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‘THE COMPTROLLER GEMY. ..
OF THE UNITED BTATES
WASHINGTON, D.C. ZOB4ad

FILE: B-190369 DATE: pebruary 23, 1978

MATTER OF: Jobn T. Teske - Premium Pay Por
Standby Duty At Home

DIGEST: 1. Claimant, a radioclogy technician
employed by Veteranxz 2dministra-
tion, may not receive premium pay
for "on-call® duty. performed a2t
his home or within 25 milaes of
hospital because Veterans Admin-
istratior, had not designated his
home as his duty station and his
activities were not so narrowly
restricted as to bring him within
the purview of 5 U.4.C. § 5545(c) (1)

. a8 implemented by 5 C.P.R. § 550.143.

2. Radiology technician who
while on call was required
to be available by telephone or
.paging device with range of 25
miles, sither at his residence
or elsewhere within 1 hour's
drive to work, is not entitled
to overtime compunsation for
standby duty under 5 U.S.C.
§ 5542 since, in view of
relative freedom of location
and activity, time spent on call
was nnt spent predominately for
nhils employ«r's benefit.

" "This:decision is igsued in resp&hse to a reguest
for reconsideration of the action taken August 25, 1977,
‘by our Claims Division disallowing thr claim of Mr. John T.
Teske for premium pay for standby duty covering the period
fzom October 18, 1970, ¢Chrough April 27, 1975, as a
special procedure techniciar employed by the Veterans
Administration (VA) Hospital at BiTmingham, Alabama.

The record reveals that during the period in question,
the clai.zant was periodically scheduled to remain "on-
call” to perform special radiological procedures during
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other than regularly ascheduled work hourx. These periods
of "on-call” duty were rotuoted among tlaimant and three
other radiolouyy tichnicians. While on call, the claimant
was required to keep the medical administrative assistant
advised of where he csuld be reached. During the weeks .
that the claimant was scheduled for on-call duty, he was
required to maintain a l-honr response time betwaen noti-
fication that a.special procedure was required and report-
ing to the hospital. For most of the period covered by
the claim opecial procedure technicians were provided with
summoning devices which they could use at their option.
When the technician's services were required and he could
not be reached by telephone, the device signaled the
technician on call who was then reguired to contact the
medical administrative assigstant for instructiona. The
paging device had‘an effective range of up to 25 miles.

Anytime the technician called was unable to respond,
he was tp notify one..of two designated individuals who
would determine whether the reason was emergent. Where
the reason for the technician's inability to respond wan
determirned nonemergent, he was advised to obtain his own
relief and to inform the medical administrative assistant.
If an emergency situation was determined to exist, the
predesignated individual would arrange for a replacenment
and then notify other intaerested perscns.

Effective April 27, 1975, claimant's status was
changed from "on-call® to "standby" .and his residence
designated as his standby duty station. 1Incident to that
action, annual premium pay of 25 percen' was ‘authorized
urider 5 U.S.C. § 5545{c) (1) .(1270). In reauesting review
of the Claims\pivision disallowance, Settlement Certificate
Z~2616549, August 25, 1977, the claimant contends in effect
that he is entitled to retroactive premium pay for scandby
duty becauge the restrictions placed on him- incident to
his "on-call status® were no less restrictive than those
later imposed in connection with standby duty for which
premium pay was authorized.

. i '
S8ection 5545(c¢)(1) ot title 5, United States Code
(1970), authorizes the head of an agency to pay premium
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pay onrln annual basis to an smployee in a position
“requiring him regularly to remain at, or within the
confines of his duty station during longer than ordinary
periods of duty, a substantial part of which consists of
remaining in a standby statua rather than performing
work.” Tlegulations in effect during the period of

Mr. Tese's claim (5 C.FP.R. § 55C.143(L)) provide the
follow/.ng quidance as to when "on-call” time spent by

an employee at his residence qualifies as time spent

“at or within the confinea of his statior:"

“(b) The words at, or within the
confines of, his gtation, in sertion
5%G.141 mean one.of the following:

"(1l) At an employee's regqular
duty station.

*12) In quarters provided by
an agency. which are not the em-
ployce's ordinary living quarters,
and which are specifically provided
"for use of personnel required to
etand by in readiness to perform
actual work when the need aris2s
or when called.

* * - n L w

"{3) In an employee's living
quarters, when designated by the .
agency as his duty station and when
his whereabouts is narrowly limited
and his activities are substantially
restricted. This condition exists
only during periods when an employee
is required to remain at ‘his quarters
and is required to hold himself in a
state of -eadiness to answer calils
for his services., This limitation
on an employee's whereabouts and
activities is distinguished from
the limitation placed orn an employee
who 18 subject to call outside his
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‘could be reached.
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tour of duty but may leave his quar-
ters provided he arranges for aome-

one else to respord to calls or leaves

A telephone number by which he can be
reached should hisg services be required.”

