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MATTER OF: William C. Scott - LRetention of Compen-
sation Incident to Peduction in Force

DIGEST: Two-year save pav period provided in Sub-
chapter S9 cf Feds teal Personnel M;nual
Supplitert 732-i for a downgracing from
a General Schedule position to a wage
schedule position incident to Reduction in
Force is not terminated by subsequent down-
grading from the wage schedule position to
a General Schedule position. However, a
portion of the claim that accrued more than
6 years before claim was filed in GAO is
barred by 31 U.S.C. 71a, and GAO has no
authority to waive or modify its provisions.

This action is the result of an appeal from a settlement
of our Claims Division dated March 11, 1930, which denied
the claim of hMr. William C. Scott for retained pay incident
to a reduction-in-force (RIF) action, in which he was down-
graded from a General Schedule (GS) position to a wage sche-
dule position. His claim was also considered barred under
31 U.S.C. 71a, since it was not filed in this Office within
6-years from the date it accrued. The issue in this case
is whether a subsequent RIF to a lower GS position terminated
the retained pay generated by the initial RIF. For the
following reasons the claim is allowed in part.

The National Aeronautics and Space Administration (NASA)
pursuant to a RIF downgraded Mr. Scott, one of its employees,
from a GS-11, step 4 position to a WG-5, step 3 position on
October 3, 1971. As a result he became entitled to retained
pay of his vS-ll, step 4 Dosition for 2 years according to
the provisions of the Federal Personnel Manual (FPM)
Supplement 532-1, unless earlier terminated by conditions
specified in the Supplement. A subsequent RIF reduced
Mr. Scott from his WG-5, step 3 position to a GS-4, step 10
position on June 30, 1972. At this time the retained pay
of the GS-l1, step 4 positiion was discontinued in accordance
with NASA's interpretation of paragraph S9-6 of FPM Supple-
ment 532-1. Mr. Scott filed a claim for retained pay in our
Office on April 13, 1979, for the higher pay for the period
June 30, 1972, through October 2, 1973.

Subchapter S9 of FPM Supplement 532-1, in effect at the
time, controls Mr. Scott's entitlement to saved pay. The
introduction to naraqranh S9-3 nrovides:
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* * * an employee's scheduled rate of
pay is retained when he is changed to a lower
grade or reassigned to a wage-schedule
position having an established maxirmum rate
of paY which is less than the effployee's
existing schedule of pay."

Mr. Scott met the eligibility requirements in para-
graph S9-3b. Paragraph S9-3d provides as follows:
"Pay retention period. An employee's pay is retained under
this policy for a period of two years unless it is terminated
earlier by one of the following conditions * * *.2' Mr. Scott
argues that since none of the conditions listed in para-
graph S9-3d applied to his situation, he is entitled to
2 years of salary retention after the initial RIF on October 3,
1971.

The basis for our Claims Division's affirmance of NASA's
early termination of the 2-year period uoon Mr. Scott's
second RIF, June 30, 1972, is paragraph S9-6 of FPM Supple-
ment 532-1, which states:

"Employees who are changed from wage sche-
dule to General Schedule pay category are not
covered by this policy. Pay is retained for
employees under this circumstance only in
certain cases of conversion expressly provided
for under other regulations of the Civil Service
Commission."

There is no question that Mr. Scott moved from a wage
schedule to a General Schedule category in the second RIF
and that no new 2-year period of pay retention began at
that point. However, we do not view this provision as termi-
nating retained pay entitlement from an earlier RIF.

In that connection, paragraph S9-3f of FPPMl Supplement
532-1 deals with situations of consecutive changes to lower
grade similar to Mr. Scott's situation. It states:

"Further change to lower grade or reassign-
ment during pay retention period. When, during
a 2-year pay retention period, an employee is
further changed to lower grade or reassigned under
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conditions entitling him to pay retention, he
continues for the remainder of the 2-year period
to receive the same retained rate. At the_time,
ho-'ev-er _.' le further chang_ Dohwe- grae --r
reassn s-- a record is md e-of the r e 't:-ced - -

rate the employee would have been entitled to on
the basis of the change to lower grade or reassign-
ment if he had not then been in a retained pay
status. At the expiration of the original 2-year
period, this new rate is used as the retained pay
rate for the remainder of a 2-year period beginning
on the date of the subsequent change to lower grade
or reassignment."

Under this provision the second reduction in grade has no
effect on the 2-year period of pay retention generated by the
first. The second change to lower grade merely effects a new
pay retention period paid at a lower rate than the old, which
begins at the cessation of the old pay retention period. The
same definitional scheme applies to paragraph S9-3f as did to
the introduction to paragraph S9-3. Changes to a lower grade
do not include changes to a lower grade General Schedule
position from a wage schedule position. Remedial legislation
was enacted covering such situations. However, it was enacted
after Mr. Scott's situation arose and is not applicable to
his case. See Public Law 92-392, August 19, 1972, 86 Stat.
573. Therefore, paragraph 59-3f does not apply to Mr. Scott's
second RIF, and we have found no statute, regulation, or
decision which specifically addresses Mr. Scott's situation
on June 30, 1972. However, we believe that it is appropriate
to apply the principle found in paragraph S9-3f, that the
initial 2-year pay retention period is unaffected by a subse-
quent change to a lower grade.

However, Mr. Scott's claim accrued on June 30, 1972, the
date the retained pay was discontinued. At that time 31 U.S.C.
71a (1970) provided a 10-year period from the date of accrual
of a claim for filing in the GAO in order to avoid being
forever barred. Subsequently, section 801 of the General
Accounting Office Act of 1974, approved January 2, 1975,
Public Law 93-604, substituted a 6-year period for the
10-year period in 31 U.S.C. 71a. This 6-year time period
applies to Mr. Scott's claim, even though his claim accrued
before 1975, and our Office is without authority to waive or
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modify the provisions of 31 U.S.C. 71a (1976). Wesley L.
Goecker, 58 Comp. Gen. 738 (1979); Freddie L. Baker, B-190841,
December 27, 1973. Therefore. Mr. Scott had to file his
claim with CAO bv TirnD In 1978h tO nrrt-pct the entire time
period of his claim for retained pay. Since he did not file
until April 18, 1979, all retained pay that he may have
been entitled to which was earned from June 30, 1972, through
April 17, 1973, is barred from our consideration.

Accordingly, since paragraph S9-3 of FPM Supplement 532-1
entitled Mr. Scott to 2 years of saved pay ending October 2,
1973, which was not affected by his second RIF on June 30,
1972, Mr. Scott may be paid the difference between his saved
pay rate and the rate actually paid him for the period
which was not barred by the 6-year statute of limitations.
Settlement will be issued accordingly.

Acting Comnl4trogler General
of the United States
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