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DIGEST: 1.  C o r r e c t i o n s  of m i l i t a r y  r e c o r d s  made p u r -  
s u a n t  t o  a c t i o n s  by  b o a r d s  f o r  c o r r e c t i o n  
of m i l i t a r y  r e c o r d s  u n d e r  10  U . S . C .  
S 1552 ,  are  f i n a l  and  c o n c l u s i v e  o n  a l l  
o f f i c e r s  of t h e  U n i t e d  S t a t e s ,  e x c e p t  
when p r o c u r e d  by f r a u d .  Thus ,  t h e  Comp- 
t ro l l e r  G e n e r a l  d o e s  n o t  h a v e  j u r i s d i c -  
t i o n  t o  r e v i e w  c o r r e c t i o n  b o a r d  a c t i o n s  
i n  i n d i v i d u a l  cases b u t  m u s t  a p p l y  t h e  
p e r t i n e n t  laws and  r e g u l a t i o n s  t o  t h e  
f a c t s  a s  shown b y  t h e  c o r r e c t e d  r e c o r d s  
t o  d e t e r m i n e  t h e  amoun t s  p a y a b l e  a s  a 
r e s u l t  o f  t h e  c o r r e c t i o n s .  

2. An Army o f f i c e r ,  a f t e r  c o m p l e t i n g  o v e r  
30 y e a r s  o f  a c t i v e  s e r v i c e ,  who c o u l d  
h a v e  r e t i r e d  w i t h  r e t i r e d  pay  uncondi -  
t i o n a l l y  r e s i g n e d  f rom t h e  m i l i t a r y  i n  
1961.  S u b s e q u e n t l y ,  t h e  Army Board f o r  
C o r r e c t i o n  o f  M i l i t a r y  R e c o r d s  c o r r e c t e d  
t h e  o f f i c e r ' s  r e c o r d  t o  show t h a t  h e  
r e t i r e d  i n  F e b r u a r y  1982.  H i s  s i t u a t i o n  
f a l l s  w i t h i n  t h e  p r o v i s i o n s  of 10 U.S.C. 
S 1 4 0 1 a ( f )  for t h e  c o m p u t a t i o n  of h i s  
r e t i r e d  p a y  s i n c e  h e  i n i t i a l l y  r e t i r e d  i n  
1982 and  i n i t i a l l y  became e n t i t l e d  t o  
r e t i r e d  p a y  a t  t h a t  t i m e .  However, u n d e r  
t h a t  s e c t i o n  t h e  1972 b a s i c  pay  r a t e s  
( w h i c h  would be  most a d v a n t a g e o u s  t o  h i m )  
i n  comput ing  h i s  r e t i r e d  p a y  may n o t , b e  
u s e d  b e c a u s e  h e  was n o t  a member o f  t h e  
A r m y  i n  1972. Thus ,  h e  c o u l d  n o t  h a v e  
' r e t i red  t h e n  and had no g r a d e  o r  b a s i c  
p a y  r a t e  f o r  u s e  i n  comput ing  r e t i r e d  
Pay  

B ackg  round  

b u r s i n g  o f f i c e r  of t h e  Army F i n a n c e  and  A c c o u n t i n g  C e n t e r  
T h i s  a c t i o n  i s  i n  r e s p o n s e  t o  a r e q u e s t  f rom a d i s -  
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for an advance decision concerning the application of 
10 U.S.C. S 1401a(f) (1976) in computing the retired pay 
of Major General Edwin A. Walker, AUS, Retired. The 
request was forwarded here by the Office of the Control- 
ler of the Army under Control Number DO-A-1416, allocated 
by the Department of Defense Military Pay and Allowance 
Committee. 

We also have been advised by Department of Justice 
representatives that the case of Edwin A. Walker v. 
United States, No. 169-80C (Ct. C1. filed April 10, 
1980), involving General Walker's retired pay, currently 
being litigated in the United States Claims Court, has 
been suspended pending our determination/as to whether 
section 1401a(f) is applicable under the present 
circumstances. 

In deciding this case we have given full consider- 
ation to arguments made on General Walker's 
brief filed with us by his attorney, Joseph 
Murphy, Esq. 

