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MATTER OF: ligation of Funds Under Military Inter-
departmental Procurement Requests

DIGEST: 1. It remains the opinion of this Office that a
Military Interdepartmental Procurement Request,
(MIPRs) is placed pursuant to section 601 of
the Economy Act of 1932, as amended, 31 U.S.C
§ 686. Consequently, to the extent the Corps
of Engineers (Corps) is otherwise authorized
to recover supervision and administrative
expenses incurred in performing MIPR for Air
Force, the Corps should be reimbursed from
appropriations current when the costs were
incurred or when the Corps entered into a
contract with a third party to execute the
MIPR. See 31 U.S.C. § 686-1, 34 Comp. Gen.
418 (1955).

2. Even if Military Interdepartmental Procurement
Request (MIPR) is deemed authorized by 10
U.S.C. §§ 2308 and 2309 (1976), rather than
section 601 of the Economy Act of 1932, as
amended, 31 U.S.C. § 686, the allotment of
funds by Air Force to Corps of Engineers (Corps)
for use in executing MIPR does not constitute
an obligation until the Corps either enters
into contract with a third party to execute
the MIPR or incurs costs in administering
the contract. See DAR 5-1108.2,.3.

3. In view of regulation providing that a pro-
curing department should bear, without re-
imbursement therefor, the administrative
costs incident to its procurement of supplies
for another Department, the Air Force (AF)
and the Corps of Engineers should consider
whether any reimbursement is due the Corps
for administrative and supervision expenses
incurred in performing Military Interdepart-
mental Procurement Request placed by AF.
See DAR 5-1113.
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This decision is in response to an inquiry from R.T.
Geiger, Disbursing Officer for the Fort Worth District,
Army Corps of Engineers (Corps) as to whether he may
certify a voucher for payment. He asks in effect whether
current supervision and administration (S&A) expenses,
associated with a Military Interdepartmental Procurement
Request (MIPR) from Tinker Air Force Base, should be reim-
bursed from appropriations current when the costs were in-
curred or from the appropriation obligated when the Corps
entered into a contract with a third party to execute the
MIPR. Mr. Geiger's letter states:

"The Fort Worth District is in receipt of a MIPR
from Tinker Air Force Base. Corps S&A costs are
initially charged to the Corps Revolving Fund,
96X4902, and then sold to the customer on a
Corps-wide predetermined standard rate. Other
related labor costs and costs such as reproduction
are also initially charged to 96X4902 and then
sold to the customer on the basis of the actual
expense. The customer identifies within the
MIPR those funds which will be cited for his
request and which will ultimately receive the
S&A expense. The Air Force has directed that
5763080 funds be cited for FY 79 S&A expense,
Inclosure 2. Air Force rationale is furnished
within Inclosure 3.

"The 5763080 funds are available for obligation
by the Air Force for three years and for obli-
gational adjustments for an additional two years.
The Air Force direction could prolong the use of
such funds beyond normal periods of availability
and result in MIPRs receiving treatment similar
to project orders. However, 34 Comptroller
General 418 states that MIIPRs should be treated
as Economy Act Orders. Obligation adjustments
continue to be processed against original
contract funds and these adjustments are not
in question. What is in question is the S&A
costs which represent inhouse charges which /
are properly charged against current appro-
priations."
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We have been informally advised that when a MIPR is
accepted by the Corps, the Corps enters into contracts
iwith third parties to fulfill the requesting agency's
needs. The role of the Corps is to supervise the
particular procurement involved and the S&A costs
are those associated with the Corps' supervision of
the contract. In the present case, the MIPR from
the Air Force was accepted on February 25, 1976, and
the Corps entered into the contract for its execution
on the same day.

As Mr. Geiger's letter points out, this Office has
previously held that in the absence of any other controll-
ing statute, MIPRs will be considered as being issued
under authority of section 601 of the Economy Act of
1932, as amended, 31 U.S.C. § 686 (1976). 34 Comp.
Gen. 418 (1955). When a transaction governed solely
by the Economy Act is recorded as an obligation against
appropriations whose period of availability expires at
a fixed time, then 31 U.S.C. § 686-1 requires the deobliga-
tion of those appropriations when their period of avail-
ability for obligation expires, to the extent that the
performing agency has not incurred valid obligations
under the agreement (for example, where the performing
agency is providing the work or service itself, to the
extent it has not performed the work or rendered the ser-
vice). 31 Comp. Gen. 83 (1951).

However, if the MIPR transaction is governed by some
provision of law other than the Economy Act, then the
requirement of 31 U.S.C. § 686-1 to deobligate would
not apply. B-193005, October 2, 1978. The Air Force
believes that the authority to issue MIPRs is not the
Economy Act, but 10 U.S.C. §§ 2308 and 2309 (1976)
(formerly section 10 of the Armed Services Procurement
Act of 1947) and, therefore, that they are not subject
to the deobligation requirement of 31 U.S.C. § 686-1.

