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MATTER OF: 0carles P. Steed - Payment for Annual Leave

DIGEST: 1. Employee resigned November 10, 1973, and for-
feited 107 hours cof annual leave pursuant
to 5 U.S.C. 5551(a) (1970,. Since the record
shows the parties did not iatend a forfciture
to occur, and it was the agency's policy to
avoid forfeiture in such circumstances, the
eimployee may be restored to the rolls for the
period of the unused annual. leave. See Comp.
Gen. decs. cited.

2. Ike administrative error provisions of Public
Law Uo. 93-181, Decemb-r 14, 1973, codified
at 5 U.S.C. 6304, do not apply to leave for-
fesoted pursuant to 5 U.S.C. 5551(a). 8-182608,
Fbruary 27, 1975.

This action is in response to a request dated August 5, 1977,

grom Mr. George B. Fineberg, an authorized certifying of'icer
of the Federal Avietion Administration (CAA!, for a decision
regarding the claim of Mr. Charles R. Steed for payment tor 10?
hours of annual leave forfeited upon his retirement rrom that
agency on November 10, 1973.

In the spring of 1973 Mr. Steed informed his superiors of
his intention to retire from his position as General Aviation

Operations Inspector, FAA. He [ad accumulated leave in excess of

240 hours and advised agency officials that since the agency
was short of inspectors, he would be willing to work up to his

retirement date it he could get paid for all of his annual leave.

He was told that he could probably be paid for ala his accumulated
leave, but that the agency would check on it to be certain. On
July 31, 1973, Mr. Steed asked the Distrizt Personnel Office to

type his resignation letter. The letter stated his intention

to resign effecting tne pay period ending November 10, 1973,
and with respect to his accumulated leave, stated that:

"It is understood that my service will end this
date, and my unused annual leave will be paid in a
lump sum.'
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It is clear fram the record that none of tihe officials with
whom Wr. Steed discussed his reti-enent actually checked on his
leave balance, and no one advised him that, under the law then in
effect, he could not receive a lump-sum payment ror leave in
excess of 240 hours. Compare 5 U.S.C. 5551(a) (1970). Accord.-
ingly, Mr. Steed continued to work up to the date of' his retire-
-!nt, and did not use the leave he had accumulated in excess of
240 hours. The misunderstanding did not become evident until
after his retirement, *then he was advised that he could be paid
for only 24C hours, and had forfeited 107 hours of annual leave.

The agency states that it was their policy to permit employees
to use all leave in excess of 240 hours prior to resignation or
retirement, So as to avoid forfeiture. Further, the record is
clear that neither the agency nor Mr. Steed intended his retire--
ment to result in the forfeiture of annual leave. As a general
rule, when an authorized sep ration becones an accomplished fact.
it may not be rescinded or set aside. 32 Comp. Gen. 111 (1952).
However, we have recognized exceptions to this rule where the
separation was not in conformance with established agency practice,
applicable regulations, or the intent of the parties. B-182027,
December 23, 1974; 8-177057, January 23, 1973; and B-173632,
August 3, 1971. Under such circumstances we have permitted em-
ployees to be restored to the rolls for the period of' the unused
annual leave.

Since the parties did not intend that a forfeiture occur in
this case, and because agency policy was to avoid forfeiture,
Mr. Steed may be restored to the rolls for the period of his
unused annual leave. Advice of' such a change should be forwarded
to the Civil Service Commission for corresponding adjustment in
his retirement account.

We note that the agency refers to Public Law No. 93-181,
passed December 14, 1973, and asks that consideration be given to
allowing Mr. Steed's claim under its provisions. However, since
the leave in this case was forfeited pursuant to 5 U.S.C. 5551(a)
(1970), the administrative error provisions of that law, now
codified at 5 U.S.C. 6304 (1976), do not apply. See B-182608,
February 27, 1975, copy enclosed.

Depouty Comptroller General
of the United States
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