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THE CDMPTROILLER GENERAL
D CECISION .r_ OF THE UNITED STATEB

WASHINGTON. 0.C. 20541

FILE. B-19170S DATE: Jwue 13, 1978

MATTER OF: Overseas Er-ployees -- Meals and Lodging in
Staff Houses or Private Quarters

DIGEST: Employees on tempotary duty in foreign
countries obtain lodging and meals in
employee associatian staff houses or in
private quarters of fellow employees
at reduced costs or at no cost. Although
Government supplies furnishings to
associations at no cost and fellow
employees receive living quarters
allowances and loans of household
goods, the quarters are not Govorn-
ment-owsed for purpose of reducing
per diem. However, agencies should
consider lodgings--plus syfstem for per
diem and meanwhile shoulrl reduce per
diem to on~y approximate traveserls
expenses.

This decision is Lin response to the request from
M. Douglas Stafford, CinntroLler, Aqency for International
Development (AID), concerning whether per diem should be
reduced for employees who are on temporary duty in foreign
countries and who receive meals and-lodging in staff houses
(transient quarters) or in the private quarters of employees
who are stationed overseas.

The request from AID states that under its travel regu-
lations, per diem is to Le reduced where meals or lodging
are provided by the Government, and the agency questions
whether meals or lodging which are provided in staff hous-s
or private Quarters should be considered to be Government-
furnished meals and lodging. The agency questions whether
staff houses which were initially operated by the agency
and were turned over to an employee recreation association
with the association assuming the lease liability or
staff houses which were initiated by a recreation association
constitute Government-furnished lodging where the furnituze
and equipment have been loaned at no cost, rented, or granted
to the recreation association by the agency. The letter
from AID states that the recreation association sets the
charoes cncl vanac-s the filanc-es Of t-hi' staff houses without
assisLancrc I tomn 'tŽ1 arlency. and it arearS that meals and
lodging are offered to the Government traveler at oreatly
reduced cost. Por ex:ample, we have been advised that the
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staff house in Kabul, Afghanistan, offers emolovees on
temporary duty meals, lodging, and laundry services at
a daily rate of approximately $25 per day while the
authorized per diem for that duty station is $66 per day.
The result is that an employee who utilizes this staff
house receives approximately $40 per day in excess of his
expenses.

With regard to Government travelers who stay in the
private quarters of employees stationed abroad, the agency
asks whether such quarters constitute Government-furnished
quarters where the agency provides basic furniture arid
household equipment and a quarters ellowance which is
less than or equal tr the rental and utility costs of
the quarters.

The authority for reimbursement of the travel and related
expenses of Foreign Service officers and employees is contained
in 22 U.S.C. 5 1136 (1970) and the imolementirig regulations
which are contained in Volume 6 of the Foreian Affairs Manual
(PFAl-). Under the provisions of 6 FAM 154.2-2(b), when meals
or lodging is furnished without charge or at a nominal cost
by a U.S. Government agency, the applicable per diem rate is
reduced. Section 5912 of title 5, United States Code (1976),
provides that under regulations prescribed by the head of the
agency concerned and approved by the President, an employee
who is a citizen of the United States permanently stationed in
a foreign country may be furnished without cost to him living
quarters in a Government-owned or rented building. Also,
section 5923 of title 5, United States Code (1976), provides
that when Government-owned or rented quarters are not provided
without charge for an employee in a foreign area, the employee
may be granted a living quarters allowance. We are not aware
of any statutt or statutory regulation that converts privately
owned quarters to Government--owned or rented quarters when
the Government has supplied the furnishings of such quarters to
an organizatinn which is not an integral part of the Government.
Regarding the loan of household -goods to emplovees stationed
abroad, section 1137 of title 22, United States Code (1970),
provides that the Secretary of State may, if he finds it
in the interest of the Government to do so as a means of
eliminating tLansportation costs, provide officers and
emnlovees of the Foreiqn Service of the United States with
basic household furninthings and equipment for use on a
loan basis in personally owned or leased residences.
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Since the staff houses and private quarters described
above are not owned by the Goverament, we are of the
view that they do not constitute Government-furnished
quarters vhich warrant a reduction in per diem under
the applicable travel regulations.

On the other hand, we believe the agency has an
o;.ligation to take the appropriate action to reduce
excess per diem allowances. We note that 5 FAM 114
provides as follows:

'In accordance with the provisions of
law and these regulations, Foreign Service
employees and the menbers of their family
are entitled onlv to actual and necessary
expenses incurred in the perform nce nf
official travel. T2ravelet±rs are expected to
make a conscientious effort to minimize
costs of official travel and to assume
costs of a personal nature and any additional
expenses incurred for personal convenience."
(Emphasis supplied).

In addition, we nave long held that Congress, in provKeing per
diem, intended that the allowances should as rr--:,ly as possible
approximate the additional out-of-pocket expen:-; and that
agencies have an administrative responsibility to prevent the
fixing of per diem at a rate in excess of that required to meet
necessary authorized expenses. See'40 Comp. Gen. 234, 237 (1960);
and 31 id. 264 (1952). For example, we have held that employees
who staTwith friends or relatives while on temDorary duty or
during a period of temiporary quarters within the United States
may not automatically claim the commercial rates for such
lodging without a showing that the amount claimed reflects
additional expenses incurred and is reasonable. See J. William
Laude, B-18980C, December 29, 1977, and decisions citedftherein.

Government employees who travel within the United States
are reimbursed for per diem under a lodgings-plus system under
which the traveler is allowed the average cost of his lodgings
plus a fixed amount for meals and miscellaneous expenses, not
to exceed the cuilini for per diem. See para. 1-7.3c of the
Federal Travel Reaulations (FPMR 101-7) (May 1973). While the
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Federal Travel Requldtions are not applicable to Foreign
Service employees who i re traveling overseas, we ha'e
been advised that a loaqings-plus system is being considered
by the appropriate authorities in the Department of State
for application to the travel describd above. We support'
this effort and we woull recommend ti:-A the agencies,
as an interim measure, consider establishing a specitic
per diem rate when it is known in advance that the traveler
will not be using commercial facilities but rather will
stay with friends or relatives or in staff houses. See,
for example, Charles R. Foltz, 55 Comp. Gun. 856 (1976).

Accordingly, action should be taken consistent with the
above discussion.

Actine CorptrdoLe'enqeSi
of the United States
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