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MATTER OF: Ve’cffé"s‘ﬁdmméinﬁh@fﬂmployees Recelvmg
Premium Pay? Absences on Holidays

DIGEST: 1, Veterans Administration employee receiving standby
premium pay under 5 U,S.C. § 5545(c)(1) was '
excused from performing his regular duties at the
Medical Center on holidays within his regular tour
of duty, but was required instead to remain at his
residence in a standby status. Requirement that he
standby at home was proper exercise of VA's dis-
cretion under 56 Comp. Gen. 551 (1977) to determine
extent to which employee's services are needed on
holidays. However, since employee was not relieved
from duty on those holidays, he should not have been

L\g{y charged leave while in a standby status.
b/&? (\ 2. Veterans Administration employees whose leave
(U accounts were not recredited with leave charged for

absences on holidays pursuant to 54 Comp. Gen.
662 (1975) prior to the date that decision was over-
ruled by 56 Comp. Gen. 551 (1977) are not entitled
to recredit of the leave charged. The determination
in 56 Comp. Gen. 551 to forego collection action
for lump-sum payments made for leave recredited
and not to require correction of leave records for
leave recredited pursuant to 54 Comp. Gen. 662
did not validate all claims that arose or were pre-
sented for payment between the dates of the two
decisions. See 58 Comp. Gen. 345 (1979).

This decision involves requests for recrediting of annual leave
submitted by five employees of the Veterans Administration (VA)
Medical Center, Martinez, California, and a similar request received
from Curtis P. Curry, an employee of the VA Medical Center,
Bonham, Texas. The five Martinez Medical Center employees are
Obdulio EButler, Olivia Gill, Dorothy M. Hicks, Dover Price and
Llinda Talken. They have appealed from our Claims Division's
settlements dated September 21, 1978, denying their requests for
recrediting of leave. Although Mr. Curry's request for restor-
ation of leave has not previously been considered by this Office,
the VA has cited the September 1978 settlements in the other five
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cases as dispositive of the issue of his entitlement. While the

Claims Division's determination with respect to the five Martinez
Medical Center employees is in accordance with our decision

in 58 Comp. Gen. 345 (1979), we find that the VA has failed

to properly distinguish between their situations and Mr. Curry's.

The five Martinez Medical Center employees are individuals
who regularly perform standby duty and receive standby premium
pay under 5 U.S.C. § 5545(c)(1). Their requests for recrediting
of annual leave are predicated on the VA's failure to reconstruct
their leave accounts prior to April 19, 1977, the date of our
decision in 56 Comp. Gen. 551 (1977)., That decision overruled
54 Comp. Gen. 662 (1975) and held that an agency may excuse
employees receiving standby premium pay from regular or
standby duty without charge to leave when there has been an
administrative determination that the employees' services are
not required on a particular holiday. With respect to employees
whose leave accounts had been recredited pursuant to 54 Comp. Gen.
662, the 1977 decision holds: .

"% % % We understand that, on the basis of
54 Comp. Gen. 662, supra., some employees have
had their leave accounts retroactively recredited
with annual leave and have received lump-sum leave
payments or have taken leave to which they would
otherwise not have been entitled., Since such payments
or use of leave were made pursuant to 54 Comp. Gen.
662, no action is necessary and the employees may be
considered properly to have been paid or to have
taken leave. Also, inasmuch as there has been con-
siderable confusion in this area, those employees who
were not charged leave for absences on holidays prior
to the date of this decision may be regarded as having
properly been excused from duty on such days."

In April 1975 the VA instituted a policy regarding excusals for
holidays consistent with 54 Comp. Gen. 662, but deferred any
action to retroactively adjust leave balances pending issuance of
specific guidelines. Guidelines were never issued and in May
1977 the VA instead issued superseding instructions consistent
with 56 Comp. Gen., 551. It is the employees' contention that
VA improperly deferred action to recredit their leave accounts
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prior to April 19, 1977, with the result that 56 Comp. Gen. 551
now precludes the retroactive adjustments to which they believe
they are entitled.

In 58 Comp. Gen. 345 (1979) we considered the question of
whether employees whose leave accounts were not adjusted prior
to April 19, 1977, in accordance with 54 Comp. Gen. 662 had
any legal entitlement to be recredited with leave charged for
holidays. We held that the above-quoted language from
56 Comp. Gen. 551 did not validate claims that arose or were
presented between the dates of the two decisions but was intended
to inform agencies which had recredited leave in reliance upon
the 1975 decision that recovery of money paid or correction
of leave records would not be required. The following statement
from that decision is specifically directed to the situation of
individuals whose leave accounts, like those of the five Martinez
Medical Center employees, were not adjusted prior to April 19,
1977:

" % % if the leave was not recredited prior
to April 19, 1977, neither the decision in 54 Comp. Gen.
662, nor the decision in 56 Comp. Gen. 551, provides
authority for recredit of leave thereafter."

Accordingly, we sustain the Claims Division's determination that
there is no basis for recredit of the leave charged in the accounts
of the five Martinez Medical Center employees.

