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""vIATTER OF: Betty J. Beasley, et'al., - Pay rate upon
promotion while receiving saved pay

DIGEST: Employees accepted downgrade from grade GS-6, step 9,
to grade GS-5, step 10, in order to enter Upward
Mobility Program. Their entitlement to saved pay
under 5 U.S.C. § 5337 (1976) does not preclude consid-
eration of highest previous rate when employees are
subsequently promoted to grade GS-7. See 5 U.S.C.
§ 5334(b) (1976).

This decision is in response to a request from D. R. Newberryb6@((3
Finance and Accounting Officer, U.S. Army Tank-Automotive Materiel
Readiness Command (Army Command), concerning the proper rate of pay
for employees promoted while receiving saved pay The issue is
whether the agency may use the highest previou Vrate rule when pro-
moting an employee who had previously.been downgraded and found to
be entitled to saved pay.

The report from the Army Command states that in December 1976,
X several employees accepted a change to a lower grade from grade GS-6,

step 9, to grade GS-5, step 10, in order to enter an Upward Mobility
X Program. These employees were found to be entitled to saved pay for

up to 2 years under the provisions of 5 U.S.C. § 5337 (1976). After*1 the successful completion of 1 year in the Upward Mobility Program,
these employees were then promoted to the grade GS-7 level. The
Army Command's Civilian Personnel Office used the highest previous
rate rule for these promotions and determined that their highest rate

A opf pay (grade GS-6, step 9, $i4,061 per annum) fell between steps 5
and 6 of grade GS-7. Therefore, these employees were promoted to
C grade GS-7, step 6 ($14,391 per annum), and their entitlement to
saved pay terminated. See 5 U.S.C. § 5337(a) (1976).

The Army Command's Legal Office questioned the use of the highest
revious rate rule since under the provisions of 5 U.S.C. § 5334(b)

an employee receiving saved pay is entitled upon promotion to basic
-pay two steps above the rate he would be receiving but for saved pay
.- (in this case a rate in grade GS-7 two steps above grade GS-5, step
10) or his existing rate of basic pay, if higher. The Legal Office
etermined that a two-step increase trom GS-5, step 10, would be
$13,611 per annum which falls between steps 4 and 5 of grade GS-7,
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so a promotion would result in placement at grade GS-7, step 5
($13,980 per annum). Since the employee's saved rate ($14,061 per:
annum) exceeded their rate of pay on promotion, the Legal Office
concluded that the employees should continue to receive their saved
rate.

Under the provisions of 5 U.S.C. § 5337 (1976), an employee who
is reduced in grade may, under certain conditions, retain for up to
2 years the basic rate of pay he received immediately before the
reduction in grade. See also 5 C.F.R. Part 531, Subpart E (1977).
Section 5334(b) of title 5, United States Code, governing rates of
pay upon change of position or appointment provides as follows:

"An employee who is promoted or transferred to a
position in a higher grade is entitled to basic
pay at the lowest rate of the higher grade which
exceeds his existing rate of basic pay by not less
than two step-increases of the grade from which he
is promoted or transferred. If, in the case of an
employee so promoted or transferred who is
receiving basic pay at a rate in excess of the
maximum rate of his grade, there is no rate in the
higher grade which is at least two step-increases
above his existing rate of basic pay, he is
entitled to--

"(1) the maximum rate of the higher grade; or

"(2) his existing rate of basic pay, if that
rate is the higher.

"If an employee so promoted or transferred is
receiving basic pay at a rate saved to him under
section 5337 of this title on reduction in grade,

4 he is entitled to--

"(A) basic pay at a rate two steps above the
rate which he would be receiving if section 5337
of this title were not applicable to him; or

'2 "(B) his existing rate of basic pay, if that
rate is the higher."
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The Army Command's Legal Office argues that because the second
paragraph of section 5334(b) specifies what an employee who is
receiving saved pay is entitled to upon promotion or transfer, there
is no discretion to use the highest previous rate rule. We disagree
for the following reasons.

We believe the second paragraph of section 5334(b) establishes
the statutory minimum that an employee on saved pay can receive upon
promotion or transfer, that is, either a two-step increase or the
existing (saved) rate, whichever is higher, and neither the statute
nor the implementing regulations preclude the use of the highest
previous rate rule in this situation. Therefore, we conclude that
section 5334(b) does not preclude an agency from considering the
highest previous rate when promoting an employee who is receiving
saved pay.

Accordingly, the action of the Army Command's Civilian Personnel
Office in considering the highest previous rate is consistent with
applicable laws and regulations.

For the Comptroller Xn gral
of the United States
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