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DECISION | OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548

FILE: B-195813 M DATE: December 12, 1979
Wﬁp or '

\MATTEF“ OF: Roy Moore, Jr. - Overtime Compensation ﬁ

|
Federal Protective Officer employed in General
Services Administration, Region 9, claims
"overtime compensation for time spent daily,
outside of his regularly scheduled workweek,
changing 'into and out of uniform, obtaining
his weapon and assuming his duty post.
Disallowance by Claims Division is sustained
since 1) neither regulations nor other
authority required that Region 9 officers
change into and out of uniform on the
employment premises and, 2) the time necessary
for issuance and return of weapons and travel
to and from duty stations of less than 10
minutes per day is not compensable because
it is de minimus.

DIGEST:

This matter concerns Mr. Roy Moore, Jr.'s appeal from the
disallowance of his claim by our Claims Division, for overtime
compensation believed due incident to his performance of
certain pre-and post-shift activities as a member of the Federal \H0§

| Protective Service of the General Services Administration (GSA),
Region 9, Phoenix, Arizona. Specifically, Mr. Moore has claimed
entitlement to overtime compensation for the period February 28,
1966, through June 1, 1968, and from September 1, 1970, through
February 6, 1976, based on the amount of time daily required
for changing into and out of his uniform, obtaining a weapon
and assuming his duty post while serving as a Federal Protective
Officer in Phoenix. He claimed the same type of overtime for
the period June 1, 1968, to September 1, 1970, during which time
he was serving as Federal Protective Officer in Washington,
D.C. That claim was referred to GSA for separate settlement,
and is not at issue here.

In Settlement Certificate No. 2-2549072, dated October 12,
1977, our Claims Division disallowed Mr. Moore's claim on the
basis, primarily, of GSA Region § regulations and prior Comptroller
General decisions. The settlement also cites the absence of
evidence of authorization for the overtime claimed and the
de minimus nature of the time devoted to the activities in
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question as further justifications for denial of the claim. After
careful consideration of all information contained in the record, we
conclude that the time spent by Mr. Moore performing the activities
in question was noncompensable and, therefore, the disallowance of
his claim is sustained.

Section 5542{a) of title 5, United States Code, authorizes overtime
compensation for hours of work "officially ordered or approved" in excess
of 40 in an administrative workweek. In the case of Baylor v. United
States, 198 Ct. Cl. 331 (1972), it was held that overtime required by
a regulation promulgated by an official authorized to order and approve
overtime constituted "officially ordered or approved overtime.'" Applying
this rule, payment of overtime for the time necessary to change into
and out of uniforms was authorized for Region III Cfficers prohibited

by regulation from wearing uniforms away from work. See 53 Comp. Gen.
489 (1974).

At no time during the periods here in question did any GSA Region 9
regulation or policy require protective officers to change into and out
of uniform at their place of employment. Contentions -to the contrary
were considered at length in B-175363, November 26, 1974 and were
rejected. Furthermore, there is no indication that overtime for the
work in question was approved or authorized by the Regional Commissioner
of the Public Buildings Service, GSA, the sole official with such
authority in Region 9. In view of this absence of a regulation or other
authority ordering that uniform changes be on the premises, Mr. Moore's
claim for overtime in this regard was properly disallowed.

Mr. Moore has also claimed entitlement to overtime compensation
for the time necessary each day to obtain his weapon and assume his
duty post at the beginning of his shift and for the time to return
from his duty post and to return his weapon at the end of his shift.
The administrative report on Mr. Moore's claim indicated that the point
at which he obtained his weapon was approximately 25 yards from his
post of duty, and that it took only two minutes to obtain and return
his weapon. In 53 Comp. Gen. 489 (1974), we authorized payment of
overtime compensation for pre-and post-shift duties in excess of
10 minutes per day. Aggregate overtime of less than 10 minutes per
day is not compensable because it is de minimus. Since Mr. Moore
put in less than 10 minutes per day obtaining his weapon and assuming
his duty post, he may not be compensated for that time. ‘
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1 Finally, in his request for reconsideration Mr. Moore included
a copy of the AFGE Washington Letter of April 13, 1979, which included
a report of a backpay award to a GSA elevator operator in New York City.
Mr. Moore requested an explanation as to why the elevator operator was
entitled to backpay for uniform changing time and he was not. We have
obtained information about that particular case. The backpay award
was allowed because the GSA Handbook for Elevator Operators forbid the
wearing of uniforms away from the building. As stated above the
relevant regulations in Mr. Moore's case did not require him to
change into and out of his uniform at his duty station. The difference
in the regulations leads to the different results.
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For the comptrollerYGeneral
of the United States