Facts 

behalf in a 
Di nsmor e 

In 1961 General Walker, who was then a Regular Army - - 

officer, held the permanent grade of brigadier general 
and the temporary grade of major general. For personal 
reasons he submitted his unqualified resignation from the 
Army in October 1961, which was accepted, and he was dis- 
charged from his commission on November 4 ,  1961. Al- 
though he had completed over 30 years of active service 
at the time of his resignation and was eligible to 
request retirement under 10 U.S.C. S 3918, he specifi- 
cally rejected retirement and receipt of retired pay at 
that time. Subsequently, in November 1973 General Walker 
applied to the Army for retired pay retroactive to 1961. 
The Army advised him that since he had resigned, not 
retired, he was not entitled to retired pay. However, 
his request was forwarded to the Army Board for Correc- 
tion of Military Records to be treated as an application 
for a correction of his records to allow him the retired 
pay of a major general retroactive to 1961. The Board 
denied that application. However, after additional 
correspondence, the Board gave further consideration to 
the matter based on another application filed in August 
1981. At that time, the Board deemed it inappropriate to 
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make General Walker's retirement retroactive to 1961 be- 
cause he had failed to take advantage of his option to 
retire at that time. However, the Board did recommend 
that his military records be changed to show that, under 
the authority contained in 10 U.S.C. s 597, he was ap- 
pointed and accepted a warrant in the grade of chief 
warrant officer, W-4, in the United States Army Reserve 
on January 31, 1982, and that under the authority con- 
tained in 10 U.S.C. s 1293 and 10 U.S.C. §' 3964, respec- 
tively, he was retired on February 1, 1982, and advanced 
on the retired list to the grade of major general, 0-8. 
On June 21, 1982, the Assistant Secretary of the Army 
approved the recommendation of the Board and the recom- 
mended action was taken pursuant to 10 U.S.C. S 1552. 

Questions Presented 

We are asked the following questions concerning the 
computation of General Walker's retired pay: First, may 
General Walker's retired pay be computed using the pro- 
visions of 10 U.S.C. s 1401a(f)? If the answer to this 
question is affirmative, may the October 1972 basic pay 
rates be used in computing General Walker's retired pay 
since these rates would be of the greatest benefit to 
General Walker even though he had no military status in 
1972? Alternatively, may the pay rates in effect in 
October 1961, just prior to his resignation but while he 
was on active duty, be used in computing General Walker's 
retired pay? We find that while General Walker's retire- 
ment falls within the provisions of section 1401a(f), 
that provision does not allow the use of the 1972 pay 
rates in computing his retired pay, and that using the 
1961 pay rates would be of no benefit to him since the 
1981 rates otherwise applicable result in more retired 
pay for him. 

Discussion 

Section 1552 of title 10, United States Code, 
authorizes corrections of military records, such as 

-. were made in General Walker's case, when considered 
necessary by the Secretary concerned to correct an error 
or remove an injustice. Such record corrections are 
"final and conclusive on all officers of the United 
States," except when procured by fraud. 10 U.S.C. 
S 1552(a). General Walker's attorney cites various 

- 3 -  



8-198634 

irregularities which he perceives in the Correction 
Board's proceedings in General Walker's case and argues 
that if the Board had acted properly, it would have cor- 
rected General Walker's record in 1973 to place him on 
the retired list at that time. However, unlike the 
Claims Court, which reviews Correction Board actions to 
determine whether they have been arbitrary, capricious, 
or not in accordance with law, we have no jurisdiction to 
perform such a review. Our role is to see that payments 
to be made as a result of a record correction under 
10 U.S.C. 1552 are made in the amounts determined due 
by applying the pertinent laws and regulations to the 
facts shown by the records as corrected. 34 Comp. Gen. 7 . 
( 1 9 5 4 ) ;  38 Comp. Gen. 208 ( 1 9 5 8 ) .  Therefore, in this 
case we must apply the pertinent statutes to the facts, 
as shown in the corrected record, to determine General 
Walker's retired pay entitlement. 

General Walker resigned in 1961 and had no military 
status from that time until January 31,  1982,  when by 
correction of his records he was appointed as a warrant 
officer and the next day placed on the retired list. The 
Correction Board action did not change the fact that he 
had resigned and had not retired in 1961,  nor did it 
restore his military status in 1973 or at any other time 
until 1982. Thus, he was on neither the active nor 
retired lists from November 1 ,  1961,  until February 1 ,  
1982.  