Mr. Curry's situation is distinguishable from that of
the five Martinez Medical Center employees. He too received
premium pay under 5 U.S.C. § 5545(c)(1) and until November
1978 he was charged leave for holidays falling within his regular
tour of duty. However, unlike the other five employees, it does
not appear that Mr. Curry was in fact relieved from duty on
several of the holidays for which he was charged annual leave,
The circumstances of Mr. Curry's case are set forth in a memo-
randum dated September 14, 1978, from the Director of the
Bureau of Policies and Standards, Civil Service Commission
as follows:

l standby duty at home on alternate Federal holidays.
Another employee has the standby responsibility on
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the remaining holidays, thus assuring constant
coverage during all holidays. Mr. Curry receives
standby duty pay under 5 U.S.C. § 5545(c)(1) for his
regularly scheduled standby duty. The Veterans
Administration has designated Mr. Curry's home
as his duty station for the period of the standby
duty. When Mr. Curry performs standby duty

at home on a holiday, and does not go to the hos-
pital during his regular 8-hour workday, he is
charged 8 hours of annual leave. * * % this is true
even though Mr. Curry is required to remain on
standby duty during his regular 8-hour workday. * * *

The above memorandum concludes that under 56 Comp. Gen. 551
Mr. Curry should not have been charged annual leave for holdiays
that he was excused from his regular duties at the hospital but
nevertheless was required to remain in a standby status at his res-
idence. The following finding, excerpted from that memorandum,
has been concurred in by the Office of Personnel Management's
Compensation Division.

"Apparently the agency has made the determination
that Mr. Curry's services are administratively
necessary during the holiday. Under the Comptroller
General decision, therefore, Mr. Curry would be
charged leave if he were to absent himself on a
holiday within his regularly scheduled tour of duty
for personal reasons. However, Mr. Curry was
explicitly required to perform standby duty at
his home which had been designated as his official
duty station. Therefore, he did not absent himself
from duty during his regularly scheduled tour of
duty and a charge of 8 hours of annual leave for the
_ period of standby duty is improper. "

The VA did not recredit Mr. Curry's leave account and
continued to charge him leave until November 1978 when he was
on standby duty at his home. The reason for such VA action was
that it could not be administratively determined that Mr. Curry's
services were not needed. Officials at the Bonham Medical Center
are of the opinion that because it did not determine that Mr. Curry
could be fully excused from his official responsibilities on those
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holidays, our holding in 56 Comp. Gen. 551 requires that he —"
be charged leave since he was absent from his regular duty
station at the hospital.

We concur with the view expressed by the Office of
Personnel Management that Mr. Curry should not have
been charged leave on the holidays that he was required
to remain in a standby duty status. An individual required
to standby at his residence which has been designated as
his duty station is deemed to be performing work for purposes
of overtime and premium compensation under 5 U,S.C. §§ 5542 (_/
and 5545(c). Under Federal Personnel Manual Letter 551-14,
May 15, 1978, such standby duty also qualifies as compensable -
overtime under the Fair Labor Standards Act. While the charging N
of leave to an employee's leave account is primarily a matter
for determination by the agency, we know of no authority for an
agency to charge an employee annual leave while at the same time
requiring him to serve the agency under conditions that qualify
as compensable hours of work. To sanction a charge to leave
under these circumstances would defeat the purpose for which
annual leave is provided--to allow every employee a period for
rest and recreation and time off for personal and emergency
purposes. See Federal Personnel Manual, chapter 630, sub-
chapter 3-4a. In this regard, 5 C.F.R. 630.206 (1978) provides
that an agency may not require an employee to perform work
for any part of the leave period charged his account. This section
deals specifically with charges to leave for periods of unauthor-
ized absence or tardiness, but it nonetheless reflects the basic
consideration that an employee is to be permitted to use annual
leave for his own purposes.

-The Bonham Medical Center's decision to require Mr. Curry
to perform standby duty at home on holidays was dictated by proper
management concerns--the necessity to provide continued coverage
on holidays when reduced activity at the Medical Center did not
require the employee's actual presence for his regular 8-hour
tour of duty., The VA could have required Mr. Curry to remain
at the Medical Center throughout the holiday. Instead, it allowed
him to spend those holidays at home while providing needed
coverage by requiring him to remain in a standby status. In
‘this respect, the Bonham Medical Center acted within the bounds
of its discretion to determine the extent to which an employee's
services are or are not needed on a holiday.
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In 56 Comp. Gen. 551 we specifically addressed the -
situation in which an agency determines that the employeee's
services are not needed on a particular holiday and held that in
that situation the employee could be excused from regular or
standby duty without charge to leave. That discussion was not
intended to suggest that the agency cannot otherwise accom-
modate its need on a holiday, such as by permitting the employee
to remain on standby at home rather than needlessly remaining
at the Hospital Center. The discretion to excuse an employee
from all responsibilities when his services are not needed
necessarily carries with it the discretion to excuse him from
part of those duties, whether by requiring him to work for
only part of the regular workday or by requiring him to remain
in an on call or standby status at home or elsewhere. In those
situations, the excusal is without charge to leave.

| Accordingly, Mr. Curry's leave account should be
recredited for periods prior to November 1978 that he was
charged leave for holidays that he was required to remain in

a standby status at home.
4
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For The Comptroller General
of the United States






