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UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE /v;~~~ 
. WASHINGTON, o;c. 2.0548 {' Q· 0 " /\ () .I~ . . j . . . /\.V • ~_,_)_r;j. "1-._ ~, . 

IN REPLY 
REFER TO: 

. ' 715 .191~ . ' 

B-191750 

MA'{ 2 6 1911 . 

Reference is made to your letter of April 13, 19.78, with 
enclosures, in which you request our comments and views regard­
ing the applicability of Comptroller General 1 s decision 52 Comp. 
Gen. 429 (1973) to your right to withdraw waiver of your retired 
pay when your military s~rvice was used for Civil Service retire­
ment com~utation purposes. 

The material enclosed with your letter indicat.es that in June 
1976, when you were approximately 60-1/2 years old, you retired 
from the Federal Civil Service. At that time you apparent:i.y had 
20 years and 8 months military service for which you had ~een 
receiving retired pay, which you combined with 17-1/2 years of 
civil service time for annuity purposes and waived receipt of 
military retired pay. 

You indicate that before you retired from the Civil Service 
you sought informatiot las to whether, in the event you waived 
receipt of military retired pay for Civil Service annuity purposes 
you could withdraw waiver at age 62 and receive an annuity based 
only on your civil service employment. You indicate that based 
on an affirmative answer by the Civilian Personnel Office where 
you were employed and an article which you read in the 11Air 
Force Times," you executed the waiver of retired pay and retired 
from the Federal Civil Service with an immediate annuity. 

You indicate further that upon reaching age 62 you attempted · 
to withdraw your waiver since it appeared to be to your advantage 
to do so. However, it is indicated that the Civil Service 
Commission informed you that you. could not do so. Further, a 

·similar response was received from the Departmer;i.t of the Air 
Force, based upon our decision 52 Comp. Gen~ 429, supra. 

You now question the appiicabilify·of that decision since you 
assert that ycJu sought out the best possible reliable advice from 
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sources available to you before making your election and seek our 
views on the matter. 

An official decision will not be rendered at y'our request on the 
question ·presented. However, the following comments may be 
helpful to you. 

In decisions 50 Comp. Gen~ 80 (1970) and 52 Comp.· Gen. 429 
(1973), and the prior decisions cited therein the Comptroller 
General considered situations involving the legal effect of the action 
by an. individual, entitled to retired pay from a military service, 
who waives that retired pay to increase the service used in the 
computation of his Civil Service annuity. The distinction was made 
between an individual who has already established the minimum 
requisite of age and service needed to receive an imII1ediate Civil 
Service annuity and an individual who waived retired pay in order 
to qualify or become eligible for an immediate Civil Service annuity. 

In those decisions, we concluded that where an individual waives 
military retired pay in order to simply increase the amount of his 
Civil Service annuity after he has independently established his right 
to such annuity, he may withdraw that military retired pay waiver at 
a later date and receive a reduced Civil Service annuity based on 
his actual civilian service. However, where an individual waives 
military retired pay for the purpose of establishing basic eligibility 
for an immediate Civil Service annuity prior to his attaining the 
otherwise requisite combination of age and civilian service, waiver 
of his military retired pay may not be withdraw since this action 
would, in effect, allow him dual benefits. 

Under the provisions of 5 U.S. C. · 8336, the combination of age 
and years of civilian service which would permit an individual to 
voluntarily retire from the Federal Civil Service and receive an 
immediate annuity are as follows: · 

Age 62 
Age 60 
Age 55 

5 years of service 
20 ·years of service 
30 years of service 

Thus, it would appear that you did not meet the requisite combination 
of age and years of service to independently retire from the Civil 
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Service and receive an immediate annuity. If that was the situation, 
then in order to retire from the Civil Service at that time, you had 
to use your military service time to meet these minimum eligipility 
requirements. · 

. While you say that you made your decision based on the best 
information available to you, we are unaware of any legal basis 
upon which an individual who waived military retired pay for this 
purpose could have it withdrawn or voided because of mistake,, 
error or improper information. 

-·· 962' 

In this regard it is our understanding that a few years of military 
service time may not be 11borrowed 11 for this. purpose, but that 
military service must be used on an all or none basis. 

We 'trust this information will be of assistance to you. 

Sincerely yours, 

Edwin J. Monsma 
Assistant General Counsel 
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