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From Temporary Dug

DIGEST: An employee, who returned to her permanent duty station

from a traininig course at a temporary duty site due to

illness in her family, but who later completed the

course test and was awarded a "Certificate of Training"
may be reimbursed for the cost of return travel, as

her assignment was "substantially completed" before

her return.

By a letter dated March 19, 1979, Mr. Donald J.lCampbell, an

authorized certifying officer, with the Bureau of Mines, Department
of the Interior, requested an advance decision concerning the

supplemental travelr of Mrs. Vernice C. Bruce. The voucher

in the amount of $65.35 is for the cost of return travel from

Fort Worth, Texas, to Amarillo, Texas.

Mrs. Bruce, whose official duty station is Amarillo, had

been assigned to attend a training course entitled "Small Purchase/

Federal Supply Schedules" in Fort Worth from January 14 until

January 19, 1979. On January 18 Mrs. Bruce returned to Amarillo

due to an illness in her family. The $65.35 claimed by Mrs. Bruce

was administratively disallowed in accordance with our decision
47 Comp. Gen. 59 (1967). In that decision we held that an
employee was not entitled to return travel expenses upon abandoning
his temporary duty station due to a death in his family because his

assignment had not been substantially completed.

In submitting the reclaim voucher the certifying officer

states that Mrs. Bruce was mailed a copy of the test given in
the Training Course. She completed the test and was awarded a

"Certificate of Training" for completion of the course.

Generally travel in connection with the death or illness of

a family member is personal travel and cannot be reimbursed. Thus,

if an employee abandons a temporary duty assignment and returns to
his official station due to the death or illness in the family,
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that travel is at the expense of the employee. See 45 Comp. Gen. 299
(1965). However, an exception to the general rule permits payment
of the cost of return travel where an employee has "substantially
completed" the assignment or the duties are completed at no additional
cost to the Goverinment. See Matter of Raymond Eluhow, 56 Comp. Gen.
345 (1977) and B-175511, April 25, 1972. Since Mrs. Bruce completed
the course test and was awarded a "Certificate of Training," it
appears that the training was "substantially completed' and that her
case falls within the exception.

Accordingly, the voucher may be certified for payment if
otherwise proper.

For the Comptroller eneral
of the United States
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