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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED 8TATES
WASHINGTON, D.C. 20548

DECISION

B-195785 DATE: February 6, 1980

FILE:
) Bureau of Engravj{tg and Printing -ILimitation

MATTER OF: ., Wage Increase f Fiscal Year 1979

Bureau of Engraving and Printing trade and craft
DIGEST: employees whose pay is set administratively under

5 U.S.C. § 5349(a),. "consistent with the public
interest,' were properly limited to 5.5 percent wage
increase in fiscal year 1979. Although pay increase
limitation in 1979 appropriation act did not apply

to these Bureau employees, agency officials properly
exercised discretion to limit pay increases in the
public interest in accordance with the President's
anti-inflation program. See court cases cited. The
fact that similar employees of Government Printing
Office received higher wage increases is not controlling
since they were not covered by appropriation act
limitation or President's determination.

The issue presented for our decision is whether certain trade
and craft employees of the Bureau of Engraving and Printing,
Department of the Treasury, are entitled to a 6.8 percent
wage increase effective June 18, 1979, or whether that wage
increase is subject to the 5.5 percent pay limitation for fiscal
year 1979 contained in an appropriation act and a Presidential
Memorandum. This decisionnis in response to requests from
the International Association of Machinists and Aerospace Workers
and the Graphic Arts International Union. The Bureau employees .
in questidmreceived @ 5. b percent increase effective June 18,
1979, but the remainder of the 6.8 percent increase was delayed
until October 1, 1979,

The employees involved in the request are those trade and

- craft employees of the Bureau whose positions are comparable

to positions at the Government Printing Office for which the pay
is set by negotiations under the Kiess Act, 44 U.S.C. § 305,
Historically these employees of the Bureau have received

the same wage increases as the comparable employees of the
Government Printing Office (GPO). Pursuant to the Kiess Act,

~the GPO employees received a 6.8 percent wage adjustment

effective June 18, 1979, This increase for the specified GPO
employees was determined by a fact finder and approved by
the Joint Commiitee on Printing after the unions and the Public
g_r_'_lgt_g had reached a bargaining impasse. The Bureau of —
ngraving and Printing, however, has refusced to allow a raise
of more than 5.5 percent during fiscal year 1979, The unions
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argue that since the pay rates for Bureau and GPO employees
have always been identical, the Bureau is required to grant the
full increase, particularly since these Bureau employees are
excluded from the pay setting provisions of Public Law 92-392,

5 U.S.C. § 5341 et seq.

The first question to be addressed is whether the pay in-
crease of the specified Bureau employees is subject to the pay

increase ceiling of 5.5 percent for fiscal year 1979 contained

in section 614(a) of the Treasury, Postal Service, and General
Government Appropriations Act, 1979, Pub. L. 95-429, 92 Stat.
1018, October 10, 1978, Section 614(a) provides, in pertinent
part, that: -

"No part of any of the funds appropriated for the fiscal
year ending September 30, 1979, by this Act or any
-other Act, may be used to pay the salary or pay of any
individual in any office or position in an amount which
exceeds the rate of salary or basic pay payable for such
office or position on September 30, 1978, by more than
5. 5 percent, as a result of any adjustments which take
effect during such fiscal year under--

"™(3) section 5343 of title 5, United States
Code, if such adjustment is granted pursuant
to a wage survey (but only with respect to pre-

vailing rate employees described in section
5342(a){2)(A) of that title)."

We have held that section 614(a)(3) applies only to wage adjust~
ments made pursuant to wage surveys conducted under 5 U,S.C,

§ 5343 and, accordingly, that it is not applicable to pay adjustments
made through negotiation under section 9(b) of Public Law 92-392.
See Department of the Interior, 58 Comp. Gen. 251 (1979), and
Saint Lawrence Seaway, B-193573, January 8, 1979. Similarly,

we believe that section 614(a)(3) is not applicable to the pay ad-
justments of these employees of the Bureau provided under

5 U.S.C. § 5348(a).
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The pay of the trade and craft employees of the Bureau involved

-~ here is determined under 5 U.S.C. § 5349(a) which provides,

in pertinent part, that the pay shall be:

'"* * %*fixed and adjusted from time to time as
mearly as is consistent with the public interest in
-accordance with prevailing rates and in.accordance
with such provisions of this- subchapter, including
the provisions of section 5344, relating to retroac-
tive pay, and subchapter VI of this chapter, relat-
ing to grade and pay retention, as the pay flxmg

1 1

authority of such agency may determine * * ="

ection 5349 was enacted blic Law 92-392, approved
A@_thmory basis
for adjusting pay rates for prevailing rate employees of the Fed-
eral Government and was codified in subchapter IV of chapter 53,
title 5, United States Code. Trade and craft employees of the
‘Bureau are clearly excluded from coverage under subchapter IV
except for the purposes of section 5349. See 5 U.S.C.
§§ 5342(a)(1)(I) and (b){2)(A). In addition, the legislative his-
tory of Public Law 92-392 evidences a clear intent to exclude
the Bureau from coverage under this subchapter and to allow
the Bureau to follow its existing pay practices. See S. Rep.
No. 92-791, 92d Cong., 2d Sess., reprinted in (1972) U.S. Code
Cong. & Ad. News 2980, 2985, and H.R. Rep. 92-339,
92d Cong., lst Sess. 19 (1971).

