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DIGEST: Upon prevailing rate employee's promotion to a
General Schedule position his night differential
is part of his "rate of basic pay" for purpose
of determining whether or not he received an increase
in pay equivalent to a within-grade increase.

Mr. Mark E. Schneider, Vice President, central region of the
Professional Airways Systems Specialists on behalf of Mr. Terry Ray
Ashbaugh, an employee of the Federal Aviation Administration
(FAA), Department of Transportatior,requests our determination
as to the date Mr. Ashbaugh was entitled to receive a within-
grade increase.

The record shows that Mr. Ashbaugh, a prevailing rate employee,
was promoted to grade WG-ll, step 3, on May 26, 1974. On
August 3, 1975, Mr. Ashbaugh was promoted to grade GS-9 in the
General Schedule. Prior to this promotion his scheduled rate of
pay was $14,373 a year and he was being paid night differential
which increased his basic-rate of pay to $15,084.28 a year. In
accordance with agency regulations his rate of pay within GS-9
was set at step 7, $15,409 a year. Paragraph 14a(2) of FAA
Order PTP 3550.1A provides in pertinent part that when employees
move from Wage Board positions to Classification Act positions
an employee will be placed in the lowest step rate of the
classified position that will not result in a loss in the
employee's basic rate of compensation on an annual basis.

Mr. Ashbaugh believes he was entitled to a within-grade
increase on May 26, 1977, 156 weeks after his promotion on
May 26, 1974, to 1iJG-ll, step 3, since he received satisfactory
performance ratings and had not received an equivalent increase.
Under 5 U.S.C. 5335(a) (1976) and Subpart D of Part 531,
5 C.F.R. the waiting period for an advancement from step 7 to
step S for a General Schedule employee is 156 weeks. This
waiting period begins when the employee receives an equivalent
increase, which for purposes of this case is an increase in his
rate of basic pay equal to or greater than, the amount of the
within-grade increase for the grade in which he is serving. See
5 C.F.R. 531.403, 531.406.

When he was not advanced within grade, M4r. Ashbaug-h
filed a grievance within his agency on June 16, 1977. The FAA
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denied the grievance on the basis that Mr. Ashbaugh had received
an increase in pay greater than a within-grade increase at the
time he was placed in step 7 of grade GS-9 incident to his
promotion of August 3, 1975.

The grievance examiner's report, in pertinent part,
explained the agency's determination as follows:

"In paragraph S4-5a(f) /FPM Supplement 990-2,
Book 531/ basic rate of pay is defined as
'the rate of pay fixed by law or administra-
tive action for the position held by an
employee before any deductions and exclusive
of additional pay of any kind.' Paragraph
S4-8c(2) goes on to say that the 'determina-
tion of what constitutes an equivalent increase
is based on a comparison of rates of basic
pay rather than the actual amount received
which may have been greater because of over-
time, night and holiday pay, etc.' Therefore,
in determining whether your movement from
the Federal Wage System to the General Schedule
was an equivalent increase, we must look at
your scheduled rates of pay as a WG and GS
employee, exclusive of any separately stated
differentials. As a WG-ll, step 3, your
scheduled rate of pay was $6.91 per hour or
$14,373 per year. As a GS-9, step 7, your
scheduled rate of pay was $15,409 per year.
Since this is an increase of $1,036 per year
and the step increase for a GS-9 was $428,
you received an equivalent increase on
August 3, 1975, the date of your movement
to the General Schedule."

The issue in this case is whether the rate of basic pay of
a prevailing rate employee includes night differential, since
the determinination of whether there was an equivalent increase
upon transfer to the General Schedule, is made by comparing the
rate of basic pay between the employee's Wage Board rate and
his General Schedule rate.

We have never ruled on the question of whether night
differential is included in the basic rate of compensation of
a prevailing rate employee for purposes of determining whether
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such an employee, upon transfer to a position in the General
Schedule has had an increase in pay equivalent to a within-grade
increase. However, section 5343(f) of title 5, United States
Code (1976) provides that the night differential payable to a
prevailing rate employee is a part of his basic pay.

We have held that night differential is a part of the basic
pay of a Wage Board employee for the purpose of determining his rate
in the General Schedule upon conversion of his position to the
General Schedule. 50 Comp. Gen. 332 (1970). In addition, we
have held that night differential should be included as part of
the rate of basic pay of a Wage Board employee for the purpose of
determining his highest previous rate in a Wage Board position
in setting the rate of pay of the employee upon transfer to a General
Schedule position. B-175430, June 1, 1972, and December 19, 1973.

The definition of "rate of basic pay" in 5 C.F.R. 531.402(f)
for purposes of determining whether or not a General Schedule
employee has received an equivalent increase is"* * * the rate of
pay fixed by law or administrative action for the position held
by the employee before any deductions and exclusive of additional
pay of any kind.'t Definitions in 5 C.F.R. 539.202(c) and
531.202(i) are identical for purposes of determining what rate
a prevailing rate employee is entitled to upon conversion of his
position to the General Schedule and for purposes ofdetermining
the highest previous rate of a prevailing rate employee trans-
ferring to a General Schedule position.

Basic pay for Wage Board employees as governed by 5 U.S.C.
5343(f), supra, includes the "scheduled rate" plus "night
differential" as prescribed therein. This basic pay rate is
equated to basic pay under the definition in 5 C.F.R. 539.202(c)
and 5 C.F.R. 531.202(i). It does not appear reasonable to treat
the night differential as "additional pay of any kind" when
construing the same definition in 5 C.F.R. 531.402(f). This is
particularly true in view of the statutory definition of basic
pay as contained in 5 U.S.C. 5343(f). Accordingly, since
Mr. Ashbaugh's rate of basic pay, as a WG-ll, step 3, at the time
of his promotion was $15,084.28 per annum and as his rate of pay
for a GS-9, step 7, was $15,407 per annum, he received an increase
of $324.72 which was less than the $428 step increase for a
GS-9. Since Mr. Ashbaugh did not receive an equivalent increase
upon his promotion on August 3, 1975, he was entitled to advance
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to step 8 of grade GS-9, on May 26, 1977, 156 weeks after his
promotion to WG-l1, step 3, if otherwise proper. The FAA
should effect the advancement and provide Mr. Ashbaugh with
appropriate backpay under 5 U.S.C. 5596 (1976).

,/~ ((&t<t
Deputy Comptroller G neral

of the United States
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