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MATTER OF: Jon P. Kindice -‘*Recredit of sick leave
after break in servisfz

DIGEST: Although Foreign Service officer of
: Agency for International Development
suffered involuntary reduction in force
in 1974 and sought Federal employment
unsuccessfully until 1979, resulting
break in service in excess of 3 years
precludes recrediting of previously
earned sick leave. Office of Person-
nel Management regulation at 5 C.F.R.
» 630.502(b) (1) as further implemented by
3 FAM 493.3 has force and effect of law
and neither this Office nor agency con-
cerned may waive or grant exceptions to
that regulation. See cases cited.
¢
Mr. Arthur D. Schantz, Chief of the Employee
Services Division, Office of Financial Management,
Agency for International Development, requests a
decision on the claim of Mr. Jon P. Kindice for
reinstatement of 816 hours of sick leave. In
accordance with the following analysis Mr. Kindice's
claim may not be allowed.

Mr. Kindice, a Foreign Service officer with the
Agency for International Development, was reemployed
on May 27, 1979, after a break in service of 4 years,
5 months, and 3 days, which followed his separation
from the agency on August 24, 1974, due to a reduction
in force. Mr. Kindice's claim involves the recredit
of 816 hours of sick leave which were carried to his
credit at the time of the August 1974 separation. In
essence Mr. Kindice contends that since his separation
was involuntary and since he actively sought Government
employment during the interim period from August 1974
to May 1979 when he was reemployed, he should be
allowed to have the sick leave hours to his credit
at the date of his separation recredited to his
presently existing sick leave balance. -
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Section 1151 of title 22, United States Code,
makes the annual and sick leave provisions of sub-
chapter I of chapter 63, title 5, United States
Code, applicable to Foreign Service officers. And,
since section 6311 of title 5, United States Code,
authorizes the Office of Personnel Management (OPM)
to prescribe regulations necessary for the admin-
istration of that subchapter, the following pertinent
part of the OPM regulation appearing at 5 C.F.R.
630.502(b) (1)(1979) is applicable to the evaluation
of Mr. Kindice's claim:

"k * * an employee who is separated
from the Federal Government or the
government of the District of Columbia
is entitled to a recredit of his sick
leave if he is reemployed in the
Federal Government or the government
of the District of Columbia without
a break in service of more than 3
years."

]

Further implementing instructions - uniformly
applicable among foreign affairs agencies such as
the Agency for International Development and
necessarily consistent with the OPM regulation
set out above - are contained in section 493.3 of
Volume 3, Foreign Affairs Manual (FAM), which provides
as follows:

" 493.3 Recredit of Sick Leave
Upon Reemployment

"If a former employee is reemployed in
the Service with a break in service
not in excess of 3 years, his sick
leave account is reinstated by the
employing agency for credit or charge.
This applies to reemployments which
occur on or after January 9, 1962,

the effective date of the extension
in the length of the permissible
break in service from 52 calendar
weeks to 3 years. "
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In a decision resembling the action here,
Alice M. Thornton, B-188913, October 17, 1977,
the claimant suffered a reduction in force from

"her position with the Department of Agriculture

effective January 7, 1972, and was not subsequently
reemployed in the Federal service until March 31,
1975 - a period of about 3 years and 3 months.

The claimant acknowledged that under the applicable
regulation a break in service could not exceed 3
years in order for sick leave to be recredited, but
she contended that an exception should be made in
view of the reduction in force and the fact that

she tried on several occasions and without success
to seek employment in the Federal service. Noting
that the regulation contained at 5 C.F.R. 630.502(b) (1)
was issued pursuant to 5 U.S.C. 6311 and therefore
had the foree and effect of law, we held in the
Thornton case that neither our Office nor any

agency in the executive branch of the Government
had the authority to waive or grant exceptions

to the regulation's proscription against recrediting
sick leave following a break in service in excess

of 3 years. See also William F. Gallo, B-180604,
April 9, 1974.

‘We find that Mr. Kindice's claim is similarly

“precluded by the consistent operation of the pro-

visions of 5 C.F.R. 630.502(b)(1) and 3 FAM 493.3
which prohibit the recrediting of sick leave after
a break in service in excess of 3 years. Therefore,
regardless of the alleged equitable circumstances
surrounding Mr. Kindice's claim, this Office is
without authority to.order or allow that which the
law does not permit. The claim is denied.
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For the Comptroller General
of the United States






