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MATTER OF: Lawrence Lindner- Dependents
Child born after employee reports to
new duty station

DIGEST: Wife of transferred employee could not
travel with him to new duty station due
to pregnancy. Fmployee therefore reported
for duty.nt- nLwtxsvaiion before child was
born. Travel expenses for infant's travel
to new station may not be paid because infant
was not member of employee's immediate
family within meaning of PTR para. 2-1.4d.
However, GAO favors change in regulation
to authorize travel costs of infant born
after employee reports to new station if

\ wife'n prior travel iS precluded by
pregnancy.

By a letter dated February 2, 1978. Mr. H. Larry
Jordan, an authorized certifying officer in the Depart-
ment of Agriculture, recuested our decision concerning
a voucher submitted by Mr. Lawrence Lindner for additional
travel exPenses for his family incident to a permanent
change of 4tation.

* The record indicates that by a travel authorization
dated March 18, 1976, Mr. Lindner, an employee of the
Depat'-ment of Aqriculture, was ordered to transfer from
Encampment, Wyoming, to Granqeville, Idaho. Thq travel
order authorized travel expcnses for Mr. Lindner and his
wife. Mr. Lindner reported for duty at his new
official station in April 1976. His wife, however, did
not accompany him to the new station at that time because
she was then pregnant and unable to travel. A statement
in the record signed by Robert M. Shine, M.D. on
November 16, l:Cti, indicates that Mrs. Linnder "had deep
vein pulmonary thrombosis prior to her pregnancy-and during
her pregnancy was on Heparin therapy daily. It was not
possible for her to travel during her pregnancy and could
not move to Idaho unt... after she delivered." On May 20,
1976, Mr. Lindner's travel orders were amended to read
"Famiiy consists of self, wife-Becky, and to include cue
infanc (unborn at the time authorization written)." The
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child was horn on June 5, 1976, and Mr. Lindner's faily
completed permanent change-of-station travel on June 20-21,
1976.

Mr. Lindner has been reimbursed for the travel ex-
penses which he and his wife incurred while performing
permanent change-of-station travel. In addition, he has
submitted a claim in the amount of $45.92, representing
per diem and additional mileage for the infanlt's travel.
Mr. Lindner's claim for the infant's travel was admin-
istratively denied based upon paragraph 2-1.4d of the
Federal Travel Regulations (FTR) (PPMR 101-7, May 1973).
At the time of Mr. Lindner's transfer, that paragraph
provided as follows:

"Immediate family. Any of the
following named members of the employee's
household at the time he reports for duty
at his new permanent duty station or per-
forms authorized or approved overseas
tour renewal agreement travel or separa-
tion travel: spouse, children (including
step-children and adopted children) un-
married and under 21 years of age or
physically or mentally incapable of sup-
porting themselves regardless of age. or
dependent parents of the employee and of
the employee's spouse.'

Since Mr. Lindner's child was not yet born when he reported
for duty at his new permanent station in April 1976, the
agency disallowed the claim on 'the ground that the child
could not be included within the definition of "immediate
family." Mr. Lindner has resubmitted his claim based upon
our decision in B-164940, July 16, 1969. In that decision
the travel of the dependents of the employee (wife and
2-1/2 year old daughter) waa delayed because of the imrniner.t
birth of another child. However, in claiming reimburse-
ment of travel of the dependents by privately-owned auto-
mobile after the birth of the child the employee only
claimed reimbursement for travel of two members of his
family. The question presented for our consideration is
whether a transferred employee may claim travel expenses
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for a child who was unborn at the time the employee reported
to the new duty station where the wife aid been unable
to travel because of the pregnancy.

We previously considered this question at 50 Comp.
Gen. 220 (1970) in connection with the transportation of
the dependents of ;:ilttary personnel. There, we held that
such transportation is generally limited to such persons
as are dependent on the member on the effective date of
the changa-of-permanent-sct.ion ordera. However, we
further held:

"Having in mind the beneficial purposes
of the statute, and notwithstanding the fact
that no transportation cost would be incurred
for the child if the mother traveled to the
new station prior to its birth, we would not
be recuiited to object to the promulgation of
regulttions autthorizing reimbursement for the
cost of travel to the member's new station
o' his child born after the effective date
or his change-of-station orders if his wife's
travel to the new station at Government er.,.ense
prior to the birth of the child is precluded
by departmental regulations due to the
Advanced stage of her pregnancy.'

