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DIGEST: 1. Except in limited circumstances where prohibited
for nonexempt employees under the FLSA, part-
time employees may be granted compensatory
time off in lieu of overtime compensation for
irregular or occasional overtime work performed
in excess of 40 hours in an administrative work-
week and 8 hours in a daY. 5 U.S.C. §§ 5542
and 5543. A part-time employee may not be
granted compensatory time off simply because he
works hours in excess of his regular part-time
tour of duty.

2. Part-time employees, irrespective of nature of
employment, currently may be counted against
full-time permanent and total employment ceilings
of agency. Effective October 1, 1980, under
5 U.S. C.- § 3404, part-time employees will be
counted fractionally based upon number of hours
worked.

"This action is in response to a request by- Mlr. James H.
Schropp, Assistant General Counsel, Office of the General
Counsel, on behalf of the Securities and Exchange Commission- e
(SEC), for a written opinion by the General Accounting Office in
connection with a stipulation of settlement entered into by the
SEC with its employee, M11r. Evan J. Keimp, Jr., in Civil Action
No. 77-2014 in the United States District Court for the District
of ColuibT5a. The settlement provides for the dismissal of
Mr. Kemp's suit against the Commission alleging discrimination
on account of sex and handicapping condition.

As part of the settlement agreement, the SEC agreed to
request written opinions from appropriate agencies of the Federal
Government regarding Government policy towards part-time
workers. In particular, the Commission agreed to request this
Office:

"to opine that agencies have the authority to provide
compensatory time to employees who normally are
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officially assigned to work fewer than 40 hours per
week but who are requested, on occasion, to work
beyond their normal part-time tour of duty.

In addition, the Commission agreed, "unless prohibited by
law, ' to issue a memorandum to all of its Division and Office
Heads, Administrative Officers and Aides, and all supervisory
personnel, indicating that:

"part-time employees will be counted
fractionally (i. e., the number of hours worked
per week divided by 40 hours per week). For
example, if a part-time employee works 20 hours
per week, he or she would be counted as 1/2 of an
employee, if 30 hours are worked, he or she would
be considered as 3/4 of an employeee.

Mr. Schropp, on behalf of the SEC, also requests that this
Office provide a written opinion as to the legality and propriety
of counting part-time employees fractionally against an assigned
manpower ceiling.

Section 5543, title 5, United States Code (1976), provides for
granting an employee compensatory time off from his scheduled
tour of duty in lieu of payment of overtime compensation for
irregular or occasional overtime work. Under this section the
head of an agency may, on request of an employee, grant compen-
satory time off in lieu of overtime. However, as to employees
whose rates of basic pay are in excess of the maximum rate of
basi, pay for grade GS-10, section 5543(a)(2) gives the head of
an agency authority to require that he be granted compensatory
time off from. his scheduled tour of duty instead of being paid
overtime. The regulations implementing this statutory provision
are found in 5 C.F.R. § 550.114 (1979).

Although the cited regulatory and statutory provisions do not
explicitly state that compensatory time off is another form of
premium compensation for irregular or occasional overtime work,
it is well established that compensatory time takes the place of
monetary premium pay for irregular or occasional overtime.
See 37 Comp. Gen. 362 (1957) and Matter of Jacqueline Bailey,
B-164689, March 26, 1976. Since compensatory time off may
be granted only in lieu of overtime compensation for irregular
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or occasional Overtime work, the question of whether this
benefit is available to employees for work beyond ltheir normal
part-time tours of duty depends upon their entitlemcint to overtime
compensation for these hours of work.

