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J t . . THE COMPTROLLER GENERAL
DECISION .i . OF THE UNITED STATES

WASHINGTON. D. C. 20548

FILE: B-199718 DATE: June 19, 1981

MATTER OF: Station housing allowance

DIGEST: 1. Military members occupying quarters
formerly owned by Panama Canal Company
(now administered by the Panama Canal
Commission) are not entitled to station
housing allowances since such quarters
are considered Government quarters under
Volume 1, Joint Travel Regulations,
regardless of whether the member pays
rent. Although the Panama Canal Treaty
of 1977 transferred the housing owned
by Panama Canal Company to Republic of
Panama, the United States retained right
to use the housing for its employees, and
the quarters are still to be considered
Government quarters within the meaning of
the regulations.

2. Under paragraph M4301-3g(2) of 1 JTR, a
member in Government housing (i.e., any
quarters owned or leased by the Govern-
ment, if made available to a member) is
precluded from receiving a station
housing allowance even if he pays rent
and utilities equal to or greater than a
member in comparable private housing who
receives the allowance. In such circum-
stances, no objection would be posed to
an amendment to the regulations author-
izing payment of the station housing
allowance, since Congress did not intend
such a result.

The question presented for decision is whether
quarters formerly owned by the Panama Canal Company, but
transferred to the Republic of Panama under the Panama
Canal Treaty of 1977, are still considered Government
quarters for purposes of authorizing station housing
allowances to members residing in them subsequent to
approval of the Treaty. The answer is yes. However, we
would raise no objection to an amendment to Volume 1 of
the Joint Travel Regulations (1 JTR) so as to permit pay-
ment of housing allowances to members occupying these
quarters if found necessary by the proper authorities.
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The question was submitted by Lieutenant Colonel R. M.
Sarda, Finance and Accounting Officer, Department of the
Army, Headquarters, 193d Infantry Brigade (Panama). The
Per Diem, Travel and Transportation Allowance Committee
approved the submission and assigned it control number
80-24.

The submission recognizes that in our decision
54 Comp. Gen. 214 (1974), we held that the Panama Canal
Company (replaced by the Panama Canal Commission) quarters
are considered Government quarters under the definition
of such now contained in Appendix J, 1 JTR. The disburs-
ing officer asks whether the approval of the Panama Canal
Treaty of 1977 changes the status of these quarters so
that they are no longer considered Government quarters,
since the quarters are administered by the Panama Canal
Commission and members occupying the quarters pay rent
and utilities to the Commission.

The question is presented because in many instances
members of the uniformed services assigned to the Panama
Canal Commission are required to reside in quarters owned
by the Commission for which they are charged rent and
utilities. Often these charges exceed the member's basic
allowance for quarters entitlement. Normally, payment of
a station housing allowance authorized under 37 U.S.C. 405
would be authorized to offset the increased costs to the
member; however, since this allowance may not be made when
a member is occupying Government quarters, such allowance
has been historically denied to members occupying the
Panama Canal Company quarters.

Under Article XIII of the Panama Canal Treaty of
1977, the title to all housing owned by the Panamal Canal
Company was transferred immediately to the Republic of
Panama. The United States, however, retained the use of
the housing as needed to accommodate United States citizen
employees. See Article XIII-2(a) of the Treaty. Appen-
dix J, 1 JTR, defines Government quarters as including
"lodgings or other quarters obtained by U.S. Government
contract." Since the Panama Canal Treaty constitutes a
legal agreement under which the United States obtains
such housing as it needs for its employees, the housing
is still considered to be Government quarters under the
current definition in 1 JTR.
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Since the quarters are still Government quarters,
no station housing allowance may be paid to the members
occupying them under the current regulations issued
pursuant to 37 U.S.C. 405. See 54 Comp. Gen. 214 (1974).

Regulations implementing this statute are contained
in paragraph M4301-3g(2), 1 JTR, and provide that a member
is not entitled to a station housing allowance while
occupying Government quarters. As noted, the definition
of Government quarters in Appendix J, 1 JTR, includes
Panama Canal Company quarters prior to and subsequent to
approval of the Treaty.

Accordingly, we have no basis for changing the view
expressed in 54 Comp. Gen. 214, supra, and a member
occupying Government quarters in Panama as defined in
Appendix J, may not be paid a station housing allowance.

It is our view, however, that there is no impediment
to an amendment to the regulations to authorize the pay-
ment of a station housing allowance to members in Govern-
ment housing under certain circumstances.

Under the provisions of 37 U.S.C. 405, a station
housing allowance may be authorized for members of the
uniformed services on duty outside the United States or
in Hawaii or Alaska for the purpose of deferring the
increased housing costs encountered in those areas. A
station housing allowance may be prescribed under this
section without regard to costs other than housing costs
and may consist of the difference between basic allowance
for quarters and applicable housing costs.

In this regard we can see no valid reason why a mem-
ber who is occupying Government quarters and paying rent
and utilities comparable to that paid by members residing
in non-Government quarters should not be entitled to a
housing allowance. We believe that the station housing
allowance entitlement should be authorized under condi-
tions similar to when a basic allowance for quarters is
authorized for a member occupying Government quarters for
which he pays rent. See 37 U.S.C. 403(e). This, of
course, assumes that the charges made by the Government
for the quarters are comparable to the costs for non-
Government quarters for which a member receives a station
housing allowance.
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Further support for this conclusion is found in
the legislative history of an amendment to 37 U.S.C. 405.
On October 22, 1970, the statute was amended by Public
Law 91-486, 84 Stat. 1085, to authorize the services to
pay members separately for station housing allowance
and station cost-of-living allowance as opposed to the
previous statutory authority for only a unitary cost-of-
living allowance. In so doing, Congress explained that
"when the service member is furnished Government quarters
he forfeits his BAQ and has no entitlement to the supple-
mentary housing allowance." H.R. Rep. No. 91-842, 91st
Cong., 2d Sess. 5 (1970). Correspondingly, if a member
receives BAQ under 37 U.S.C. 403(e), while occupying
Government housing, he should be entitled to a station
housing allowance if the costs to the member justify it.

Thus, it is our view that the applicable provision
in 1 JTR may be changed to authorize payment of a station
housing allowance in such circumstances. Rates could be
prescribed by the appropriate authorities on the basis of
cost data applicable to such housing.

Accordingly, while station housing allowances may
not be authorized for members occupying Government
quarters under current regulations, we would raise no
objection to an amendment to the regulations authorizing
the allowance in the described circumstances.

Acting Comptroller General
of the United States
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