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DIGEST: 1. As a result of a reduction in force
(RIP), a civilian employee Qf the
Department of the Army transferred
from Fort Ord, California, to Fort
Detrick, Maryland, in June 1978,
fie %was not issued permanent change
of station travel orders until April
1980, Employee may be reimbursed
for relocation expenses if the
required documentation is submttted
with travel voucher, even though
written travel orders were issued
subsequent to travel, since, under
Volume 2, Joint Travel Regulations
paragraph C4101, an employee who is
subject to a RIF is entitled to reim--
burseinent of relocation expenses.
The fact that the travel orders WcLa
not issued until 2 years later does
not reduce that entitlement.

2. Employee claims expenses for house-
hunting trip incident to change
of permanent station. Such expeases
may not be paid since authorization
for the househunting trip was not
issued prior to the trip as re-
quired by Federal Travel Regulations
paragraph 2-4.3c

3. Employee was authorized shipment and
temporary storage of household goods
under the commuted rate system, inci-
dent to permanent change of station,
He may be reimbursed under the com-
muted rate system for the shipment
of his household goods based upon
the carrier's bill of lading. How-
ever, he may not be reimbursed for
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the storage because the receipt pre-
sented dogs not state dates of stor"
age or the weight of goods stored
as required by Federal Travel Regu-
lationq para, 2-8.5b(1),

4. Employae claims temporary quarters
subsistence expenses incident to
permanent change of station, but he
has not submitted the required receipts
and itemization for lodging, laundry
or food while occupying temporary
quarters. Employee may not be reim-
bursed for lodging and laundry ex-
penses since regulations require
receipts and itemization for such
costs before reimbursement is
allowed, However, he may be reim-
bursed for expenses of coin-operated
laundry facilities, since receipts
are not required by Federal Travel
Regulations parat 2-5.4bv He may
also be reimbursed for food ex-
penses for the days itemized, and
for remaining days if he submits a
daily itemization of food expenses
and these expenses are reasonable as
to amount,

5. A transferred employee has claimed
reimbursement of expenses for a laase
cancellation at his old dut:; station,
but he has not submitted a copy of
the lease or any other document for
the claimed expense. The employee
may not be reimbursed for the lease
breaking expense because the docu-.
mentation required by Federal Travel
Regulations para. 2-6.2h, and GAO
decisions has not been submitted.

6. A transferred employee has claimed
$200 for miscellaneous expenses,
but he has not submitted evidence
of having incurred any miscellane-
ous expenses of the type listed in
Federal Travel Regulations para.
2-3.lb. Sinoe the employee moved
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his household effects from one state
to inother, we assume he incurred
miscellaneous expenses and he is
entitled to the minimum amount,

7. A transferred employee has claimed
reimbursement of mileage, lodging and
meal expenses for the travel between
his old and his new duty stations.
Since he heA not submitted odometer
rz*diuaqs fQr tha mileage, payment
should be made based upon standard
highway mtleage guides at the rate
stated in hi travel orders, Since
reimitlrsemertt of lodging and meal
expenses for tha employee and his
dependents in on the same basis as
reimbursement for similiar expenses
during travel by the employee alone,
the same documentation requirements
apply, the employee may not be reim-
bursed for lodging expenses here be-
cause no receipts were submitted,
However, he maw be reimbursed for
food expenses without receipts.

This decision is in response to a reaquest by
Mr. Cohn T'. Beck, Finance & Accounting Officer, Depart-
nent of the Army, Fort Detrick-, Maryland, concerning
the claim of Mr. Franklin 13 Goss for reimbursement
of relocation expenses incurred incident to a perma-
nent change of station, For the reasons set forth be-
low, and within the limits described, Mr. Goes may be
reimbursed.

Mr. Goss was employed at Fert Ord, California,
where he was to be separated due to a reduction in
force (RIF)v As a result of the RIF, he transferred
to Fort Detrick, Maryland, in June 1978. At that time
Mr. Goss was not issued orders authorizing reimburse-
ment of permanent change o;f vtation expenses However,
in April 1980, Mr. Goss wan issued orders authorizing
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reimbursement of some of the expenses incurreid at
the time of his change of station in 1978, Mr, Gols
submitted vouchers claiming permanent change Of
station travel, a househunting trip, tesTporary lodging
and pubsistence, miscellaneous expensesf lease canpella-
tion expenses, transportation of household gootjs and
temporary storage, However, Mr. Goes failed to submit
receipts o0 other documentation (except. for trauisporta-
tion of his houisehold goods), and the certifytng officer
sent the voucher to our Office to determine whether
Mr. Goss may be reimbursed based upon the documentation
submitted,

Mr. Goos states that fill of the receipts were
lost or destroyed. He also states that the request
for reimbursement represents an honest attempt to
average out expenses incurred during his permanent
change of stations

Before we consider the question presented by the
certifying officer, we must examine the threshold
issue, namely whether Mr. Goss' travel tand relocation
expenses may be paid when the travel authorization
was issued well after the travel was performed.