Based upon that decision, the definItion of "dependent"
in Appendix J to Volume 1, Joint Travel Regulations, was
revised to include such after-born children, as follows:

"2. a member's unmarried legitimate
child under 21 years of age (ar
infant born after the effective
date of permanent change-of-
station orders will also be con-
sidered a dependent when the travel
of the mother to the new station
at Government expense prior toxthe
birth of the child was prec. uded
by Service regulations becamse of
the advanced state of the mother's
pregnancy)."
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With respect to the relc:ation benefits of transferred
civilian employees, 5 U.S.C. 5 5724(a)(l) and S 5724a(a)(1)
(2970) provide respectively for the transportation expenses
and per diem of the employee's immediate family. The term
immediate family" is not utatutorj"y lefined for these

purposes. As noted above, however, TR paragraph 2-1.4d
defines that term to include certain personi who are
members of the employee's household at the time he reports
for duty at his new permanent duty station. Unlike the
Joint Travel Regulations, no special provision is made
for the inclusion of an infant born after the employee
reports for duty at his new station. The Federal Travel
Regulations have the force and effect of law and cannot
be waived by this Office. Since Mr. Lindner's infant
was not born until after he reported for duty at
Grcngeville, Idaho, the infant was not a member of his
immediate family within the meaning of PTR paragraph
2-l.4d. Further, our docision in 8-164940, .uora,
does not compel a contrary result. That decision merely
authorized reimbursement of separate tr&vel of an employee's
dependents when their travel was delayed due tc the
pregnancy of the employee's wife. The last paragraphs
of that decision state:

* * * In other words the employee
would be entitled to 6 cents per mile for
his own travel on September 22, 1968, and,
in addition, to the rate which would have
been applicable as though his family had
traveled separately. For two members of
the family the rate is 8 cents per mile and
for three members the rate is 10 cents per
mile. The employee has only claimed 8 cents
per mile for two members.

"The voucher, with attachments, is returned
herewith and may be certified for payment.'

Thus, the decision clearly holds that the voucher submitted
by the employee may be certified for payment. Although
citing certain rates for mileage, we clearly noted that
the employee claimed mileage only at the rate of 8 cents
per mile, which was the rate for two family members.
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since we authorized payment for thj- a's wife And
older daughter, our decision in B-±Gi 10 as not provide
authority for payment of the travel exp- s of the in-
fant born after the employee reported for duty at the
now station,

in view of the abve;l Litpqvoucher may not be certified
for payment. However, in view of the beneficial purposes
uf the statutes authorizing payment of relocation expenses
of transferred employees and the preLent practice with
respect to members of the uniformed services, we are rec-
ommending that the General Services Administration
promulgate regulations specifically authorizing reimburse-
Ueht for the expenses of trave3 of a child born after the
employee reports to his new duty station if his wife's
travel to the new station prior to the bit of the child
is precluded by reason of her pregnancy.

DCPutycomptroller General
of the United States
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Accordingly, as noted in our decision of today,.
in view of the beneficial purposes of the statutes
authorizing payment of relocation expenses of transfer-
red employees and the present practice with respect to
members of the uniformed services, we favor the promul-
gation of reoulatizns by the General Services Adminis-
tration authorizing reimbursement for the cost of travel
to the employee's new station of e child born after the
emplovee reports there for duty if his wife's travel to
the new station at Government elpense prior to the birth
of the child is precluded by reason of her pregnancy.

Sincerely yours,

- --,,,'Comp0:roller General
of the United States
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Mr. Ciro P. Farina
Assistant Commissioner for Transportation

and Public Utilities
General Services Administration
Federal Supply Service
Crystal Mall, Building 4
Wfshineton, D.C. 20406

Dear Mr. Parina,

We refer to our decition of today, Lawrence Lindner.
B-191230, copy enclosed, reqa'dinq the dilnitiTn 6f hie
term "immediate family" for purposes of relocation benefits.

Our decision concerns the travel expenses of an
infant born at the old station after the employee has
reported for duty at the new station. The employee's
wife had been precluded by reason of the pregnancy from
making change-of-station travel until after the child had
been born, Based upon the definition of "immediate
familyk set forth in paragraph 2-1.4d of the Federal
Travel Regulations (FPMR 101-7, May 1973), we denied the
employee's claim. Denial was required because the child
had not been born at the tAbe the employee reported for
duty at his new station

We note. however, that a prior decisinn of this
office, 50 Comp. Gen. 220 (1970), suggested with respect
to members of the uniformed services that regulations
could be promulgated authorizing reimbursement of ex-
penses of travel to the member's new station of a child
born after the effective date of his change-of-station
orders if his wife's travel prior to the birth of the
child is precluded by the advanced stage of her pregnancy.
Based upon that decision. such authorization was made
possible by the definition by the term "dependent" as
prescribed in Appendix J to Volum.. 1, Joint Travel
Regulations.




