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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED BSTATES

WASHINGTON, 20549

7—//»7/ Wa/&//fc ﬂ/afow

April 8, 1980

DATE:
MATTER OF: Dislocation allowances
DIGEST: An amendment of the Joint Travel Regula-

tions permitting treatment of a member
with dependents who are authorized to
travel with him to his new permanent
station but who in fact, do not travel
to the new station, as a member without
dependents for purposes of receiving
dislocation allowance, is not prohibited

- by 37 U.5.C. § 407. 48 Comp. Gen. 782

1 (1969) and similar decisions will no

; ‘ longer be followed.

This action is in response to a letter dated August 22, odg,
1979, from the Assistant Secretary of the Army (Manpower and3g§9
Reserve Affairs) requesting an advance decision concerning
a proposed amendment to Volume 1 of the Joint Travel Regula-
¥ tions (1 JTR) relating to the dislocation allowance entitle-
] ments of military members with dependents. Specifically,
the Assistant Secretary asks whether under 37 U.S.C. § 407
(1976), the JTR may be amended to permit a military member
{ with dependents, who are authorized to relocate with him,
to receive a dislocation allowance when he is transferred
to a new permanent station, where his dependents do not
relocate incident to his change in permanent duty station.
i As explained below, we conclude that the adoption and
g implementation of such an amendment is authorized under
37 U.S.C. § 407.

SRFING, ST 2

B ks

That statute provides:

"§ 407. Travel and transportation
f allowances: dislocation allowance

"(a) Except as provided by subsec-
tions (b) and (c) of this section, under
regulations prescribed by the Secretary
, concerned, a member of a uniformed
5 service--
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"(1l) whose dependents make an
authorized move in connection with
his change of permanent station;

"(2) whose dependents are covered
by section 405a(a) of this title; or

"(3) without dependents, who is
transferred to a permanent station where
he is not assigned to quarters of the
United States;

is entitled to a dislocation allowance equal
to his basic allowance for quarters for one
month as provided for a member of his pay
grade and dependency status in section 403
of this title. For the purposes of this
subsection, a member whose dependents may
not make an authorized move in connection
with a change of permanent station is con-
sidered a member without dependents.”

Thus, a member who has no dependents, or whose
dependents are not authorized to move to-his new station
is entitled to a dislocation allowance equal to the monthly
basic allowance for quarters (BAQ) for a member without
dependents. Similarly, a member with dependents who are
authorized to and in fact do move with him is entitled to
dislocation allowance payment equal to his BAQ.

Sometimes, however, a third situation arises. A mem-
ber may have dependents who are authorized to move with
him and if they did so, he would be entitled to a disloca-
tion allowance as a member with dependents under 37 U.S.C.
§ 407. However, that member may instead decide, for what-
ever reason, that his dependents will not accompany him to
his new station, so that his position for change of station
purposes is similar to that of a member without dependents.
Because this individual does have dependents, we have found
in the past that he cannot be considered a member without
dependents, nor i1s he a member with dependents who in fact
relocated with him, and therefore we have held that sec-
tion 407 does not authorize the payment of any dislocation
allowance to him. 48 Comp. Gen. 782 (1969).
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In certain circumstances we have held that although
a member has dependents, since they were not entitled to
Government transportation, the member may be considered
to be "without dependents" and entitled to the appropri-
ate dislocation allowance. See e.g., B-189020, August 18,
1977, B-176601, March 27, 1973. See also B-188849, Sep-
tember 1, 1977. However, where the circumstances do not
support such a finding, the rule currently requires that
a member with dependents who are authorized to, but do
not move incident to his change in station, is not
entitled to a dislocation allowance.

This inequity is noted 1in the submission, and forms
the basis for the proposal to revise the JTR definition
of "member without dependents" to include a member with
dependents when the dependents do not in fact relocate
even though they are entitled to move at Government
expense. Although technically, such individuals are not
included in. the statutory discussion of "member without
dependents," we have reconsidered the whole matter. It
seems that Congress did not intend to preclude payment of
a dislocation allowance in these cases. Both the House
and Senate Reports state in support of section 407(a)(3)
that: *

"(A) member without dependents incurs the
same general type of additional expenses when
he is not furnished Government quarters at the
new station as does. a member with dependents.
It is thus believed that the original intent
of the dislocation allowance will be better
served if the proposed legislation is enacted
to provide an amount equal to 1 month's basic
allowance for quarters for a member without
dependents * * *' H_,R. Rep. No. 787, S. Rep.
No. 808, 90th Cong., 1lst Sess. (1967).

The purpose then, of section 407(a){3) is to ensure
that military personnel receive a dislocation allowance
regardless of whether they have dependents or not.- In
the past, we have interpreted that section to permit amend-
ment of the JTR to provide dislocation allowance payments
in circumstances not specifically covered by section 407
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when in keeping with its purpose. 57 Comp. Gen. 178
(1977). Similarly here,;while section 407(a)(3) autho-
rizes dislocation allowance payments under certain speci-
fied circumstances, it appears that Congress did not intend
to preclude payment of any allowance when a member whose
dependents although authorized to do so, do not relocate
incident to his change in permanent station. In such cases
the member would usually incur the same types of expenses
as members without dependents who relocate and are entitled
to a dislocation allowance. It is now our view that these
individuals may be considered members "without dependents"
for dislocation allowance purposes. Therefore, the JTR
definition of "member without dependents" may be modified
as proposed. ;

Decisions to the contrary, such as 48 Comp. Gen. 782,
will no longer be followed.

YT .
Comptroller General
of the United States
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