It is not clear from the record whether Mr. Goss
was actually separated in the RIF or was transferred
prior to actual separation, In either case, under
paragraph C4101 of Volume 2 of the Joint Travel Regu-
lations (2 JTR), he is entitled to reimbursement of
his relocation expenses. Nor ib the record clear as
to why travel orders were not issued at the time of
his transfer. The fact that they were not issued, how-
ever, does not lessen Mr. Goss' right to reimbursement
as long as he complies with all of the other relevant
portions of 2 JTR and the Federal Travel Regulations,
(FPMR 101-7, May 1973) (FTR), when submitting his
claim,

The Army submitted the claim to our Office to
determine to what extent Mr. Goss may be reimbursed
fvor his relocation expenses on the basis of the
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documentation he submitted, The applicable Department
of the Army regulation, AR 37-106, paragraph 1-41,b,
states in pertinent parts

"b, Documents Required, A travel
voucher will be supported by travel
orders, required statements, receipts
(when requirod), and memorandum copies
of transportation requests (if uses, or
if ticket is obtained and not used), It
will also contain or be supported by a
complete and correct itinerary, itemiza-
tion of reimbursable expenses (when
required), and information as to mode of
transportation used,"

Therefore we must examine what receipts and other
documentation were required to determine what portions
of Mv, Goss' claim may be certified for payment.

Househunting Trip

Mr* Goes has submitted a vouchar in which he
claims 6178 for meals, $425 for lodging, and travel
expenses for a hounebunting trip from May 20 to
June 5, 1978, This trip apparently served as a house-
hunting trip and as a means of transporting the
first of two loads of household goods, The Federal
Travel Regulations, para. 2-4,3c, provide that a trip
for finding residence quarters shall not be made at
Government expense unless prior to the househunting
trip a travel order has been issued which includes
authorization for a, round trip. We have held that
there may be no reimbursement for the costs of a.
househunttng trip without the prior authorization
See Williami R. Clayton, B-200421, July 20, 1981, and
casee cited therein. In this case, Mr. Goss did not
receive authorization for the househlunting trip until
2 years after he made the trip. Therefore, in accord-
ance with the FTR and our decisions, Mr. Goss may
not be reimbursed ior any expenses incident to his
househunting trip.
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Transportation and Storage of Household Goods

The travel order authorizes shipment of household
goods not to exceed 11,000 pounds and provides that the
shipment will be by commuted rate, Mr. Goes shipped
1,350 pounds of household goods by commercial carrier,
He has submitted a combined bill of lading and frlight
bill from Continental Van Lines for $560,67, Mr. Goes
states that he transported other household goods by
himself and is not tQlaiming any further reimburse-
ment for transporting these household goods. Since
Mr. Goss was authorized shipment of household goods
by the commuted rate, it. is mandatory that he be
reimbursed by that method, B-174642, March 6, 1972.
Therefore, Mr. Goes may be reimbursed for the trainspor-
tation of his household goods by Continental Van Lines
under the commuted rate method in accordance with FTR
para, 2-8,3a.

Mr. Goss' travel order authorizes temporary storage
of household goods for up to 60 days. Mr. Goss 'nar,
claimed $56 for temporary storage and $104 for placing
and removing the goods from storage, He has supplied
a receipt for $52.50 from Metro Transfer and Storage,
Westminister, Maryland, but the receipt does not give
the date of storage or the weight of the household goods
stored. The Federal Travel Regulations state that costs
for storage of goods, including in and out charges,
are reimbursable, FTR para. 2-8.5b(l). However, that
provision requires a receipted copy of the warehouse
or other bill for storage costs showing the dates and
location of storage and the weight of the household goods
to support reimbursement. A.lB. Restivo, 53 Comp. Gen.
513 (1974). since the receipt submitted by Mr. Goes
does not contain the required information, he may not
be reimbursed for the claimed storage expenses. He
should be informed of the FTR requirements and allowed
the opportunity to furnish the required information.

