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/ THE COMPTROLLER GENERAL

DECISICDN .I j OF THE UNITED STATES
"\ < WASH ING TON, D. C. 20548

FILE: B-195479 DATE: March 7, 1980

MATTER OF: Ronald L. Esquerra 'Training Travel and
Transportation Expenses X

DIGEST: Travel and transportation e enses are payable for
training at distant location in-absence of travel
orders, since there was previously existing adminis-
trative intention to authorize training before ex-
penses were incurred. Expenses are limited under
Government Employees Training Act, 5 U.S.C. § 4109,
to either employee's per diem or, if estimated to
be less costly, travel and transportation of family,
household goods, and personal effects authorized by
5 U.S.C. § 5724.

Mr. Richard S. Dawson, Authorized Certifying Officer, Department
of the Interior, asks whether Mr. Ronald L. Esquerra is entitled to
expenses for travel, transportation, and movement of household
effects incident to long-term training away from his former duty
station.

The issue is whether there was a previously existing /
administrative intention to relocate Mr. Esquerra for training at
the time the expenses were incurred.

Mr. Esquerra was an employee of the Bureau of Indian Affairs
(BIA) at Albuquerque, New Mexico, when he was offered a fellowship
at the University of Arizona in Tucson. He applied for long-term
training under the Government Employees Training Act, and his
request for training was officially approved in writing by
Mr. Raymond Butler, Acting Deputy Commissioner, BIA, on August 2,
1977. He subsequently accepted the fellowship on August 8, 1977,
and proceeded to arrange his relocation to Tucson. However, on
August 22 and 24 he was informed by superiors that he should not
report to the University in Tucson because his key position with
BIA (Area Director) could not be vacated. Nonetheless, he left for
Tucson on August 22 and incurred the expenses in issue between then
and September 30, 1977. He believed he couTld not stop his departure
because of the University's registration date requirements and his
job commitments.

On September 19, 1977, the Director, Office of Administration,
BIA, who had authority to allow the training, informed Mr. Esquerra
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that the training was disapproved "- * *because necessary documenta-
tion was not available to satisfy the regulatory requirements."
However, by letter of September 26, 1977, Mr. Richard R. Hite, D2t&0K 3 3

Deputy Assistant Secretary, Policy, Budget and Administration, De-
partment of the Interior, advised Mr. Esquerra that BIA had been
unaware of their communication concerning Mr. Esquerra's situation,
that BIA's disapproval of training was superseded, and that if the
required documentation were submitted, the training should be
approved unless expressly prohibited by law or implementing regula-
tion. Subsequently, Mr. Esquerra submitted the necessary documenta-
tion and the training was approved retroactively for the period of
August 22, 1977, to August 21, 1978. On October 23, 1977,
Mr. Esquerra was reassigned to Tucson for training with his employ-
ing office designated as the Office of the Secretary, Department of
the Interior, Washington, D.C.

The Government Employees Training Act at 5 U.S.C. § 4109
authorizes the payment of the employee's travel and per diem during
training or relocation expenses allowable under 5 U.S.C. § 5724
limited to travel and transportation of family, household goods,
and personal effects when such costs are estimated to be less than
per diem costs for the training period. B-169555, July 2, 1970.
The Department of the Interior evidently authorized the applicable
section 5724 benefits for Mr. Esquerra's training. Consequently,
the rules governing these limited relocation benefits are instructive,
even though a change of residence for a fixed period of training is
not a permenent change of station permitting relocation benefits
other than those allowable under section 4109. 52 Comp. Gen. 834
(1973). In common with relocation allowances generally, section
5724 benefits are payable in the absence of travel orders only if
there is a previously existing administrative intention, clearly
evident at the time the expenses were incurred by the employee, to
transfer the employee. 58 Comp. Gen. 208 (1979); Richard E.
Fitzgerald, B-186764, March 3, 1977. The rule is appropriate for
training relocation and applies to Mr. Esquerra's claim.

Mr. Esquerra's training authorization on August 2, 1977,
effectively showed an administrative intent to allow him to change
his residence to Tucson before he incurred the travel and transpor-
tation expenses in question. The subsequent attempts by BIA
officials to disapprove the training were nullified when the
training was finally approved by the Deputy Assistant Secretary of
Interior in October 1977, thus carrying out the original authorization
of August 2, 1977.
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Since there was a pre-existing intention to allow training at
a distant location, the applicable travel and transportation ex-
penses may be reimbursed under 5 U.S.C. §§ 4109 and 5724 as discussed
above, if otherwise payable. Mr. Esquerra's claim for temporary
quarters subsistence allowance in Tucson is disallowed, since this
relocation benefit is not permitted for training under the above
statutory provisions. See Robert V. Brown, B-185281, May 24, 1976.

Finally, since Mr. Esquerra signed a 12 month service agreement
in connection with the training, it is a matter for determination by
the Department of the Interior as to whether his entry into leave
without pay status on August 26, 1978, should affect his entitlement
to the expenses in question.

i'S/b~x 1. A~t~b/
Acting Comptroller enoral

of the United States
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UNITED STATES GOVERNiENT GENERAL ACCOUNTING F011FICE

M~emorandun March 7, 1980

TO : Director, Claims Division

FROM Comptroller General

Acting J I

SUBJECT: Claim of Ronald L. Esquerra - B-195479-O.M.

Attached with the claims file is our decision of today in the

Matter of Esquerra.

Attachments




