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DIGEST: Employee, who was present at delivery of his
child in accordance with Lamaze method of
prepared childbirth, claims sick leave should
be substituted for annual leave granted by
agency. Sick leave is appropriate only when
circumstances specifically meet the criteria
contained in the regulations. Employee's claim
for substitution of sick leave for annual leave
is disallowed since he did not undergo medical
treatment and he was not incapacitated for duty
as required by regulations. See 5 C.F.R.
§ 630.401.

* - Is an employee entitled to sick leave when he is absent from
duty to be present with his wife during labor and delivery under
the Lamaze method of prepared childbirth?

Counsel for the National Treasury Employees Uniojn (NTEU) C06 s

has requested a decision on behalf of Mr. William Stuart, an
employee of the Internal Revenue Service' _(S)RBrookhaven D~-G O 55O
Service Center, HoltsvilfThe7T wYork. Mr. Stuart claims that he
should have been granted sick leave by IRS rather than annual
leave under the circumstances stated below.

Mr. Stuart requested sick leave in advance on March 23,
1979, pursuant to Civil Service Commission (now Office of Person-
nel Management) regulations in title 5 of the Code of Federal
Regulations, section 630.402 (1978). The request stated that his
wife was expecting a child and that they would "be using the
lamaze method of prepared childbirth, in which the husband takes
an active part in the birth process acting as a coach to the
mother." Since his presence was required during labor and
delivery, he requested sick leave for that period. The request
was supported by a doctor's certificate which stated that
Mr. Stuart "will coach [his wife] through labor and delivery and
[he] must be present for the entire process."

Mr. Stuart's request for advance approval of sick leave was
denied by the IRS' Brookhaven Service Center on the ground that
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sick leave may only be used if the employee himself is ill or
undergoing medical treatment. Mr. Stuart's subsequent grievance
was rejected by IRS on April 18, 1979, since the use of sick
leave would contravene the Federal Personnel Manual. On April 30,
1979, Mr. Stuart's wife gave birth to a child and the Lamaze
method was used.

The NTEU letter to us on behalf of the claimant refers to
5 C.F.R. § 630.401 (1978) which states in pertinent part:

"An agency shall grant sick leave to an
employee when the employee:

"(a) Receives medical, dental, or optical
examination or treatment;

"(b) Is incapacitated for the performance
of duties by sickness, injury, or pregnancy and
confinement * * *"

The NTEU says that the cited regulations do not preclude
the granting of sick leave to Mr. Stuart because (1) he was
incapacitated to perform his duties due to pregnancy and con-
finement for which sick leave is allowed under 5 C.F.R.
§ 630.401(b), and (2) his presence at the birth of his child
was part of a "medical treatment" for which sick leave is
allowed under 5 C.F.R. § 630.401(a). The union asserts that
it is of no moment that he was not carrying the child himself
because the Lamaze method recognizes the fact that the father
has a continuing and essential role in the birth process
itself and the medical treatment is necessary to fulfill the
goals of the Lamaze method.

We believe that the result in the present case is controlled
by the sick leave regulation as interpreted in Charles T. Turner,
B-181686, September 2, 1975, published at 55 Comp. Gen. 183, and
that Mr. Stuart's request. for sick leave must be disallowed.

In Turner, the employee requested sick leave because he
had been up all night with his sick wife and needed rest. He
grieved the agency's decision to charge his absence to annual
leave. The arbitrator agreed with him on the basis that he had
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been incapacitated for duty. Because the Civil Service
Commission had the duty under 5 U.S.C. § 6311 to issue regu-
lations on sick leave, we asked the Commission whether the
arbitrator's award conflicted with the regulations in 5 C.F.R.
§ 630.401. The Commission stated that it "has consistently
interpreted this regulation to mean that sick leave is appro-
priate for use only when the circumstances specifically and
literally meet the criteria contained in the regulation."
Further, the Commission stated that the generous amounts of
annual leave granted to Federal employees were authorized by
law with the understanding that they were meant for more than
vacations, i.e., annual leave was also to be used for a
variety of personal and emergency reasons, such as taking a
family member to a doctor or a hospital or caring for a family
member who is ill. 55 Comp. Gen. 183, at 185. We agreed with
the Commission.

In the present case, it is clear that the circumstances
of Mr. Stuart's absence from duty do not specifically and
literally meet the criteria contained in the regulation.
Although his presence at the birth may have been an essential
part of the childbirth method used, Mr. Stuart did not receive
medical treatment as required by subsection (a) of 5 C.F.R.
§ 630.401. His wife received the treatment and he was there
to assist. We take official notice of the fact that babies
are often born without the father being present. Likewise,
Mr. Stuart was not incapacitated for duty for any of the
reasons listed in subsection (b) of the regulation, namely
sickness, injury, or pregnancy and confinement. In fact he
was not "incapacitated" at all as shown by his advance request
for sick leave. He voluntarily chose to be away from duty to
be with his wife and, commendable as this may be, it does not
qualify him for sick leave. His situation is essentially no
different than the employee who transports his wife or child to
a hospital or who cares for a sick wife or child. In both
examples the employee is required to use annual leave according
to the Civil Service Commission.

The only situations in which the Commission's regulation
permits sick leave when the employee himself is not either
incapacitated or receiving treatment are described in 5 C.F.R.
§§ 630.401(c) and (d). Under those provisions sick leave is
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granted if the employee cares for a family member who has a
contagious disease or if the employee would jeopardize the
health of others because of exposure to contagious disease. We
believe that if further reasons for granting sick leave are to
be allowed, it will have to be done by amendment to 5 C.F.R.
§ 630.401, not by decision.

Accordingly, there is no basis upon which to direct
substitution of Mr. Stuart's annual leave for sick leave and
his claim for such substitution is disallowed.

Acting C0m o Her General
of the United States
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