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DIGEST: Employee, who was authorized prior to departure
on annual leave to attend meeting near his
leave point, claims per diem for traveltime to
and from temporary duty station. Travel authori-
zation is ambiguous because it states "TRAVEL
AT NO COST TO GOVERNMENT," but authorizes per

5j2 diem. However, since the employee had to begin
travel 2 days before his leave started, he may
be allowed per diem for traveltime to and from
temporary duty 'station.

This action is in response to a rSnuest for an advance decision
from W. Smallets, Chief, Finance and Accounting, National Security
Agency, Department of Defense (DOD), Serial: N41/501, concerning
tt-e entitlement of Mr. James H. Morrill, a DOD employee, to addi-
tional per diem incident to travel away from his official duty
station. This request has been referred to our Office through
the Per Diem, Travel and Transportation Allowance Committee and
has been assigned PDTATAC Control No. 78-50. The issue is whether
the employee may be allowed per diem while traveling to and from
his temporary duty point in addition to the per diem at that
location under the circumstances shown below.

The agency reports that prior-to his departure on annual
leave, Mir. Morrill traveled to Bedford, Massachusetts, to attend
a meeting held on July 22, 1977. The record indicates that
Mr. Morrill departed his headquarters at Fort Meade, Maryland,
at 3:30 p.m. on July 21 and arrived at his temporary duty point
at 12:30 a.m., July 22, 1977. He then performed his temporary
duty on July 22 and, left on annual leave the following morning.
After a period of annual leave, he performed additional temporary
duty under different orders and returned to his headquarters on
August 6, 1977.

The authorization for this travel was a confirmatory travel
order, No. TD708251, dated July 22, 1977, which stated that the
period of temporary duty including traveltime would be approx-
imately 1 day. The travel order did not authorize transportation,
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but the order did authorize per diem in accordance with the applicable
regulations at an estimated cost of $35. In the remarks section, the
order stated "TRAVEL AT NO COST TO GOVERNMENT."

In connection with this travel, Mr. Morrill has claimed per diem
for 1/2 day on July 21, a full day on July 22, and 3/4 day on August 6,
1977. He states that because he had already planned leave at Cape Cod,
Massachusetts, starting July 23, 1977, and because travel funds were
short, he agreed to drive his automobile to and from the temporary duty
point at no cost to the Government. Mr. Morrill argues, however, that
the approving official agreed to pay the normal per diem for the
temporary duty and traveltime. In this regard, the agency official
who approved the travel has submitted a memorandum and "sample" travel
authorization to reflect his original intention to authorize 2-1/4 days'
per diem.

The administrative office has refused to pay any per diem for
travel to and from the temporary duty point since the original travel
orders stated that the travel would be at no cost to the Government
and orders were "funded" for only 1 day's per diem. The agency
questions any-additional entitlement to per diem in light of the
general prohibition on retroactive amendments to travel orders.

Under the authority of 5 U.S.C. H§ 5702, 5704 (1976) and the
implementing regulations, the Federal Travel Regulations (FTR),
employees who travel on official business away from their duty
station are entitled to travel and subsistence expenses. We note
that under the provisions of FTR para. 1-1.4, all travel must be
authorized or approved by the proper agency official. Ordinarily
an authorization should be issued prior to the incurrence of expenses
and the authorization is to be "as specific as possible in the
circumstances as to the travel to be performed."

In the present case, the agency feels compelled to limit the
employee's entitlement to per diem based. upon the travel authoriza-
tion which estimated the per diem cost at $35 and approximated the
number of days of temporary duty at 1 day. However, we do not view-
the original travel authorization as precluding the payment of per
diem for Mr. Morrill's traveltime to and from the temporary duty
station.

We believe the situation in the present case is distinguished
from that in such a case as Donald F. X. McIntyre, B-192636,
December 15, 1978. In that case the agency did not authorize
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reimbursement for travel due to a freeze on travel funds and we
held that the employee could not later be reimbursed for his
travel expenses after the freeze on travel funds was lifted.
Also, in McIntyre, neither transportation nor per diem was
authorized, and the travel authorization clearly stated that the
employee was traveling at his own expense. In the present case,
the travel authorization is ambiguous since it states that "travel"
shall be at no cost to the Government but it authorizes -per diem.
Moreover, the authorization does not state with specificity, as
required by FTR para. 1-1.4, the circumstances under which the
travel was to be performed. Particularly, it does not state that
the employee was to perform the temporary duty in connection with
his annual leave starting on July 23, 1977, and that he had to
begin his travel 2 days before that date. Therefore, although the
matter is not entirely free from doubt, we believe that the approving
official intended only to preclude the payment of transportation
expenses to Mr. Morrill, that is, his mileage expenses to and from
a temporary duty station which was in the vicinity of the place he
intended to take leave.

With regard to Mr. Morrill's entitlement to per diem, our Office
has held that when an employee is-authorized prior to departure on
annual leave to proceed on official travel to a temporary duty station
and return, he is entitled to those travel expenses which would have
been incurred had he traveled directly between the temporary duty
station and his headquarters. See 24 Comp. Gen. 443 (1944); and
Wallace W. Tanaka, B-187926, June 8, 1977. In the present case,
Mr. Morrill was authorized prior to his departure on annual leave to
travel from his headquarters to Boston Massachusetts, which is near
Bedford, and return. Under the circumstances we believe he is entitled
to the applicable per diem for his traveltime to and from his
temporary duty station.

As the agency has pointed out, we have long held that travel orders
may not be revoked or modified retroactively so as to increase or
decrease the rights and benefits which have become fixed under the
applicable statutes and regulations. See McIntyre, supra, and decisions
cited therein. However, in the present case we do not believe that
Mr. Morrill's entitlement to additional per diem is based upon a retro-
active amendment or modification to the original travel orders.
Instead, we find that his entitlement is based upon a more reasonable
interpretation of his original travel authorization.
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Accordingly, Mr. Morrill's claim for additional per diem may
be allowed consistent with the above discussion if otherwise proper.

DeputyComPtroller General
of the United States
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