The record reveals no directive or instruction
regtricting the claimant to his residence during the times
when he was on call. Indeed, on at least two occasions,
September 23, 1970, and feptember 10, 1973, he received
written instructions to the effect that he need only keep
the medical administrative assistant advised of whera he
Tne September 103, 1973, letter expressly
stated that if he left his home without the paging device,
the claimant must advise the medical administrative assis-
tant of a phone number where he can be reached.

Our Office has conaistently:held {hat where an employ-
ee is not restricted to his reaidence and his residence is
not designated as his duty station, he is anot entitled to
compensation by virtue of being on call. 3ee Matter of
Glen W. Sellers, B-182207, January 16, 19757 Matter of
Claude M. Schonberger, B-173783, April 1, 1975; B-167742,
September 9, 1369.

Neither do we think that the restrictions placed on
¢if. Teske while on call during the period in question
qualify him for overtime compensation under S5 U.S.C. § 5542
(supp. I, 1971) which provides in pertinent par: as follows:

"(a) For full-time, part-time and
intermittent tours of duty, hours of
work officially ordered or approved in
excess of 40 hours in an administrative
workweek, or (with the exception of an
employee engaged in professional or
technical engineering or scientific
activities for whom the first 40 hours
of duty in an administrative workweek. is
the basic workweek and an employee whose
basic pay exceeds the minimum rate for
GS=10 for whom the first 40 hours of duty
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in an administrative workweek is the
basic workweek) in excess of 8 hours

in a day, performed by an employee are
overtime work and shall be paid for,
except as otherwise provided by this
subchapter, at the following rates * * & *

"In order to qualify for overtine compensation under
this provision, the claimant must establish that the “on--
call® time at home constituted "hours of work™ within the
meaning of those words as used in .the law. .In Rapp and
Hawkine v. United ‘States, 167 Ct. Cl. 852 (19645 and in

Moes v. United Gtates, 173 Ct. Cl. 1169 (1965), the U. s.‘

Court 'of Claims, In defining "houre of work,” concludled
that where an employee is allowed to stand by in his own
home with no duties to perform for his employer except to
be available to anavet the telephone, the time spent in
such capacity does not amuunt to "hours of work® under
the above-cited statiute and ia not compensable. The Rapp
case involved an employee who was required once or twice
a month to remain at home. from .the end of work in the
afternoon until the f£ollowing morning to answer the tela-
paone for any emetgonci calls received during that time.
He was free to. leave his reujdence whenever necessary,
provided he notified his supervisor so that calls could
be diverted in his absence. The Court of Claims held
that the employee was not entitled to overtime compensa~-
tion under those circumstances inasmuch as the time so
spent -was not predominately .for his employer's benefit.
Those cases are to be distinguished from Matter: of Hugh J e
mant was

H de, 55 Comp. Gen. 1314 (1)976), in which cla

to be entitled to overtime compe:nsation for perform-
ing ‘the duty security officer function during which he
was confined to the l0-acre area of the Navy installation
on which his residence was located, withir hearing distance
of a loudspeaker.,K The decision in that case turned upon
the substantial degree to which the employee's activities
were re¢stricted and his whereabouts limited and the
additional fact that he was required to hold himself in
a prondounced degree of readiness, being called upon to
respond to emergencies as often as 50 times a year. To
the same effect gee Matter of Ralph E. Conway, B-176924,
September 20, 1976.
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Jn B~182207, supra, we conaiderod a claim substan-
tially identical to Mr, Teske's. Here, as in that case,
it appears that the claimant was allowed even greater
freedom to engage in personal activity than were the
employeces in the Moss and Ra decisions, since by use
of the paging device, ha wa reed of the necesgity to
alwvays be available by telephona and he could thereby
exercise a greater degree of personal mobility. Therefore,
we are unable to conclude from the facts presented that
the time Mr., Teske spent on call is compensable under 5
U.8.C. § 5542.

The situation as it existed after April 27, 1975,
would appes; to be distinguishable from that during the
period for which Mr. .Teske claims retroactive stondby pay.
Subsequent to that date his home was designuted as his
official duty station and premium cowpensation for stand-
by duty was avthorized by the proper «fficial. The April 23,
1975, memorandum so designating the residences of the four
technicians would appear to require them to remain at their
residences while on standby duty. This. requirement would
meet the -conditions for compensation imposed by 5 C.F.R.

§ 550.143(b)(3) quoted above.

Accordingly, the settlement disallowing Mr. Teske's
claim is sustained.

Mr. Teske has also requested information as to his
recourse in the event his claim is denied. The decisions
of our Office are final and conclusive upon the executive
branch of the Government. Therefore, if Mr. Teske Jdesires
to pursue the matter further, he should consult sections
1346 and 1491 of title 28, United States Code, pertaining
to matters cognizable in the District Courts of the United
States and the United States Court of Claims.
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Deputy Comptroll General
of the United States
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