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FiLe: B-199478

!
MATTER OF: Mary L. Lott

DIGEST: A widow's Survivor Benefit Plan
annuity payments were offset to the
extent of the Social Security mother's
benefit to which she would have been
entitled based on the deceased service
member's military Social Security
coverage. However, she was actually
receiving Social Security benefits based
on her own work record and, therefore,
received a reduced mother's benefit due
to the benefits payable based on her own
record. She 1is not entitled to reim-
bursement of the Survivor Benefit Plan
annuity withheld for the difference be-
tween the mother's benefit to which she
would have been entitled had the mother's
benefit not been reduced in her case and
the reduced mother's benefit which she
actually received.

This action is in response to a letter from @he
Disbursing Cfficer, United States Army Finance and
Accounting Center, Indianapolis, Indiana, submitting
a voucher and reguesting an advance decision as to
whether or not the Survivor Benefit Plan annuity of
Mrs. Mary L. Lott should be offset by Social Security
benefits in the circumstances described.) This request
was assigned Control No. DO-A-1348 by the Department
of Defense Military Pay and Allowances Committee, and
was forwarded to this Office by the Office of the
Comptroller of the Army on June 30, 1980. We hold
that Mrs. Lott's Survivor Benefit Plan annuity was
properly offset to reflect the full mother's benefit
before that benefit was reduced on account of benefits
payable based on her own work record.

£ﬁaster Sergeant Bobby W. Lott was placed on the
temporary disability retired list jon February 22,
1977, under the provisions of 107G.S.C. § 1202, with
26 years, 9 months, 8 days for basic pay, 26 years,
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5 months, 14 days for percentage purposes, and a dis-
ability rating of 100 percent. [ﬁe elected, under the
provisions of the Survivor Benefit Plan (SBP), to
provide an annuity based on full retired pay for his
wife and child. Sergeant Lott died on April 16,
1978.1\ '
— .
[én annuity was established in favor of the
deceased's widow, Mary L. Lott7| effective July 1, 1978,
retroactive to April 17, 1978, "in the amount of $550.23,
(less a Social Security offsetijof $193.80. [The annuity
was increased by cost-of-living adjustmentsito $577.19
on September 1, 1978, and to $599.70 on March 1, 1979.
[The offset, which was increased Jto $206.40 as of June.l,
1978, {was equal to the amount of the mother's benefit

to which Mrs. Lott would ordinarily have been entitled
as a result of the deceased's active duty earnings.
However, Mrs. Lott did not receive a mother's benefit

of either $193.80 or $206.40. Since she had apparently
been receiving Social Security benefits on her own work
record prior to her husband's death,iher mother's bene-
fit was reduced by the Social Security Administration.
to $25.80 as of April 1978 and $27.40 as of June 1978.
(The mother's benefit and offset were discontinuedJon
July 31, 1979, due to the fact that Mrs. Lott's daughter
attained the age of lé}on August 28, 1979.

Mrs. Lott, ‘as the surviving spouse of a retired
member who died Of service-connected causes, was
entitled to Dependency and Indemnity Compensation (DIC)
payments from the Veterans Administration (VA), as well
as Social Security benefits. The Survivor Benefit Plan
provides, however, that a widow or widower who 1is
entitled to both DIC and SBP benefits will receive as
a Survivor Benefit Plan annuity only the amount by
which the SBP benefit exceeds the DIC entitlementi}

10 U.S.C. § 1450(c). Eﬁn such a case, the amount
deducted from the member's retired pay which corresponds
to the cost of that part of the SBP entitlement not paid
because of of the DIC payment will be refunded to the
spouse. ' 10 U.S.C. § 1450(e). (Since at the time
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Mrs. Lott's SBP annuity was established, DIC information
was not available, Mrs. Lott was paid both benefits
concurrently. On May 1, 1979,[§he annuity was reduced
to the amount by which the SBP benefit exceeded the DIC
payment, and an overpayment of annuity was computed,
retroactive to April 17, 1978, in the amount of
$4,546.20. " According to the submission, the VA is
currently remitting payments to liquidat€ the overpay-
ment. !

o

CWe are asked to determine whether the amount of
overpayment was incorrectly computed, and whether, as
a consequence, when the amounts withheld from her
current benefits to liquidate the overpayment were
subtracted from the amount Mrs. Lott actually received,
she was underpaid:\ The voucher presented to us for
certification totals $3,214.63, a sum arrived at by
adding the amounts of Social Security offset applied
to payments made for the period April 17, 1978, through

“July 31, 1979.

Specifically, we are asked:

E}) Should the widow's annuity be reduced by a
- Social Security offset?

2) If the answer to gquestion 1 is affirmative,
should the offset be computed using the
ratio formula, as when the "mother's" bene-
fit is reduced because of earnings?

3) If the answer to cuestion 1 is negative, should
full refund be made? T\ .

Where a widow has one dependent child, the monthly
annulity to which she is entitled must be reduced by--

"an amount egual to the mother's benefit,
if any, to which the widow would be entitled
under subchapter II of chapter 7 of title 42
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based solely upon service by the person con-
cerned as described in section 410(1)(1l) of
title 42 and calculated assuming that the
person concerned lived to age 65." 10 U.S.C.
§ 1451(a).

As is noted above, the Social Security Administration
determined that Mrs. Lott's "mother's benefit," which she
received based on her deceased husband's Social Security
coverage, must be reduced since she was receiving. Social
Security benefits based on her own work record. Thus,

{ the question is whether her SBP annuity 1s to be reduced

by what the "mother's benefit" would have been based on
her husband's Social Security coverage, or whether her
annuity should be reduced by the lesser mother's benefit
she actually received.’
e

The Survivor Benefit Plan established by Public
Law 92-425, 10 U.S.C. 1447, was designed to build
on the income maintenance foundation of the Social
Security system in order to provide survivor coverage
to military widows and dependent children in a stated
amount from retirement income derived by a member from
his military service. Since the Government contributes
substantial amounts to the Social Security system on
behalf of members of the uniformed services it was deter-
mined that there should be an offset against the Survivor
Benefit Plan annuities when a survivor becomes entitled
to Social Security survivorship benefits. See page 29,
Senate Report No. 92-1089, September 6, 1972. Thus,

. when survivors who are receiving annuities under this
Plan receive Social Security survivor benefits or become

entitled to receive such benefits a reduction of the
annuity under the Plan is recuired and is calculated

on the basis of the Social Security survivorship benefit
which would be attributable solely to a retired member's
years of military service. In this regard, it is to

be noted that the actual Social Security benefit to
which a survivor is entitled 1s not affected by this

computation. ;See 53 Comp. Gen. 758, 759 (1974).
/
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‘We have held that the Social Security offset of the
SBP annuity for a widow aged 62 or more is determined by
the Social Security payment attributable to the military
service of the member on whose death the SBP annuilty 1is
payable even where the widow may receive Social Security
payments based on her own employment or the employment
of some other person. 57 Comp. Gen. 339, 343 (1978).
Similarly, we believe/that amount by which an SBP annuity
is to be reduced for the Social Security mother's benefit
should be the amount to which the widow "would be
entitled" based upon the military service of the deceased
member, regardless of whether the widow 1s actually
receiving that amount or some other amount based on her
own Social Security employment record.

Rccordingly, question 1 is answered yes, guestion 2
is answered no, and gquestion 3 requires no answer.

For the ComptrolleggGéneral

of the United States





