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MATTER OF: Robes for Administrative Law Judges of the
Occupational Safety and Health Review Commission

DIGEST: Administrative Law Judges of the Occupational
Safety and Health Review Commission may be
furnished robes or provided a uniform allow-
ance therefor under 5 U.S.C. § 5901 if the head
of the agency determines that they are required
to wear them and assuming, as is now the case,
that the Commission's funds are available for
uniforms.

The Director, Office of Financial Management, Occupational
Safety and Health Review Commission (Commission) has asked whether l

,e-dr appropriated funds may--be-aeed to buy robes for Administrative
Law Judgesg(ALJ's) to wear in the performance of their duties..

The authorization of employee uniform allowances is governed
by the Federal Employees Uniform Allowance Act of 1954, as amended,
5 U.S.C. 5 5901-5903, by implementing regulations contained in
Bureau of the Budget (now Office of Management and Budget (OMB))
Circular tNo. A-30, revised August 20, 1966,*/ and by decisions
of this Office regarding employee uniform allowances, such as
35 Comp. Gen. 306 (1955). L&hese laws, regulations, and decisions
establish two conditions that must be satisfied before uniforms
may be furnished or uniform allowances paid JThere must be an
appropriation which is specifically made available for uniforms
or uniform allowances (35 Comp. Gen. 306 (1955)), and (unless there
is a statutory requirement) the agency or department head (or
some official designated by him) must make a determination that
employees are required to wear a uniform. 57 Comp. Gen. 379 (1978).

The first condition is satisfied by the following provision
of the current Commission appropriation:

*/ Authority to prescribe regulations under the Act has
been delegated to what is now the Office of Personnel
Management (Exec. Ord. No. 11609, section 8(2), 36 Fed.
Reg. 13747 (1971)) but pending action by that Office,
the OMB Circular has remained in effect.
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"Appropriations contained in this Act,
available for salaries and expenses shall be
available for uniforms or allowances therefor
as authorized by law (5 U.S.C. 5901-5902)."
H.R. 4389, 96th Cong., 1st Sess. § 402 (1979),
incorporated by reference in Pub. L. No. 96-123,
§ 101(g), 93 Stat. 923 (1979).

So long as that provision is included in annual appropriation acts
for the Commission, its funds may be expended for uniforms or uniform
allowances.

The request does not state whether the head of the Comriss ion
has determined that its ALW's are required to wear robes. This is
a prerequisite to the furnishing of uniforms or the granting of
uniform allowances. In this regard, OMB Circular A-30 provides for
the furnishing of uniforms "to any employee who is required by regu-
lations or by law to wear a prescribed uniform while on official
duty." In considering whether to require the Commission's ALJ's
to wear robes, the head of the Commission may wish to bear in mind
that although federal judges wear robes which they provide from
their own funds, the wearing of robes is merely customary and is
not required by statute or regulation.

If the agency head does make the above determination, then
he must also decide whether the Government's interest is better
served by furnishing robes or by providing a uniform allowance.
OMB Circular A-30, section 4b. Finally, uniforms purchased by the
Government remain the property of the Government after they have
been issued and are to be turned in by employees who no longer
require them for official duty. Id., section 5c.

In summary, if the head of the Commission determines that it is
required for the agency's ALJ's to wear robes, then the Commission's
funds may be expended for this purpose.

For the Comptroller Gen ral
of the United States
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