Since the wage adjustments of the Bureau employees are
determined under an agency-controlled pay system pursuant to
section 5349(a) and are not based on wage surveys under
section 5343, we conclude that these wage adjustments are not
subject to the pay limitation for fiscal year 1979 contained in
section 614(a) of Public Law 95-429.

The second question to be addressed is whether the wage
adjustment of these Bureau employees is subject to the 5.5
percent limitation set forth in the President's Anti-Inflation

ogram. On January 4, 1979, the President issued a memorandum
to the Heads of Executive Departments and Agencies on Federal
Pay and the Anti-Inflation Program. He stated that pay increases

for most Federal employees--those in.the General S and

related pay systems, members of the uniformed services, and
———— e e >
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most of those in the Federal wage system--had been limited

by the Administration and the Congress to 5. 5 percent for fiscal
year 1979. However, since many nonappropriated fund employees
and other groups of workers were not covered by the same
limitation, the President stated, in pertinent part, that:

"In order to ensure that proposed pay increases
for other pay systems do-not exceed the maximums
for Federal pay that the Congress and 1 have set,
the policy of this Administration is:

"In the public interest to control inflation,
each officer or employee in the executive
branch who has administrative authority to
set rates of pay for any Federal officers or
employees should-exercise such authority,
to the extent permissible under law, treaty,
or international agreement, in such a way
as to ensure that no rate of pay for any cate-
gory of officers or employees is increased
more than”5. 5 percent during fiscal year
1979, * > %

Pursuant to the President's memorandum, the Treasury

Department and the Bureau of Engraving and Printing issued

memorandums dated January 17 and February 2, 1979,
respectively, stating that the President's policy would

cover Bureau employees paid under the Treasury approved
system (described above). The President's 5.5 percent ceiling
policy was also cited in the memorandum from the Unde
Secretary of the Treasury dated October 9, 1879, denying ‘
the request from the Director of the Bureau for higher wage
increases for these Bureau employees retroactive to June 18,
1979,

As shown above, the pay of the employees in question is
set administratively in accordance with the prevailing rates and
"consistent with the public interest.' See 5 U.S.C. § 5349(a).
The President and Treasury officials have determined it is in
the public interest to limit pay increases to 5.5 percent and,
as recent court decisions have held, this is a reasonable exercise

of agency discretion. See National Federation of Federal Employees

v. Brown, Civil Act}on No. 78-2252 (D.D.C. Nov. 20, 1979),
— oW, Al
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and American Federation of Government Employees v. Brown,
Civil Action No. 78-2301 (D.D.C. Nov. 20, 1979). In these cases,
the unions had argued that nonappropriated fund activity employees,
who were not covered by the pay limitation contained in section
614(a) of Pub. L. 95-429, were entitled to a wage increase in
excess of 5.5 percent. However, tk&;}g_ct/c_%rt found that

the wage increases were subject to the Presidential memorandum
and were therefore properly limited to 5.5 percent for fiscal

year 1979. :

As noted above, despite the tandem relationship between 4
certain employees of GPO and the Bureau, the GPO employees
received a 6,8 percent wage increase effective june 18, 1979,
while a similar increase was delayed for comparable Bureau
employees until-October 1, 1979. As was pointed out by the fact
finder who recommended the 6.8 percent increase for GPO
employees, the wage adjustment for GPO employees is not
subject to the 5.5 percent ceiling contained in section 614(a)
of Pub. L. No. 95-429 since GPO wage adjustments are
determined through negotiation under 44 U,S.C. § 305 and
5 U.S.C. § 5349, In addition, since GPO is not an executive
department or agency, it is not subject to the President's
anti-inflation memorandum of January 4, 1979,

We find no basis upon which to overturn the "'public interest"
determination made by the Department of the Treasury.
Accordingly, we hold that the specified employees of the
.Bureau of Engraving and Printing are not entitled to a wage
adjustment in excess of 5.5 percent during fiscal year 1979.

For The Comptroller Geheral

of the United States