The provisions of title 5 of the United States Code regarding
payment of overtime compensation are codified in 5 'U. S. C.
§ 5542 (1976). Section 554-2 w vas amended by Public Law 92-194,
December 15, 1971, 85 Stat. 643, to provide for payment of
overtime compensation to employees with 'full-time, part-time,
and intermittent tours of duty" for hours of work officially ordered
or approved in excess of 40 hours in an administrative work-veek,
or in excess of 8 hours in a day. Prior to this anmendmient
decisions of this Office held that part-time employees, while
entitled to overtime compensation for hours worked in excess
of 8 per day, were not entitled to payment of overtime compensation
for hours worked in excess of 40 per week. 46 Comp. Gen. 337
(1966). However, since the enactment of Public Lawv 92-194,
part-time as well as intermittent employees are entitled to over-
time compensation for work they perform in excess of 40 hours
in an administrative workweek or in excess of 8 hours in a day.
Therefore, part-time and internittent employees may be granted
compensatory time off in lieu of overtime compensation only for
irregular or occasional overtime work performed in excess of
40 hours in an administrative workweek or 8 hours in a day.
A part-time employee may not be granted compensatoryv time off
simply because he works hours in excess of his regular part-time
tour ofc duty.

While a "nonexempt" employee may be granted compensatory
time off in limited circumstances based on his entitlement to
overtime compensation under title 5 of the United States Code, no
provision is made uader the Fair Labor Standards Act (EL SA),
29 U. S. C. § 201 et seq. (1976), for the allowance of compen-
satory time off in ]ieu of FLSA overtime pay.. With regard to
the granting of compensatory time off to nonexenmpt employees,
see Federal Personnel Manual Letter 551-6, Ju.ne 12, 1975.

With respect to the legality and propriety of counting part-
time employees fractionally against an assig ne-Ed manpower
ceiling, we would point out initially that two hinds of employ-
ment ceilings are established for each Federal agency, namely,
(1) full-time permanent employment and (2) total employment.
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By subtracting the full-time permanent employment ceiling
from the total employment ceiling, the difference, referred to
as a "derived ceiling, I becomes, in effect, a limitation on the
number of part-time, temporary, and intermittent employees.
All employment is subject either to the actual full-time
employment ceiling or to the derived ceiling. As to employ-
ment ceilings, a part-time employee, regardless of the nature
of his or her employment, is one who works less than 40 hours
a week. The employment may be regular and recurring
(permanent); for a temporary period; or intermittent in that the
person works only when called in. However, irrespective of
the nature of the employment, it is subject to the derived ceiling.

Part-time employees can be hired against vacancies in the
derived ceiling as well as against vacancies in the full-time'
permanent ceiling. In the event the derived ceiling is not high
enough to meet an agency's legitimate needs for part-time
employment, an attempt should be made to accommodate the
part-time employee within the full-time permanent ceiling.
If this accommodation is not possible, the agency can make
application to the Office of Management and Budget for the
conversion of spaces from the full-time permanent ceiling to
then derived ceiling to permit the splitting or fractionalizing of
full-time jobs. In other words, under present law and regula-
tions, application of the personnel ceiling does not necessarily
requiire an agency to count a part-time employee as the equiv-
alent of a full-time employee or reduce the total man-hours of
employment available to the agency. See Federal Personnel
Manual, chapter 312, appendix B, 1969 edition, as amended.

The Federal Employees Part-time Career Employment Act
of 1978', Public Law'95-437, October 10, 1978, 92 Stat. 1056,
codified'xat 5 U.S. C. §§ 3401-3408, narrows the definition of
part-time career employment from a scheduled tour of duty of
less than 40 hours per week to a scheduled tour of duty of
between 16 and 32 hours per week. Interim regulations irnple-
menting this Act were published at 5 C. F. R. §§ 340. 101-340. 204
(1979). Final regulations effective October 5, 1979, were pub-
lished in 44 Fed. Reg. 57379. In regard to personnel ceilings,
5 U.S. C. § 3404 provides that, effective October 1, 1980, in
administering the personnel ceiling applicable to an agency, a
part-time career employee will be counted as a fraction which
is determined by dividing 40 hours into the average number of
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hours of the employee's regularly scheduled workweek. Thus,
effective October 1, 1980, there would appear to be no legal
impediment to issuing the memorandum contemplated by the
settlement agreement.

The questions posed by the SEC under the stipulation of
settlement are answered accordingly.

For the Comptroller General
of the United States
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