Regular Army officers, such as General Walker was 
prior to his resignation, are entitled to retired pay 
only if they are "retired." 10 U.S.C. S S  3918 ,  3929 ,  
3991.  A retired Regular Army officer continues to hold 
a military office, remains a member of the Regular Army, 
and in effect receives retired pay characterized as re- , 

duced compensation for reduced services. See 10 U.S.C. 
S 3075; United States v. Tyler, 105 U.S. 244 ( 1 8 8 1 ) ;  and ' 

McCarty v. McCart 453 U.S. 2 1 0 ,  222-224 ( 1 9 8 1 ) .  A 

officer entails l o s s  of entitlement to retired pay. 
Hooper v. United States, 164 Ct. C1. 1 5 1  ( 1 9 6 4 ) ;  Matter' 
of Snyder, 58 Comp. Gen. 566, 5 6 8  ( 1 9 7 9 ) ;  and McCarty v. 
McCarty, cited above. Since General Walker, by resigning 
in 1 9 6 1 ,  lost his military status at t h a t  time, there is 
no basis for us to authorize payment to him of retro- 
active retired pay for the period from the date of his 
resignation, or' from any other date, until he was placed 

/ 

Regular officer _y, s l o s s  of his status as a military 

- 4 -  



B-198634 

on the retired list on February 1 ,  1982, by the record 
correction action. General Walker's entitlement to 
retired pay began effective February 1, 1982, and it is 
in regard to the computation of that pay which the 
questions concerning 10 U.S.C. 5 1401(a)(f) relate. 

Application of Section 1401a(f) 

Since by the record correction action General Walker 
was retired effective February 1, 1982, under 10 U.S.C. 
S 1293, as a warrant officer, but on that same date was 
advanced on the retired list to major general under 
10 U.S.C. S 3964, his retired pay is computed under 
10 U.S.C. S 3992. Under section 3992 retired pay is 
computed by multiplying 2-1/2 percent times the member's 
creditable years of service. The percentage thus derived 
is then applied to the monthly basic pay of the grade to 
which he was advanced, major general, 0-8, to determine 
the amount of monthly retired pay. 

However, there is also to be considered 10 U.S.C. 
S 1401a which in general directs that military retired 
pay be adjusted to reflect adjustments in civil service 
annuities which are based on changes in the Consumer 
Price Index. Subsection 1401a(f) was added by section 
806 of the Department of Defense Appropriation Authoriza- 
tion Act, 1976, Public Law 94-106, October 7, 1975, 89 
Stat. 538-539, commonly referred to as the "Tower Amend- 
ment." That subsection provides: 

'(f) Notwithstanding any other provi- 
sion of law, the monthly retired or retainer 
pay of a member or a former member of an - -  
armed force who initially became entitled to 
that pay on or after January 1,  1971, may not 
be less than the monthly retired or retainer 
pay to which he would be entitled if he had 
become entitled to retired or retainer pay at 
an earlier date, adjusted to reflect any 
applicable increases in such pay under this 
section. In computing the amount of retired _ -  
or retainer pay to which such a member would 

computation shall, subject to subsection ( e )  
have been entitled-on that earlior--date, the -- -- 
of this section, - be based on his grade, 
l e n g t h c e ,  and the rate of basic pay 
applicable'to h i m  at that time." (Emphasis 
added . ) 
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Subsection 1401a(f) was adopted to alleviate the 
so-called "retired pay inversion" problem, which was 
created by the fact that for several years upward cost- 
of-living adjustments of retired and retainer pay under 
10 U.S.C. S 1401a had occurred in greater amounts and 
with greater frequency than increases in active duty 
military basic pay. The result of this was that many 
of those who remained on active duty after becoming eli- 
gible for retirement were losing considerable amounts of 
retired pay. Subsection 1401a(f) was intended to provide 
an alternate method of calculating retired pay. It 
essentially involves calculating the maximum amount of 
retired pay based not on the member's actual retirement 
but rather on his earlier eligibility for retirement. 
See the colloquy in the Senate at the time the provision 
was adopted, 1 2 1  Cong. Rec. 17581-17587 (1975); S. Rep. 
No. 94-385, 94th Cong., 1st Sess. 73 (1975); 59 Comp. 
Gen. 691 (1980); 56 Comp. Gen. 740 (1977). 

