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FILE: B-191865 DATE: November 13, 1978
MATTER OF: Charles R. Hobbs Corporation

DIGEST: 1. Where ther: is truly an iniepe"l\zdent"contract
that does not cstuahlish an employer-employee
relationship between the agency and the con-
tractor as determined in accordance with
Chapter 304, Federal Personnel Manual (FPM),
section 1-4, payment need noc be iimited to
the highest rate under the Ceneral Schedule
which is payable by an agency as prescribed
in 5 U,5.C. 3109,

2. When contracting for expert or consultant
services, which are truly independent contracts
(no employer-employee relationship), voucher
based on purchase order contract may be certi-
fied for payment; however, in future formal
contract procedures rhould be used.

This decision is issued pursuvant to a request dated Muy 4,
1978, reference 1386 (520), from William S. Downey, an authorizLd
cextifying of ficer, Bureau ofLand Management,, Depurtment of the
Interior. The request involves the certification for payment of
a voucher representing fees charged for services rundered pursuant
to a contract evidenced by a Standard Form 147 (Ocder for Supplies
or Services).

The' certifying officer states that the Bureau of Land
Management has been spproached by various individuals and firms
sceking to provide various managemert training courses and work-
shops. These contractors provide {ae services and materials after
being advised by the agency of the goals and objectives to be
achicved but develop and present the material without supervision
or technical direction by the agency. The fees charged by the
contractors for the expert and consultant services often exceed
the compensation limitation of 5 U.S.C. 3109,

The voucher enclosed with the request represents paymentl
for services to the Charles R. Hobbs Corporatfion. These services
were follow-on consulting and additional workshnps conducted in
connection with previously given workshops on time management,
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The contract for these services is a Standard Form 147 (purchace
order for supplies and services) and merely states a daily fee
of $300 for services provided from September 12 through 15, 1977,
plus expenses of lodgings, meals and travel., 7lhere is no break-
down of the fee which shows tha value of the handout materials
presented or the actual charge for the service.

The certifying officer asks whether this contract falls
within the purview of 5 U.5,.C. 3109 and whether speakers or
instructors in training sessions are subject to the salary limi-
tation of 5 U.S.C. 3109, He also asks if there is any guidance
in defining speakers or instructors as compared to expert and
congsultant in appropriate laws and regulations.

Section 3109 of title 5, United States Code, provides that
the head of an agency when authorized by an appropriation or other
stntxue, may procure by contract the temporary or intermittent
sercices of experts or consultants or an organization thereof with-
out regard to certaiu provisions of law which would otherwise be
applicéble. Approprintions of the Department of the Interior are
available to obt iin the services of experts and cnnsultants in
accordance with the provisions of 5 U.S.C. 3109, See
section 104, Public Law 95-~74, and Public Law 94-373, Thus the
agency 1is specifically permitted to procure such setvices by
contract or appointment. With respect to procurement of the
services from individuals in circumstances amounting~to employment
that section makes the provisions of title 5, United Statps Code,
governing appointments in the competitive service, clascification
of positions and pay under the General Schedule inapplicable.
However, a limitation is contained in the statute whiich precludes
payment in excess of the daily equivalent of the highest rates
payable under the General Schedule unless an appropriation act or
other stitute authorizes a higher rate. This restriction is
applicable when services are procured from an individual as an "
employee. When services are procured on other than an employmert:
basis the effect of 5 U.S.C. 3109 is to precvide an exception from
the formal advertising requirement applicable to Covernment
contracting.

On the other hand, the limitation of 5 U.S.C. 3109 concerniﬁé

the rate of compensation is noct applicable to a contract for expert
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or conﬂultant services, which results in an indeperdent contractor
relationship. That is, it 7ies not establish an cmployer-employee
relationship between the Covernment and the contractor. See
26 Comp. Gen., 188 (1946). Guidelines for determiuing whether an
employer-employee relationship exists are provided in section 1-4,
Chapter 304 of the Federal Personnel Manual (FPM),

Although the information provided in the request is not
complete, it appears that the contract between the Bureau of Land
Management and the Hobbs Corporation for conducting management
workshops is truly an independent contract which does not create
an employer-employee relationship, Compare 28 Comp. Gen. 296
(1948); 24 1d. 414 (1944). Thus, the limitation on salary provided
in 5 U,S8.C. 3109, is not for application to the arrangement with
the Charles R. Hobbs Corpnration.

‘Iw this regard, the only evident contractual agreement between
the Bureau and Hubbs 18 a standacd Form-147, purchase order, stating
the fees and expenses. Where, as here expert or consultant services
are obtained on an independent contract basis (no employer-cmployee
relatioiship), a formal contract procedure 'should be used. Sece
B~174226, March 13, 1972, However, since it appecars that the
agreement with the Hobbs Corporation was truly an independent
contract and was performed satisfactoril) we will not object to
the certification of the voucher on the basis of the purchase
order in this case 1if otherwise proper.

Concerning the question relating to whether speakers or
instructors may be classified as experts or consultants,
criteria governing such determinations are provided in Chapter 304
FPM, subchapter 1-2,

The voucher and accompanying documeats are returned to the
certifying officer for processing.
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