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COMPTROLLER GENERAL OP' THE UNITED STAIE;S 
WASHINGTON, D.C. 2.0548 

]) 

B-191502 

the Honorable Strom Thunnoud 
united States Senate 

"Dear ::ianator 'fhurm:ond: 

Ihis is in response to your letter of Ma:rch 17, 1'.J7S, on behalf 
of Lieutenant ' , USNR, a tnadical doctor. forwarding 
certain papers that he sent to you and requesting our Yiews as to the 
~avy's authority to end his active duty· da:fertaant prior to completion 
of his Te9ideney in a civilian hospital. 

According to the papers you forwa~ded U8, Lieutenant 
entered into an At'l'.U$d Forces Health: Professious Scholarship Program 
Service Agreement with the Navy~ prior to his entrance into medical 
school in 1973. Under such an ag!:'een:ent 1 the GoVfl.rnru.eat pays the 
educational. expenses of &'person suca as Lieutenant and the 
persou iQ question in~~r' an active service obligatiq~~ (See 
10 u.s.c. §§ 2120-2127\J(Supp. It. 1972).) In Li&utenant 
case this obligation appears to b~ 4 years. 

Li~utenant states that he graduated fror,1 medical school 
in June 1977. Ue applied for surgical residency training iu the 
~lavy but was not selected for it. Tne Navy did, how~wer, grant him 
a 1-year d~ferment from active duty beginning on July l~ 1977> and 
he commenced a 5-year surgical residency at Spartanburg Gener.al 
Hospital, Spartanburg, South Carolina. 

By a let tar dated Hovetnber 23, 19 77, the ~iavy informed 
Lieutenant that he ~as uot heing granted a def e~nt for 
the year beginning in July 1978, and that due to the Navy's 
critical need for medical office.rs he was scheduled to commence 
active service as a prit'Jary care medical officer at tlla.t titlle. 
Lieutenant asked the Navy se"lfet'al times to reconsider its 
refusal to grant him another d~ferment~ so that he could 
complete his residency program. The Navy. however, continued to 
refuse to do so and Lieutenant is, apparently, currentl.y 
scheduled to go on active duty in July 1978. 

tn the materials Li4utenant sent you, which you 
forwarded to us, he indicates that if he goes on active duty 
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as scheduled, it will cause h:/.ta significant hardship. He feels 
tnat ha will probably lose the surgi~al skills he will have gained 
in the year of his residency and thus waste 1 year of his career 
and that he will experience a significant future monetary loss if 
required to report for duty in the Nav-j as scheduled. 

Lieutenant further states that t4e agreement he signed 
with the Navy, which was not among the materials forwarded by him, 
contains two provisions which he believes pennit him to delay his 
active service until he completes his residency. These provisions, 
paragraphs (l)(g) and (3) of the agraetuent, are, acco-rding to 
Lieutenant , as foilows. 

(1) (g) ' 1That, if I desire intern or residency 
training, I will apply for .such training in the Navy 
at such titae as applicat:i.ons are being accepted from 
other officers in mY category. If selected~ I am 
required to participate in such training programs in 
an active duty status. If not selected~ I aay then 
apply to remain in an inactive status or to be · 
released from activ~ duty to co:m.plete such. traini~ 
in a civili.an institution.. If selected to complete 
such trnining in an inactive status~ I under~tand 
~1at I will not be entitled to any pay, allowances 
or educational expenses from the Navy and that l will 
be entitled to accept the uorrnal stipends and bene~ 
fits paid to other trainees in my training 
institution. 11 

(3) ii~ understand that, should I ba accepted 
for intern or residency or other postgraduati-e 
training a~ six months or more in duration~ the 
period of such training will not reduce my scholar­
ship obligation. At the end of rny internship or 
res~dency or other postgraduate training, I will 
serve my scholarship obligation or for a. period of 
two yeara> whichever is longer. I. will not tender 
my resignation er request release fro~ active duty 
until I shall have completed the obligated service 
so acquired, in additiou to any other sertrice 
obligation.~' tTne underlining is Lieutenant • ) 
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It is Lfoutenant por:;ition that t:he Navy is viola.ting the 
,just-quoted provisions by calling hii:;i to active duty .in July 197$. 

In our view~ the provi~ions of Lieutenant Armad Forces 
aealtn Professioua Scholnrah.ip Progra~ Service Agr(:tem!lnt that :,1e 
cites~ do not give him any right to complete his residency before 
perfonl!.ing. his obli>,~ated active service. l'h.e underlined parts of 
paragraph (1) (g) of the agreement, which Lieutenant appar-
ently t'tlinks give him such a right, only state that he .!l'.ay appq to 
co;>tI'lete his residency in a civilian institutiol'i and .if selected to 
do so, he will not be entitled to receive any payt all0¥4anees or 
educational expenses from the Navy whila do'ing_so;::etc. 
1ieutenant. was 110t selected t~ complete his residency, at 
this tb1e, at a civilian inHtitution. He waa originally granted 
only a 1-year defer::tent and the Navy was under no obligation to 
gr.ant hi.'n another. ~tegarding paragraph (3) of the agreen:..ent. this 
paragraph appears to apt-ilY only to persons perfonling their 
residency training) ete., in the Navy, .as indicated by th<: state-
1uen t "* * * the period of such training will not re.duce rp.J'~ 
$Chola.rship obligatim1 * * *". (See 10 U.S.C. § 212,'.)(b)Y(Supp. I!~ 
1972).) 

ifot only do the provisions of Lieutenant agreement 
that he cites not appear to give }1im. the right to postpone his 
obli~ated active servi.ce until after he completes !1is resid~ncy, 
hut w~ are aware of ~10 statutory or regulatOL'J provision th~t 
does ao either. In this regard we have been pr~iously ad~aed 
by a repr~sentative of the llepartment of Defens that it·* the 
position of the uepartru.ent that sections 672(d) and 67laPbf title 10\ 
United States Gode (1970) provide sufficient authority for calling 
deferred medical officers such as Liautensnt to ac~ive duty. 
Under section 672(d), an authority design~ted by the Secretary of-­
the ;favy may t at any time, order to active duty a il1ember of a 
i'tcurve cotuponent under his jurisdictioni. 'fith that member's 
coase.11t. 1.ieuteuant would ;;.\e viewed as consenting because 
of his active service obligation. Under section 6734+'any member 
of the Rea..dy Re.serve of an armed force who is not assigned to a. 
unit of the Ready Reserve, has not fulfilled his statutory 
regerve obligation, and has not $erved on active duty for a 
total of 24 months. way be ordered to active duty. It appears 
that LielJtenant may meet these criteria. 
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Accordingly, the Navy's action in calling Lieutenant 
active duty in July 1978, appears authorized. 

We truat this serves the purpose of your inquiry. 

' ::. ;.: ' :~ .·· . ::.: . ·.~ -
·.· .·. ~· ,; :: 

Sincerely yours"' 

r;eputi Comptroll~r General 
of the United States 

- 4 -

to 

I 
j. 

i 
I 
I 

I 
l 1·. 
'· r. 

i 

l 
I 
i 

! 
l 
f 
l. 