Temporary Quarters Subsistence Expenses

Mr. Goss has submitted a "Daily Itemization of
Expenses Paid" for his temporary quarters subsistence
expenses, which were authorized in his travel order.
Mr. Goss has claimed $120 for laundry and dry cleaning
for the 30-day period but has not claimed a specific
amount for lodging and meals for that period on the
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daily itemization. Mr. Goss did not list his expenses
daily, but instead listed expenses for 4 days of the
30-day period,

Regulations concerning ttmporary quarters sub-
sistence expenses are contained in part 5 of chapter 2
of the FTR, Under FTR parA. 2-5,4b, which is entitled
"Itemization and Receipts" there is a statement that
receipts are required for at least lodging and laundry
and cleaning expenses, except when coin-operated facil-
ities are used. Since Mr. GosB has not supplied receipts
as required, he may not be reimbursed for lodging and
cleaning expenses except for those amounts claimed for
coin-operated facilities, The above paragraph also
requires that actual expenses be itemized in a manner
prescribed by the head of the agency which w ill permit
a review of daily amounts spent on food, On the basis
of the vouchers submitted, Mr. Goss may be reimbursed
for the 4 days for which he listed his daily expenses.
If he resubmits a daily itemization of food expenses
for the other 26 days, and these expenses are reasonable
as to amount, then the certifying officer may approve
reimbursement of such expenses if otherwise proper.

Leasef Payment

Mr. Goss has claimed $200 for lease breaking
expenses. However, he did not supply a copy of a
lease or a receipt for the coots of breaking the
lease, The FTP provides that expenses ir,curred in
breaking a lease must be supported by documentation
showing that the expense was in. fact incurred and
paid by the employee. FTR para. 2-6.2h. Also, our
cases require that a copy of a lease or acceptable
alternative evidence be submitted in order for
an employee to be reimbursed for lease breaking
expenses. Lewis R. Perry, B-184164, December 8,
1975; and Carol A. Dentz, B-181737, August 19, 1974.
Since Mr. Gosn has not submitted any evidence sup-
porting his claim for lease breaking expenses, he
may no'. be reimbursed for such expenses.
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Miscellaneous Expenses

Mr. Goss has clatmed $200 Jn miscellaneous expenses,
but he has not mentioned any spevific allowable miscella-
neous expenses that he has incurred. Miscellaneous
0xpenses may be reimbursed to an employee with an
immediate family in the amount of $200 without support
or documentation of those expenses, FTR parat 2-3.3a,
However, we have held that some allowable miscellaneous
expense, as outlined in FTR para. 2-3.lb, m#nust be in-
curred before a miscellaneous expense allowance may be
paid, B-163632, April 9, 1968, and B-168284, Pecember 2,
1969, We also held in those cases that where there is
a change of residence involving movement of household
effects or when the transfer is from one state to another
it may be assumed that miscellaneous expenses have been
Incurred, Therefore, since Mr. Goss moved his house-
hold effects from California to Maryland, we assume that
he incurred miscellaneous expenses and his $200 miscel-
laneous expense claim may be certified for payment.

Transportation to New Duty Station

Mr. Goss' travel order allows for transportation
of himself and his family by privately owned vehicle at
a rate of $0.12 per mile, Therefore, he is entitled
to be reimbursed for his travel from Marina, California,
to his new duty station between June 14 and June 25,
1978, at the $.12 per mile ratn, EIlR para. 2-2.2a,
However, since he has not inclujed cdometer readings
on his voucher, the distance beLwor-;n his former resi-
dence and his new duty station shulid be calculated
based on the standard highway mileage guide. 26 Comp.
Gen. 463 (1946),

For this trip Mr. Goss also has claimed $342 for
meals and $420 for lodging, but he has not provided a
day-by-day breakdown of the expenses or any receipts
for any of the lodging expenses. since per diem for
travel by an employee and his dependents to a new duty
station is to be computed in the same manner as per
diem for e- employee traveling alone, Mr. Goss may not
be reimburAsed for lodging costs during his travel from
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his old residence to his new duty statiop because the
documentation and itemization is not sufftcient,
52 Compt Gent 34 (1972), However, he mgy be authorized
a per diem rate for food expenses incurred by his
family and himself since receipts are net required for
these expenses

Accordingly, wie are returning the vouchers submitted
by the certifying officer for action in accordawce with
this decision.

Comptroller eneral
of the United States
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