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DIGEST: Employee, who occupies temporary quarters at old

duty station and interrupts occupancy for

permanent change of station as permitted by

FTR para. 2-5.2a, may elect not to count the day

of departure against his 30-day limit for temporary

quarters. The principles established in 57 Comp.

Gen. 696 (1978), and 57 Comp. Gen. 700 (1978) are

applicable regardless of whether the employee

interrupts his occupancy of temporary quarters for

purposes of temporary duty or change of station

travel.

By letter of June 27, 1980, LTC A.T. Holder, a Finance and

Accounting Officer at Redstone Arsenal, Alabama, requested an

advance decision regarding the computation of per diem and

temporary quarters subsistence expenses for Mr. Darrell W.

Fletcher in connection with a permanent change of duty station

from the Federal Republic of Germany to Redstone Arsenal,

Alabama. This request was forwarded through the Per Diem, Travel

and Transportation Allowance Committee and assigned Control No. 80-28.

The record shows that Mr. Fletcher began occupying temporary

quarters at his old duty station in Germany on January 11, 1980.

He flew to New York on January 17, 1980, having departed from his

A temporary quarters in Germany at 8:10 a.m. that day. The employee

picked up his privately owned vehicle at the Ocean Terminal in

Bayonne, New Jersey, on January 17 and drove to Alabama where he and

his dependents resumed occupancy of temporary cuarters. The

specific question presented by the Finance and Accounting Officer

is whether January 17 should be counted against Mr. Fletcher's

30-day limit for temporary quarters subsistence expenses, since he

was in temporary quarters until 8:10 a.m. on that day. In addition.

he inquires whether Mr. Fletcher is entitled to per diem for three-

fourths or a full day on Januuary 17 in the event JanuaLry 17 is not

charged against his temporary quarters authorization. For the

reasons stated below we find that January 17, the day Mr. Fletcher

departed Germany, need not be counted against his 30-day limit,

and we find that he is entitled to receive per diem for three-fourths

of the day of January 17.
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Under paragraph 2-5.2a of the Federal Travel Regulations (FTR)
(FPMR 101-7, May 1973) the period of 30 days for temporary quarters
occupancy runs consecutively except that "the period of consecutive
days may be interrupted for the time that is allowed for travel.
between the old and new official stations or for circumstances
attributable to official necessity, as for example, an intervening
temporary duty assignment." While we have held that an employee
who interrupts his occupancy of temporary quarters to perform
temporary duty (TDY) may choose not to count the days of departure
and return against the 30-day period of eligibility, we have not
specifically addressed this issue in the case where an employee
interrupts his occupancy of temporary quarters to perform permanent
change of station travel. We believe, however, that the same rule
should apply.

Our decision involving interruptions of temporary quarters
occupancy for temporary duty travel, 57 Comp. Gen. 696 (1978) and
57 id. 700 (1978), were predicated on the following language of
FTR para. 2-5.2g:

"g. Effect of partial days. In determining the eligibility
period for temporary quarters, subsistence expense reimbursement
and in computing maximum reimbursement when occupancy of such
quarters for reimbursement purposes occurs in the same day
that en route travel per diem terminates, the period shall
be computed beginning with the calendar day quarter after the
last calendar day quarter for which travel per diem described
in 2-2.1 and 2-2.2 is paid, except that when travel is 24 hours
or less the period shall begin with the calendar day quarter
during which travel per diem terminates. In all other cases,
the period shall be computed from the beginning of the
calendar day quarter for which temporary quarters subsistence
reimbursement is claimed, provided thlat temporary quarters are
oconpie.-d i- gnat claendilr dart The tcmner-rv r uartfers Deriod
shall be continued for the day during which occupancy of
permanent quarters begins."

In 57 Comp. Gen. 696, sg 1 1ra, we stated that since an employee's return
travel from temporary duty is rot considered to be "en route" travel,
the second sentence of tlthe quoted r Veulat ioln shouiiAd he applied 'Ind the
period for computing temporary quarters would resume "either the day the
emplovee returns from temporary duty or the folln owing calendar day,
depending upon when the employee claimed reimbursement for temporary
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quarters." We make it clear in 57 Comp. Gen. 700, supra, that this
election to claim or not claim temporary quarters subsistence expenses
extends to the day of departure for temporary duty as well as to the
day of return and has the practical effect of permitting an employee
to extend his occupancy of temporary quarters for up to 2 days.

If we were to strictly apply the language of FTR para. 2-5.2g to
interruptions of temporary quarters occupancy for "en route" or permanent
change of station travel, we would be obliged to apply the first sentence
of that regulation to at least the day en route travel is completed.
In accordance with 56 Comp. Gen. 15 (1976) and 57 id. 6 (1977) we would
be required to conclude that an employee whose en route travel terminates
during the third quarter of a day must count that day as one of the
30 days for which he may be reimbursed temporary quarters subsistence
expenses. This conclusion is not compelling, however, because FTR para.
2-5.2g is not necessarily intended to be applied to cases in which
temporary quarters occupancy is interrupted for permanent change of
station-iravel. As we stated in 56 Comp. Gen. 15, supra:

"The quoted provision was added by section 2.5(b)(6) of
Bureau of the Budget Circular No. A-56 on June 26, 1969.
By transmittal memorandum No. 5 of the same date, the
revision was explained as 'clarifying the allowances
payable for the first and last day of use of temporary
quarters.' The first two sentences of the regulations,
then, clarify the commencement of the eligibility period;
the last sentence clarifies its cessation."

Because we do not believe the regulations require us to reach a conclusion
in this case that is inconsistent with our holdings in 57 Como. Gen. 696,
and 57 id. 700, we hold that the principles set forth in those decisions
ar e -- ob a-pp. ie d r;- rci Less ( w th' r Es ein. oe 's s cccuim. a
temporary quarters is interrupted for purposes of temporary duty or
change of station travel.

Accordingly, Mr. Fletcher may elect not to count the dav he departed
Germany, January 17, 1.980, in calculating his temporary quarters allowance.
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Regardless of whether Mr. Fletcher elects to count January 17 in
calculating his temporary quarters allowance he is entitled to per
diem for three-fourths of that day having entered a travel status at
8:10 a.m., i.e., during the second quarter of the day. 56 Comp. Gen. 15,
supra. While Mr. Fletcher points out that he was in a travel status for
more than three-fourths of a day (or 18 hours) based on his actual elapsed

- traVeltime, FTR para. 1-7.6c requires per diem calculations to be made
on the basis of "the standard time then currently in effect at the place
involved," except when the traveler crosses the international dateline.

Acting Comptroller General

of the United States
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