i"HE COMPTROLLER GENERAL
O THE UNITED STATES

wAaAsSHINGTON, D.C. 20548

DECISION

FILE: B-195036 DATE: July 11, 1979

MATTER OF: National Highway Traffic Safety Administration -
Business Cards

DIGEST: The National Highway Traffic Safety Administration
cannot use appropriated funds to purchase business
cards, since such cards are personal in nature and
no specific statutory authority allows NHTSA to
purchase them.

In a letter dated May 2, 1979, Mr. Lloyd of Region VIII of the
National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) requested our
opinion as to the QgggpieIy_aﬁ_puxchasing—business_candgigigh_gggzp—
priatedg&unds. He informed us that one o of the agency's employees

e

174%§§;‘ ns;yg_ggg;act with public, Government, and business officials
w&é;gééggggféfiﬁgkgg Bim to leave business cards with his name, offitce

address, and telephone number. The employeé purchased c¢ards at his’
own expense and seeks reimbursement for the costs. NHTSA has so far
disallowed reimbursement.

The long standing rule has been that the "cost of official call-
ing cards constitutes a personal-rather—than-an official expense of
“the employee or officer for whose use they are procured and that such
costs are not chargeable under appropriated money in the absénce of
specific statutory authority thereof." 12 Comp. Gen. 565 (1933).
The expense i1s considered personal in nature, even though it is incur-
red in connection with an employee's duties. 41 Comp. Gen. 529 (1962).

Rurther, under 44 U.S.C. § 1102(a) (1976), printing may not be
done unless it is authorized by law and necessary to the public busi-
ness. The Government Printing and Binding Regulations, issued in
April 1977, paragraph 20, state that:

"Printing or engraving of calling or greeting cards
is considered to be personal rather than official and

shall not be done at Government expense.'

Therefore, in the absence of specific statutory authority,

e ——e
_employees_igz_ggggg_personal Durchaseq of business cards. .- We find
no specific statutory authorization for the printing . of business
cards for NHTSA. Neither do NHTSA's appropriations for 1979 contain
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such authorization. Act of August 4, 1978, Pub. L. No. 95-335, 92
Stat. 441,

fz;cordingly, NHTSA should continue disallowing reimbursement
with appropriated funds for the costs of business cards which its
employees may choose to obtain for their use, even if that use is
in connection with official agency business.

/?Kd A,

Acting Comptroller Genetral
of the United States
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