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FILE: B-194542 DATE: August 6, 1979

MATTER OF: Gunnery Sergeant Danny L. Radish, USMC

DIGEST: Marine Corps member who takes 19 more days of
leave than he would accrue prior to the expira-
tion of his first extension of enlistment had
pay and allowances withheld from him upon
return from leave for the 19 days pursuant to
Department of Defense regulation. Although the
member subsequently entered into a second reex-
tension of enlistment which would enable him to
earn more leave than the excess he used, there
is no authority to repay him the withheld pay
and allowances.

The issue in this case is whether pay and allowances collected

from a Marine Corps member for excess leave he used beyond what he
would accrue in his extended enlistment may be refunded to him when
he again extended his enlistment for a term sufficient to accrue
enough leave to cover the excess.

The matter is presented by letter of February 22, 1979, from
the Disbursing Officer, Marine Corps Air Station (Helicopter), DLc1
New viver, Jacksonville, North Carolina, requesting an advance deci-
sion as to whether the second extension of enlistment of Gunnery
Sergeant Danny L. Radish, USMC, entitles him to reimbursement of pay
and allowances previously withheld because of his taking excess
leave. The request was assigned Control No. DO-MC-1317 and for-
warded to us by the Department of Defense Military Pay and Allowance
Committee.

On March 24, 1972, Sergeant Radish enlisted in the Marine
Corps for 6 years. On March 16, 1977, he voluntarily extended his
enlistment for 1 year until March 23, 1979. At this point,
Sergeant Radish elected to receive payment for his unused accrued
leave and his leave balance was reduced to zero. During the year's
extension, Sergeant Radish requested and was granted leave which
resulted in his using 19 days' leave in excess of the number of
days he would earn until the expiration of his then current enlist-
ment on March 23, 1979. In accordance with applicable regulation,

pay and allowances for the excess leave were collected from him.
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On February 16, 1979, Sergeant Radish entered into an agreement
for a second extension of his enlistment for 2 years commencing
March 24, 1979, and ending March 23, 1981. Because this second exten-
sion of enlistment (reextension) increases the leave Sergeant Radish
will accrue prior to the normal expiration of his current enlistment
to an amount greater than the total leave he previously used, the
Disbursing Officer asks whether the pay and allowances previously
withheld may be paid to Sergeant Radish.

The withholding of pay and allowances was done pursuant to the
Department of Defense Military Pay and Allowances Entitlements Man-
ual, Paragraph 10305a(6) which states in part:

"10305. Advance Leave Changed to Excess Leave

"a. When Collection Required. Collect pay
and allowance from a member when advance leave
becomes excess leave on date of:

* * * * *

"(6) Return from a period of leave which
was in excess of the number of days leave member
will accrue prior to the normal expiration of his
current enlistment or term of active service. * * *"

This regulation implements the mandate of 37 U.S.C. § 502(b) (1976)
which precludes payment for leave in excess of the amount (i.e.,
2-1/2 days' per month of active service) authorized in 10 U.S.C.
§ 701 (1976).

In line with the above statutes and a similar regulation, we
have held that a member who takes excess leave must have the pay
and allowances for the excess leave collected from him and may not
carry over excess leave into a first extension of an enlistment.
43 Comp. Gen. 539 (1964). The basis of this decision was that any
leave taken by a member which exceeded the amount he normally would
earn until the end of his obligated duty was properly regarded as
excess leave and required collection of pay and allowances under
the regulation. The nature of excess leave would not be changed
by a subsequent act of extending (or reextending) an enlistment
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which would then increase the amount of leave normally earned until
the end of the enlistment. See 43 Comp. Gen. 539, supra, at 542.

In Sergeant Radish's case the collection action was proper
under the regulation promulgated under the authority contained in
10 U.S.C. § 704 (1976) which provides that the Secretaries concerned
shall prescribe regulations for administering the military leave
system. See 33 Comp. Gen. 337 (1954). There is no basis for retro-
actively changing the nature of his excess leave to advance leave due
to his subsequent act of reextending his enlistment.

Accordingly, Sergeant Radish may not be repaid the previously
withheld pay and allowances.

Vto the Comptroller en ral
of the Unit ates
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