea duty" as it relates to the
period of duty of 3 months or more. Pursuant to that
authority, section 401(c) of Executive Order No. 12094,

3 C.F.R, 251, 252 (1979), which amended section 40l1(c) of
Executive Order No. 11157 defined the term "sea duty" as
meaning service performed by either an officer or enlisted
member in a self-propelled vessel that is in an active
status, in commission or in service and 1s equipped with
berthing and messing facilities. Rule 5 of Table 2B01030-2
of the Coast Guard Comptroller Manual 'is consistent with
these provisions.

Section 405 of Executive Order No. 11157 provides,
generally, that a member on temporary duty away from his
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permanent station may occupy Government quarters at the
temporary duty station without affecting his right to
continue to receive a basic allowance for guarters or
assignment to quarters, if any, at his permanent station.

In addition to the foregoing, section 407 of Executive
Order No. 11157 authorizes the Secretaries of the uniformed
services to prescribe such supplementary regulations not
inconsistent with the Executive order as may be deemed
desirable and necessary for carrying out the regulations.
While Executive Order No. 12094, amended Executive Order
No. 11157, it did not affect the Secretaries' limited
authority to issue regulations, provided such regulations are
consistent with the governing statute and Executive orders.
59 Comp. Gen. 192 (1980).

Under the present provisions, the terms sea duty and
field duty have been specifically recognized and differen-
tiated from other types of duty for BAQ entitlement purposes.
Further, the statute specifically provides that periods of sea
duty less than 3 months will not result in loss of a member's
right to BAQ, if previously established, regardless of how
the term "sea-duty" is defined by the President under
authority of 37 U.S.C. 403(j). In 59 Comp. Gen. 486 (1980)
we considered a similar guestion presented by the Marine
Corps. There we held that no distinction is made by the
statute between temporary and permanent assignments; rather,
it is the length of the assignment that is critical.
Accordingly, it is our view that Coast Guard regulations
which administratively supplement these Executive orders
may not be amended in such a way as to permit continued
payment of BAQ in the situations described in the sub-
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