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MATTER OF Midshipman Peter Salerno, SROTC, and
Midshipman Murray A. Hess, SROTC

DIGEST: /Senior Reserve Officers' Training9
\Corps (SROTC) members appointed

X 0 + under 10 U.S.C. 2104 (1976) incurred
i4St<>i/e;Miv.243r expenses for lodging and meal-swhen

they were required, through no fault
of their own, to delay en route to
and from field training or practice
cruises at locations where no Govern-
ment berthing or messing facilities
were available. SROTC members
appointed under 10 U.S.C. 2104 may
not be paid per diem but are en-
titled to subsistence at Govern-
ment expense. Because the SROTC
members were traveling under proper
orders and due to a delay en route
were required to secure commercial
lodging and meals (the arrangements
for which were made by U.S. Naval
Attaches), reimbursement for actual
and necessary expenses is authorized.

The issue presented in this case is whether the Joint
Travel Regulations, Volume 1, may be amended to authorize
reimbursement to members of the Senior Reserve Officers'
Training Corps (SROTC) appointed under 10 U.S.C. 2104 for
expenses incurred for meals and lodging when they are
required through no fault of their own to delay en route
to and from field training and cruises at locations where
no Government berthing or messing facilities are avail-
able. Although no authority exists for payment of per
diem to such members,. they may be reimbursed for actual
and necessary expenses as an administrative expense.

The issue arises upon a equest from the Assistant
Secretary of the Army (Manpower ano Reserve Affairs). As
examples, the claims of two SPOTC midshipmen, Peter Salerno
and Murray A. Hess are presented.
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In our decision 53 Comp. Gen. 957 (1974), we deter-
mined that members of the SROTC serving under the provi-
sions of 10 U.S.C. 2104 (1976) may not receive the same
per diem allowances while on field or at sea training
as cadets and midshipmen appointed under 10 U.S.C. 2107
because no per diem is provided by statute for them.

The statutes have remained the same since our deci-
sion in 53 Comp. Gen. 957. In the absence of legislation
specifically providing otherwise we must continue to
hold that members of the SROTC appointed under 10 U.S.C.
2104 are not entitled to be paid per diem while on field
or sea training. Therefore, the Joint Travel Regulations
may not be amended to authorize per diem to cover expenses
incurred by SROTC members appointed under 10 U.S.C. 2104
for lodging and meals.

In the present case the SROTC members were unavoid-
ably delayed in Italy and Belgium while they were traveling
in connection with a foreign exchange summer training
program in which one was to serve with the Italian Navy
and the other with the Belgian Navy. Apparently these
were their practice cruises authorized under 10 U.S.C.
2109 (1976). As a result of the delays, they incurred
hotel bills in Rome and Brussels, respectively. The hotel
reservations were made by the United States Naval Attaches
in Rome and Brussels.

Members of the SROTC traveling to and from practice
cruises, pursuant to 10 U.S.C. 2109, are to be furnished
transportation and subsistence, or instead, a travel allow-
ance at a rate prescribed for cadets and midshipmen at the
service academies but not per diem as determined in
53 Comp. Gen. 957. Generally such members are furnished
transportation and subsistence in kind, that is Government
transportation or Government procured transportation, and
Government quarters and meals.

In this case the members were delayed en route
through no fault of their own. No Government quarters or
messing facilities were available for them where their
delays en route occurred. Stnce the Navy made the arrange-
ments for their hotel rooms, the rooms may be treated as
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being furnished by the Government, and reimbursement made
to the two members for actual and necessary expenses.
Accordingly, the vouchers presented are returned and may
be paid. The Joint Travel Regulations may be amended
consistent with this decision.

For the Comptroller General
of the United States
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