In 34 Comp. Gen. 418 at 422-423 (1955) we stated:

"Military interdepartmental procurement orders.
It is further contended by representatives of
your Department that military interdepartmental
procurement orders (hereinafter referred to as MIPR's)
are issued under provisions of law peculiar to
the Department of Defense rather than under the

-3-



B-196404

provisions of section 601 of the Economy Act.
Reference is made to the National Security
Act of 1947, as amended, section 10 of the
Armed Services Procurement Act (41 U.S.C.
§ 159) and section 638 of the Department
of Defense Appropriation Act, 1953 (41 U.S.C.
§ 162).

"While the term 'including government
agencies' was inserted in the proposed section
1311(a)(1) [31 U.S.C. § 200(a)(1)(1976)] to per-
mit MIPR's, among other interagency agreements,
to be recorded as obligations, it was not in-
tended thereby to permit such funds to remain
available indefinitely to the procuring agency
for the execution of procurement contracts. To
the contrary, it was intended to remove any doubt
that such orders, as other orders issued under
section 601 of the Economy Act, could be re-
corded as obligations but the procuring agency
was to have no longer period to execute the
procurement contracts than the agency issuing
the orders would have had if it had done the
procuring. The provisions of law relied upon
by your Department, which are cited above,
are viewed as having been enacted merely to
require the military departments to exercise
authority they already had to consolidate.
procurement requirements. This could have
been accomplished by the military departments
under section 601 of the Economy Act prior
to the enactment of those provisions of law.
Such provisions of law extended the existing
authority of the military departments to the
Secretary of Defense and directed that pro-
curement requirements be consolidated to the
extent deemed feasible. We thus feel that
we are constrained to hold that MIPR's are
issued under section 601 of the Economy Act,
as amended, and, therefore, are subject to
the provisions of section 1210 of the General
Appropriation Act, 1951 [31 U.S.C. § 686-1, supra]."
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Thus we specifically rejected the argument now made by the
Air Fprce that a MIPR is placed pursuant to 10 U.S.C. §§
2308 and 2309.

In any event, even if this transaction were governed
by sections 2308 and 2309, the allotment of funds under
those sections from one agency to another is not alone
a basis for obligating the funds and, in circumstances
like these, prior year funds would not remain available
for obligation under those statutes any more than they
would under the Economy Act.

Section 10 of the Armed Services Procurement Act
of 1947 (1947 Act)(approved February 19, 1948, ch. 65,
62 Stat. 25), the so.urce of the provisions now codified
as 10 U.S.C. §§ 2308 and 2309, provided that--

"In order to facilitate the procurement
of supplies and services by each agency for
others and the joint procurement of supplies
and services required by such agencies, sub-
ject to the limitations contained in section
7 of this Act, each agency head may make such
assignments and delegations of procurement
responsibilities within his agency as he may
deem necessary or desirable, and the agency
heads or any of them by mutual agreement may
make such assignments and delegations of
procurement responsibilities from one agency
to any other or to officers or civilian
employees of any .such agency, and may create
such joint or combined offices to exercise
such procurement responsibilities, as they
may deem necessary or desirable. Appropria-
tions available to any such agency shall be
available for obligation for procurement as
provided for in such appropriations by any
other agency through administrative allot-
ments in such amount as may be authorized
by the head of the allotting agency without
transfer of funds on the books of the Treasury
Department. Disbursing officers of the allott-
ing agency may make disbursements chargeable
to such allotments upon vouchers certified
by officers or civilian employees of the
procuring agency."
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This provision originated as an amendment by the
Senate Armed Services Committee to section 10 of H.R.
1366, 80th Congress. In explaining it, the Committee
report states:

"This paragraph insures in detail the
facilitating of joint and cross procurement
between the services. In order effectively
to permit one agency to procure for another,
or to permit both agencies to procure jointly,
it permits the delegation of authority and
assignment between agencies of procurement
responsibilities. This paragraph accomplishes
this objective and further permits a contract-
ing officer in one department to make actual
obligations .against allotments of funds made
administratively by other departments for
whom purchases are being made. The decisions
and determinations required by section 7 of
the bill will normally be made by the head
of the agency actually doing the buying.
It is expected that joint procurement
may require an agency head doing the buying
to make such determinations and decisions,
based on information submitted by the agency
for which the materials are purchased." S. Rep.
No. 571, 80th Cong. 1st Sess., 1948 U.S. Code
Cong. Serv. 1069.

