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FILE: B-198961 DATE: March 18, 1981

MATTER OF: Colonel James Roche, USAF

DIGEST: Air Force colonel is not entitled to reim-
bursement for the travel of his dependent
daughter from her college in New York to
his new duty station in West Germany during
her semester break since the daughter did
not travel to Germany with the intention of
establishing a permanent residence there but 4
only for a brief visit.

This action is in response to a letter from the
Accounting and Finance Officer, Headquarters 435th v
Tactical Airlift Wing (MAC), forwarded by Headquarte s
United States Air Force, requesting an advance decision
as to whether Colonel James Roche, USAF, is entitled to

rst (6 reimbursement for travel of h-Ws dependent daughterjfrom
her college in New Rochelle, New York, to Rhein-Main
Air Base, Germany, in December 1978. The request was
assigned Control No. 80-21 and forwarded to this Office
by the Per Diem, Travel and Transportation Allowance
Committee. We find that Colonel Roche is not entitled
to reimbursement under the given circumstances.

Colonel Roche was reassigned on a permanent change
of station from McGuire Air Force Base, New Jersey, to
serve an accompanied tour of duty at Rhein-Main Air Base,
West Germany, but concurrent travel was not authorized
for his wife and six dependent children at that time.
Colonel Roche completed his travel to Rhein-Main on
April 23, 1978, but he elected and was authorized to
have his dependents travel at a later date. In July
1978 an order authorizina the travel of his wife and
five of their children to his new permanent duty station
in September 1978 was issued. A separate dependent
travel order, authorizing travel for Colonel Roche's
sixth child from his old duty station to his new duty
station in December 1978, was also issued in July. In
September 1978 Mrs. Roche and five children left the
old station to join Colonel Roche in Germany. The sixth
child departed from the old station to attend college in
New York at approximately the same time.
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In December'1978 the remaining dependent traveled
from her college in New Rochelle, New York, to Rhein-Main.
Her trip was completed on December 24, 1978. Government
transportation was used for the trans-Atlantic portion
of the trip only. In late January 1979, the daughter
returned to New Rochelle at her own expense to resume
her studies. The record indicates that the fall term
had ended prior to the daughter's departure from New
York, and that the college was closed during the break
between the fall and spring terms. In addition, the
record states that the daughter had pre-registered for
the spring term before leaving the campus in December.
Colonel Roche filed a dependent travel voucher on
February 6, 1979, covering her travel to Germany.

The issues presented to us for determination are:

(1) Does the rule stated in
B-155344, January 15, 1965, in which the
Comptroller General denied reimbursement
to an Air Force officer whose dependent
daughter traveled during a spring recess
from Wrightstown, New Jersey, where she
attended high school, to Bermuda, where
he was stationed, govern the outcome here?
Is it significant that the travel in this
case commenced after the completion of the
fall term rather than during the course of
a semester?

(2) If the period of time between
the fall and spring terms is considered to
be a recess, and travel during this period
at Government expense is not allowed, then
should the period between the spring and
fall terms also be considered a recess?
Is the length of time between terms a
determining factor?

In response to question 1, the rule in B-155344
does dictate that Colonel Roche be denied reimbursement
under the given circumstances. Under the provision of
37 U.S.C. 406, authority is provided for the transpor-
tation of a member's dependents incident to a permanent
change of station. Paragraph M7000, Volume 1, Joint
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Travel Regulations (1 JTR), promulgated pursuant to that
authority, provides for transportation of dependents at
Government expense upon permanent change of station of
the member, except such expense may not be considered
an obligation of the Government (paragraph M7000-13) for
any travel of dependents between points otherwise author-
ized in the regulations to a place at which they do not
intend to establish a residence. We have consistently
held that travel of dependents may not be considered to
be within the intent and purpose of the law and regula-
tions authorizing such travel unless the travel actually
is performed for the purpose of a change of residence in
connection with a change of station of the person in the
armed services. Reimbursement for travel of dependents
for other than such purpose or for visits or pleasure
trips is not authorized. 33 Comp. Gen. 431 (1954);
B-155344, January 15, 1965; and 53 Comp. Gen. 667, 669
(1974)-

In B-155344, the dependent did not intend to
establish a residence at her father's new duty station.
Rather, she traveled to Bermuda with the intention of
returning, after a short stay, to Wrightstown to com-
plete the scholastic year. The Comptroller General
considered that under such circumstances, travel could
not be regarded, within the contemplation of the appli-
cable regulations with respect to travel of dependents,
as having been performed for the purpose of changing
her residence.

The same holds true for Colonel Roche's daughter.
The fact that she commenced travel after the close of
the fall term rather than during the course of the
semester is not a significant point of distinction. At
the time at which she traveled to Rhein-Main, Ms. Roche
intended to return to New Rochelle to complete the
academic year. It appears that she did not travel to
Rhein-Main with the intention of establishing a resi-
dence there, but for the purpose of spending the rela-
tively short semester break visiting with her family.
Therefore, the exception set forth in 1 JTR, paragraph
M7000-13 applies.

Question 2 appears to be hypothetical since it is not
directly related to the payment before the disbursing
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officer. We nonetheless offer the following
observations in order to avoid subsequent confusion.
In deciding whether travel to a member's station is
for the purpose of establishing a permanent resi-
dence, we regard the dependent's intent at the time
the travel is performed as determinative. While the
length of the time spent at the member's station is a
factor to be considered in making a judgment as to
that intent, it is not determinative in and of itself.
In other words, we do not regard the fact that the
break between the spring and fall terms is signifi-
cantly longer than the break between the fall and
spring terms as critical. If Ms. Roche had traveled
to her father's new station at the close of the
academic year with the intention of remaining there
indefinitely, her travel expenses would be reimburs-
able. If, however, she had not intended to remain
with her family at the new station, reimbursement
would not be allowed.

Acting Comptroller General
of the United States
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