We have long followed the rule that in construing a 
statute words and phrases should be given their plain, 
ordinary and usual meaning unless a different purpose is 
clearly manifested in the statute or its legislative h i s - >  
tory. - See, 46 Comp. Gen. 392 (1966). Section 1401a(f) .' 
clearly states that the retired or retainer pay of a 
member who initially became entitled to that pay on or 
after January 1, 1971, may not be less than the monthly 
retired or retainer pay to which he would be entitled if 
he had become entitled to retired or retainer pay at an 
earlier date. 

Therefore, in answer to the first question 
General Walker "initially became entitled" to retired pay 
when he was placed on the retired list on February 1 ,  
1982. Although he had over 30 years of service in 1961 
and therefore was eligible to retire at that time, he 
did not become entitled to retired pay then because he 
chose to resign rather than retire. Accordingly, General 
Walker's retirement situation falls within the first 
sentence of 10 U.S.C. S 1401a(f). 

October 1972 basic pay rates may be used in computing 
General Walker's retired pay, since in 1972 he was not a 
member of the Army (he had resigned in 1961), he could 
not have retired in 1972. General Walker had no "grade" 

In answer to the second question as to whether the 
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or  "rate  of bas ic  pay" i n  1972. ' Thus,  t h e  more a d v a n t a -  
g e o u s  1972 pay r a t e s  may n o t  be used  i n  comput ing  h i s  
re t i red  pay u n d e r  t h e  p r o v i s i o n  o f  s e c t i o n  1 4 0 1 a ( f ) ,  
which s p e c i f i c a l l y  p r o v i d e s  t h a t  i n  computing t h e  amount 
of r e t i r e d  or r e t a i n e r  pay  to  which h e  would have  been  
e n t i t l e d  on  t h a t  e a r l i e r  d a t e ,  t h e  c o m p u t a t i o n  s h a l l  be  
b a s e d  o n  t h e  " g r a d e "  and  " b a s i c  pay  ra te"  a p p l i c a b l e  to 
him a t  t h a t  time, - S e e ,  e.g., 56 Comp. Gen. 740 (1977). 

* 

For t h e  same r e a s o n s  w e  may n o t  compute h i s  r e t i r e d  
pay  on t h e  b a s i s  o f  h i s  e l i g i b i l i t y  f o r  r e t i r e m e n t  i n  
1973, as  h i s  a t t o r n e y  a r g u e s .  Whi le  G e n e r a l  Walker  
r e q u e s t e d  t h a t  h i s  r e c o r d s  b e  c o r r e c t e d  t h e n ,  t h e  Correc- 
t i o n  Board d i d  n o t  t a k e  t h e  ac t ion  r e q u e s t e d ,  and  u n d e r  
t h e  c o r r e c t e d  r e c o r d s ,  a s  is i n d i c a t e d  above ,  h e  had no  
m i l i t a r y  s t a t u s  i n  1973. 

As t o  t h e  l a s t  q u e s t i o n  c o n c e r n i n g  w h e t h e r  t h e  1961 
pay  r a t e s  may b e  u s e d ,  i n  1961 G e n e r a l  Walker  was o n  
a c t i v e  d u t y ,  h e  had a g r a d e  and  pay  r a t e ,  and  h e  had  o v e r  
30 y e a r s  o f  s e r v i c e .  T h e r e f o r e ,  a t  t h a t  time t h e  l i t e r -  
a l  l a n g u a g e  o f  s e c t i o n  1 4 0 1 a ( f )  was s a t i s f i e d .  However, 
w e  have  been  a d v i s e d  by  t h e  Army t h a t  t h e  b a s i c  pay  rates 
i n  e f f e c t  i n  1961 would be l e a s t  a d v a n t a g e o u s  t o  G e n e r a l  
Walker  when compared w i t h  t h e  1972 r a t e s  and  t h e  O c t o -  
ber 1981 r a t e s .  Thus ,  t h e  q u e s t i o n  c o n c e r n i n g  t h e  1961 
r a t e s  need n o t  be answered .  A c c o r d i n g l y ,  t h e  Octo- 
ber 1981 r a t e s  s h o u l d  b e  used  i n  comput ing  h i s  r e t i r e d  
Pay 

Compt ro 1 1 e r k e n h r  a 1 
o f  t h e  U n i t e d  S t a t e s  
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