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MATTER OF: Travel entitlements to carrier
terminals

DIGEST: Alowances for trrv .by privaLety
ow;n_*ehizle fri aA ember's per-
manent station to a carrier terminaj
located outside the member's duty
station and not adjacent to it for
members of the uniformed services
and their dependents is authorized
on the same basis as when the common
carrier terminal is located within
the limits of the member's permanent
station or adjacent thereto. These
allowances are a monetary allowance
authorized under 37 U.S.C. 404(d)
based on miles actually driven and
parking fees not to exceed common
carriex costs.

The question to be resolved by this decision is
whether Volume 1 of the Joint Travel Regulations (1 JTR)
may be amended to authorize a monetary allowance computed
on a mileage basis and reimbursement for parking fees for
members of the uniformed services and their dependents
when performing authorized travel using privately owned
vehicles to travel to a common carrier terminal'which is
neither within nor adjacent to the boundaries of their
permanent duty station. It is our view that the regula-
tions may be amended.

This question together with the proposed change
in the regulations was submitted by the Acting Assistant
Secretary of the Air Force (Manpower, Reserve Affairs and
Installations). The request has been assigned PDTATAC
Control No. 80-12 by the Per Diem, Travel and Transporta-
tion Allowance Committee.

The regulations now permit payment of a monetary
allowance based on round-trip mileage between a member's
residence or official station and the common carrier
terminal plus parking fees incurred at the terminal
when the member is driven in his automobile to or from
the airport by a friend or relative who is not traveling
on official business. Subject to the constructive cost
limitation based upon common carrier or taxi costs, one
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allowance computed on round-trip mileage at the beginning
and one at the end of a temporary duty trip plus applicable
parking fees is allowed. Subject to the same constructive
cost limitation the regulations also permit payment of an
allowance based on mileage when the member drives himself
to the terminal at the beginning of a travel assignment,
parks at the terminal while away,.and drives himself back
to his residence or duty station upon return. Under these
regulations a mileage allowance is not paid to a member who
shares a ride to the airport in another traveler's vehicle.

The effect of the proposed revision would be to autho-
rize a monetary allowance on a mileage basis and reimburse-
ment for parking fees for members and their dependents in
a travel status who travel to a common carrier terminal not
within or adjacent to their permanent duty station on the
same basis as current regulations, described above, autho-
rize when the carrier terminal is within the boundaries of
or adjacent to the permanent station.

Various decisions of this Office dealing with mileage
and parking fees in connection with travel to carrier termi-
nals are cited by the Acting Assistant Secretary. Apparently,
direction in this area is requested in view of certain per-
ceived ambiguities in the decisions of this Office.

At the outset, we would like to point out that specific
legislation relating to payments for this type of travel
for civilian employees and members of the uniformed services
in connection with travel to local carrier terminals does
not exist.

In 31 Comp. Gen. 424 (1952), we authorized the pay-
ment of mileage and the reimbursement of parking fees to a
civilian employee of the Government, who used a privately
owned conveyance for transportation to the airport in con-
nection with temporary duty away from his permanent station.
This entitlement was limited to the extent that it could
not exceed the normal taxi fares. This decision was based
on general legislation relating to allowances for travel
on public business for civilian employees.

Subsequently, pursuant to requests for amendments to
the regulations, various decisions relating to entitlements
of members of the uniformed services in connection with
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travel by privately owned conveyance from a residence or
permanent duty station to a local carrier terminal were
issued authorizing entitlements to members on a basis simi-
lar to that applicable to civilian employees. See 39 Comp.
Gen. 131 (1959) and 39 Comp. Gen. 814 (1960). In these
decisions we interpreted the various laws involved, 37 U.S.C.
404, and the statute now codified as 37 U.S.C. 408, and con-
cluded that the entitlements relating to such travel could
be authorized by appropriate revision to Volume 1 of the
JTR. The basis for our view in that regard was that the
legislative history of these statutes evidenced intent on
the part of the Congress to authorize entitlements to mem-
bers of the uniformed services in a manner consistent with
those being received by civilian employees of the Government.

It should be noted that those decisions rely implicitly
on the fact that reimbursement of mileage and parking fees
is limited to. the comparative costs of taxi or common carrier
fares which are authorized-to be paid as transportation costs.
The fact that the proposed amendments would limit reimburse-
ment to the comparative costs of authorized transportation
is considered sufficient to justify the amendments to 1 JTR,
which would authorize a monetary allowance computed on the
basis of mileage actually driven and reimbursement for
parking fees actually paid when a privately owned vehicle is
used in like manner as that currently authorized for trans-
portation to local terminals. However, since the travel
involved would not be local travel, any entitlements under
the proposed regulations should be limited to the cost
incurred for a one-way trip by the most practical and inex-
pensive common carrier.

Whether travel payments should be limited to travel
to and from the "prime terminal serving the area" is more
a matter for administrative determination. The conclusion
in this decision is predicated upon the allowance of reim-
bursement for use of privately owned vehicle on a construc-
tive cost "not-to-exceed" basis. Allowing reimbursement
on this basis for part of a trip when air travel could
have been used would not be prohibited under the applica-
ble statutes as interpreted in this decision. Thus, we
would not object to regulations which permitted payment
on a constructive basis even if the member drove to an
airport which was not a local airport, but which was more
convenient for the travel being performed, e.g., offered
more direct flight or a departure time which could better
accommodate the required travel.
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Accordingly, we will not object to amendments to 1 JTR,
made within the limitations of this decision, and this deci-
sion is not to be construed as having a bearing on other
travel entitlements of members of the uniformed services
and their dependents.

Acting Comptr ler General
of the United States
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