In discussing the effect of this amendment in
the House, Representative Anderson, floor leader on H.R.
1366 explained:

"Seventh. A very important change which
should have far-reaching effects in facilitat-
ing the efficient procurement of supplies for
all of the armed services is contained in sec-
tion 10 of the bill. Originally this section,
as it appeared in the bill when it passed the
House, provided merely that the provisions of
H.R. 1366 would apply to purchases made by an
agency for its own use or otherwise. The in-
tent of the language 'or otherwise' was to
permit cross procurement and joint procure-
ment. The Senate has expanded this section
in such a manner as to spell out 'in detail
effective means by which these objectives
may be achieved in actual practice. Section
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10 now permits agency heads to enter into mutual
agreements whereby, to take a specific example,
the Secretary of the Army can assign or delegate
the procurement responsibility of his agency to
a procurement officer of the Navy charged with
the procurement of a particular item which the
Army desires to obtain. In such a case the
appropriations available to the Army for the
purchase of that particular item can be made
available for obligation by the Navy procure-
ment officer. This may be accomplished under
section 10 by means of administrative allot-
ments between the agencies, in such amounts as
may be authorized by the head of the alloting
agency, without transfer of funds on the books
of the Treasury Department. In actual practice,
in the hypothetical example which we assumed a
moment ago, the Army then will requisition of
the Navy the item which they desire. The
Army's bookkeepers then set up an administrative
allotment to the Navy of the necessary funds to
cover the purchases in question. There will be
no necessity for a transfer of funds between
the departments. Payment will be made by an
Army disbursing officer who is authorized under
this section to make disbursements chargeable to
such administrative allotments upon vouchers
certified by the Navy procuring officer." 95
Cong. Rec. 1155-1156 (1948).

When the Congress codified the laws relating to the
Armed Services, section 10 of the 1947 Act was codified
into 10 U.S.C. §§ 2308 and 2309 which provide:

"2308. Assignment and delegation of
procurement functions and
responsibilities

"Subject to section 2311 of this title, to
facilitate the procurement of property and services
covered by this chapter by each agency named in
section 2303 of this title for any other agency,
and to facilitate joint procurement by those
agencies--

"(1) the head of an agency may,
within his agency, delegate functions
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and assign responsibilities relating to
procurement;

"(2) the heads of two or more agencies
may by agreement delegate procurement func-
tions and assign procurement responsibilities
from one agency to another of those agencies
or to an officer or civilian employee of
another of those agencies; and

"(3) the heads of two or more agencies
may create joint or combined offices to
exercise procurement functions and respon-
sibilities.

"2309. Allocation of appropriations

"(a) Appropriations available for procurement
by an agency named in section 2303 of this title
may, through administrative allotment, be made
available for obligation for procurement by any
other agency in amounts authorized by the head
of the allotting agency and without transfer
of funds on the books of the Department.of the
Treasury.

"(b) A disbursing officer of the allotting
agency may make any disbursement chargeable to
an allotment under subsection (a) upon a voucher
certified by an officer or civilian employee of
the procuring agency."

No substantive changes to section 10 of the 1947 Act
were intended by this rewording. See section 49(a)
of the Act of June 3, 1956, ch. 1041, 70A Stat. 640
and S. Rep. No. 2561, 84th Cong., 2d Sess., 19-21,
147 (1956).

Thus, by enactment of section 10 of the 1947 Act,
the Congress authorized centralized procurement within
an agency and joint procurement by agencies. To accom-
plish joint procurements, it authorized the allotment of
funds by the requesting agency to the procuring agency
for obligation by the procuring agency. The procuring
agency acts only as a delegate, or agent, of the request-
ing agency so that, as between the two, there is no basis
for the obligation of the funds when the agencies agree
to this arrangement nor when the funds are allotted.
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Under section 10, obligation of the requesting
agency's appropriations should occur when the procuring
agency takes some action causing the funds to become
obligated. Specifically, obligation of the allotted
funds does not take place until the procuring agency
either enters into a contract with a third party for
the supplies requested or incurs costs in administering
the contract. (See, in this connection DAR 5-1108.2,
.3, making it clear that acceptance of a MIPR by the
procuring agency does not obligate the funds and that
fiscal year funds cited in a MIPR will lapse if the
procuring agency has not executed a contract or other-
wise obligated them before the end of the fiscal year.)
To the extent costs are not incurred by the procuring
agency or contracts are not entered into during the
period of availability for obligation of the allotted
funds, the funds would revert to the appropriation's
successor account. Beyond this, sections 2308 and
2309 of title 10 do not provide an independent basis
for agencies to enter into reimbursable agreements.

In sum, we are aware of nothing that would cause us
to overrule our decision in 34 Comp. Gen. 418 (1955) that
MIPRs are placed pursuant to the Economy Act. Even if
MIPRs were placed pursuant to 10 U.S.C. §§ 2308 and 2309
(and the requirements of these provisions complied with)
the result in these circumstances would be the same as
if they were placed pursuant to the Economy Act. Accord-
ingly, the Corps S&A expenses should be paid from appro-
priations current at the time they arise.

Finally, the regulations governing MIPRs provide
that "[t]he Procuring Department shall bear, without
reimbursement therefor, the administrative costs inci-
dental to its procurement of supplies for another
Department." DAR 5-1113. In view of this, we question
why the Air Force should be reimbursing the Corps at
all in this case. While what we said above is true
generally of MIPR obligations, the Air Force and the
Corps should consider whether, under the regulations,
any payment for S&A expenses is here due the Corps.

Acting Comptroller e eral
of the United States




