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DECISION OF THE UNITED STATES
WAEHINOTON, D.C. 208 a8
riLe: B-191329 DATE: July 27, 1978

MATTER OF: Request for Advance Decision by
Certifying Officer, National Park

Service
DIGEST:

Certifying officer's request for advance
decision under 31 U.S8.C. £#2d will not be
honored where it appears there has been
no administrative decision by agency to

i wur expense and no voucheyr presented to
sartifying officer for payment.

On April 28, 1974, we declined to render an
advance decisinn under 31 U.S§.C. 82d (t970) to a
certifying officer of the National Park Service
becaiise no spec1fic voucher accompanied his reguest.
Requiest for Advance Decigion'/bDy Certifyin Officer,
National bPark cervice, B-191329, Aprii 532 1978, 78-1
CPD 322. The certirying officer has now prepared 2
voucher and has re--submitted his request.

The Comptroller General renders advance deci~
sions to certifying officers pursuvant to 31 J.S.C.
82d (1970), which states that certifying officers:

A Ak shall have the right to apply

for and obtain a decision by the
Comptroller (GGeneral on any duestion of
law involved in a payment on any vouchers
presented to them for certification.”

Thus, when a certifying officer has doubts about the
legality of an expenditure which he has been asked

to certify, he should request a decision from the
Comptroller General under 31 U.S.C. £2d. 55 Comp.
Gen. 297 (1975). However, before such a decision

is appropriate, the certifying officer must -have been
asked to certify the payment. Obviously, that must
be preceded by an internal agency decision to incur
the expense listed on the voucher.
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In this case, the certifying otficer's original
letter to this Office indicates that no decision has
yet been made within the Park Service to incur any
expense. Instead, the certifying officer, disagreeing
with the advice received from his Regional Counsel,
merely seeks our advice on whether the Park Service
should negctiate a termination agreement in conneciion
with a water service contract which would pr.vide for
the nayment by the United States of $11,814.00 or
some "other agreed to settlement,” or to simply
terminate the rontract and "take our chances on a
suit for damages and the ar.ount thereof,®

If a decision is ultimately made to settle the
watter for a specific sum, then the certifying officer
will be presented with a voucher for that amount.

It is at this point-~-when the certifying officer has
been presented with a specific voucher for payment--
that the certifying officer must decide whether or
not the payment is legal, and a request for a
Comptroller General decision becomes appropriate.

" Under the circumstances, the guestion presented
to us is not an appropriate subject for an advance
decision to a certifying officer under 31 U.S.C. 824.
2] Comp. Gen. 1128 {(1942); see B-168907, March 13,
1979.

Accordingly, we must again decline to render
a decision on the merits of this regquest,
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Paul G. Dembling

General Counsel Cl,//





