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THE COMPTROLLER GENERAL

DECISION ODF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C. 20548
FILE:  B-193641 4MLWU‘/ DATE:sugust 22, 1979

MATTER OF: JJames D. Wells—-@xpenses of Training
at Non-Government Facilitief:]

DIGEST: 1., Employee completed a course of instruc- .

~tion during off-duty time at the
University of Guam, a non-Government
facility, which culminated in an M.B.A,
Claim for reimbursement is disallowed
since training exceeded 80 hours in a
single program for which a continued
service agreement under 5 U.S.C.
4108(a) (1976) is required, and in
order for its expenses to be eligible
for Government reimbursement, authori-
zation in advance of the commencement
of the training by an appropriate
administrative official must be
obtained.

2. Employee was erroneously reimbursed for
some training expenses at a non-Govern-
ment facility which required a continued
service agreement because there was no
prior authorizatiom by an appropriate
administrative official before commence-
ment of the training. Training expenses
are allowances under 5 U.S.C. 5584(a)
(1976) and since employee was. without
fault in tardy submission of training
requests or administrative delay in
their approval, collection of erroneous
payment is waived as being against equity
and good comnscience and not in the best
interest of the United States.

This action is the result of an appeal from the settlement @ﬁ
of our Claims,Division dated May 1, 1978, denying the claim of &000
Mr. James D, Wells, an employee of the Department of Interior,;ﬁ
for reimbursement of tuition expenses incurred at the University
of Guam, a non-Government facility.
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The record shows that while Mr., Wells was working at Guam
as an auditor for Interior, he undertook a course of instruc-
tion during off-duty time that culminated in a Masters Degree
in Business Administration (M.B.A.). Twelve courses, about v
45 hours in each course, were involved. He claims no reimburse-
ment for one of the courses; his claim for part of his tuition
expenses for two of the courses was reimbursed by Interior; and
he claims reimbursement for part of his tuition expenses for
the remaining nine. Mr. Wells was encouraged to take the
“courses by his supervisor on Guam, who stated to Interior's
headquarters that the courses for which tuition reimbursement
was claimed were directly job related and that Mr. Wells'
acquisition of an M,B,A. would be a benefit to the agency.

Interior's headquarters, in addition to finding that eight
of the nine courses claimed for reimbursement were not directly
job related, found that none of the nine had been approved by
Interior's authorizing training official prior to Mr. Wells'
enrollment, which was said to preclude reimbursement. Mr. Wells
argues that the nine courses claimed for reimbursement are at
least as job related as the two courses for which Interior did
provide reimbursement, and that prior approval for training can
be waived, as actually occurred in Interior's reimbursement for
two of his courses. We agree with Interior that Mr, Wells'
tuition expenses for the nine courses may not be reimbursed
because there was no prior approval before commencement by an
‘ appropriate administrative officer that these expenses would be
reimbursed as part of Interior's training program.

Mr. Wells took his courses in a non-Government facility, and
since they were included within single programs that exceeded
80 hours, he was required by section 11(a) of the Government
Employees Training Act (GETA), 5 U.S.C. 4108(a) (1976), to
execute a written agreement before assignment to training stating
that he would continue with Interior for a period equal to three
times the training period. This requirement for a written agree-
ment prior to assignment for training in a non-Government
facility '"mecessarily implies an advance authorizatiom for such
training by an appropriate administrative official prior to the
commencement thereof.” 40 Comp. Gen. 12, 13 (1960). We
believe that this implied requirement for prior approval is
particularly important in enlightened agency compliance with
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statutory limitations found elsewhere in GETA (5 U.S.C. 4106
and 4107 (1976)) concerning utilization of non-Government
facilities. These limitations provide that agencies are
restricted in the total amount of training and the amount of
training for each person that can be conducted per year in
non-Government facilities at Government expense. Also,
certain kinds of facilities cannot be used at all, and pro-
grams offered by these facilities which could properly be
reimbursed by the-Government to some individuals cannot be
reimbursed to other individuals, A unilateral signature by an
employee on a continued service form prescribed under 5 U.S.C.
4108(a) (1976) without prior approval would not prevent the
possibility of an agency having to choose retroactively between
several individuals who had completed "training" for only one
allowable reimbursement because of the statutory restrictions
previously mentioned. Therefore, where a continued service
agreement is required under 5 U.S.C. 4108(a) (1976), prior
approval of the training must be obtained,

Mr, Wells argues that Interior waived the requirement for
prior approval of training takenm at a non-Government facility.
He points to two letters from his supervisor to headquarters
requesting approval for reimbursement which recognized that it
was too late for prior approval and a letter from Headquarters,
Chief, Division of Fiscal Services, stating that the requested
reimbursement could be provided as long as the proper form was
used. These documents were not issued by Interior's authorizing
training official, and they were inconsistent with Interior's
governing regulation, AAI-ADM No., 4, which provides:

"1l. Approval to obtain reimbursement from the
Department for a self-study or other train-
ing course to be taken outside of regular
duty hours should be obtained in advance
of enrollment." ‘

These documents could not waive statutory requirements and
implementing agency regulations.,

Since the claimed reimbursement for the nine courses cannot
be approved because there was no prior approval, it would not be
useful to explore whether these courses were as job related as
the two for which reimbursement was given. It should be
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emphasized that job relatedness alone has very little to do
with whether particular courses in non-Government facilities
are appropriate for reimbursement. GETA and the implementing
regulations make it clear that an agency is supposed to match
its training resources (manpower, materials and equipment,
space, and funds) with its identified training needs, assign-
ing priorities to its various needs, and that any particular
training assignment is a management prerogative that depends
on a number of things including: (1) assessment of an
employee's potential, (2) the linking of that potential with
actual duties supporting the agency's programs, and (3) the
availability of funds to support the training. Mr. Wells

has not made any showing that any of the courses he took were a
required part of Interior’'s training program given to its
auditors stationed at Guam.

Although neither Interior nor Mr. Wells mentioned it, the
record indicates that approval by Interior's training author-
izing official for the two courses for which partial reimburse-
ment was obtained was not given until one of the courses had
been completed and until after the other had commenced. This
was contrary to Interior's AAI-ADM No. 4, and our holding in
40 Comp. Gen. 12 (1960), supra. Therefore, the payment was
erronecus, However, the payment to Mr, Wells for reimbursement™”
of training expenses was an allowance, and since Mr. Wells was
led by certain agency officials to believe that retroactive
reimbursement for training expenses would be provided, he was

" without fault in any tardy submission of training requests or

administrative delay in their approval. We f£ind in this case
that collection of this erroneous payment from Mr., Wells

would be against equity and good conscience and not in the best
interest of the United States and is hereby waived under 5 U.S.C.
5584(a) (1976). See Matter of Waiver of Overpayments--IRS
Scholarship Program--Phvsical Examinations to Ineligible
Employees, B-186565, January 27, 1977,

1
Deputy ‘Corﬁ&eneaﬁaﬂf“

of the United States
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