- g |
, ‘-:3 Ju( AV ,
ZDgS0)| /Z("’é‘é '
G.A0 ' \ & Py
United States General Accoun'mg Off:ce Nftice of B
Washington, DC 20548 : (ieneral Counsel
In Raply

Rafert: B-1894597
January 29, 19560

Richardson Transfer & Storage Co,, 1IN,
International bivision

992 East Artesia Blvd,

Long Beach, Californla 90805

- —— ———

Attention: Brian M. Lowder

P TL

Gentlamen:

Subject: Your request for clarification of
decision to McNamara-Lunz Vans and
Warehouses, 1lnc,, 57 Comp., CGen,
415 (1978)

The McNamara-Lunz decision involved a shipment of house-
hold goods which was packed and picked up and moved inte non-
temporary storage in Texas'. Approximately one month later
the goods were picked up fiom storage by McNamara-Lunz without
unpacking to inspect the gooda. On delivery nt destination
in Texas loss and damage was reported, The damages were
recovercd from McNamara-Lunw by offset, and that carrier
claimed refund, arguing that. the caxrier was nht obligated
to unpack and lnspect the goods on pickup from storage,

We disallowed the claim, holding that although the carrier

is not obligated by its contract to unpack and inspect the
goods, it is liable for any loss or damage which occurs in
transit. A prima facie case Of the liability of the carriesx
was established by showing failure to deliver the goods at .
destination in the same¢ quantity and quality as received by !
the carrier at origin, The carsrier had no evidence to rebut
the legal presumption that the loss or damage occurred while
the goods were in its possession,

You allege that:

"Phe decision is being used by both the De-
partment of the Army and the Department of

the Air Force as support for the contention
that unless sealed cartons, received from

a storage warehouse, are opened, inspected

and repacked the items are presumed to
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have been received by the carrier in the
original condition., The carrier is then
held liable for any damages noted upon
delivery unless it can be proved by affirm-
ative evidence that loxys or damage did not
occur while in the carriers custody,"

You also state that the Military Traffic Management
command (MTMC) has by mescage ", ., , specifically stated that
any shipment moving from a storage warehouse, vhich was packed
prior to storage, will not be repacked by the carrier at
Government exXpense unless the repacking is authorized by the
origin/responsible Transportation Officer,” You then assume
that if the containers are to be inspected and repacked it
must be done atv. carrier expense but, you say, repacking is
a billable charwe undar your tariff and you believe that
you are prohibited by section 217 of the Interstate Commerce
Act, 49 U,s.C, 317, from performing billable services free of
charge, '

You further state that both the Avmy and the Air Force
are refusing "to accept the good external condition of the
container upon delivary as evidence that damage or loss was
due to improper packing," and that it is "patently unfair
and in violation of the spirit of the law that carriers are
being forced through offset action to pay this type of claim,"

You request that we clarify the declsion as it relates
to "carrier liability for luss and damage to sealed contain-
ers, received by the carrier from storage, when the carrier
is not allowed or authorized to open, inspect and repack
the sealed centainers,”

The Department: of the Air Force was granted the oppor-
tunity to comment on ynur request. (The Department of the
Army declined comment),

The Air Force states that there is no basis in fact for
your' assertion that carriers are not allowed to open, in-

. spect and repack shipments coming out of storage. It refers

to Item 25B of Military Rate Tender 20- (Tender 20-W), filed
on behalf of Fichardson Transfer and Storage Co,, et al,,

by the Movers' and Warchousemen's Association of America,

and quotes this part of the item;

“Any complete shipment moved from a storage
warehouse for which preliminary packing was
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performed prior to storage will not be re-
packed unless directed hy the installation
transportation officer to insure safe trans-
portation to destination,”

The Air Force, states that under ‘his provision transportation
ofticers could avthorize a carrier to repack some or 2ll of

a shipment coming from nontemporagy storage provided that
the carrier could produce evidence that repacking was neces-
sary Lo insure safe delivery. The Alr Force also stiates that
once you satisfy the transportation officer issuing the
Government bill of lading (GBL) that repacking is necessary;
you can be paid for that additional service,

You are mistaken in your belief that you are prohibited
by the Interstate Commerce Act from performing services for
the United States without charge, Seution 22(l) of the
Interstate Commerce Act, as” amended, 49 Uu.s.c. 22 (1976),
made applicable to motor carriers by snction 217(b) of the
Act, 49 U,s.C, 317(b), provides in parl, that "Nothing in
[Part I of the Act] shall prevent the uarriage, storage, or
handling of property free or at reduced'rates for the United
States ., . .." Thus, and although it h&s nothing to do with
your ljability as a common carrier for loss and damage to
property entrusted to you for transporta.lon, you could
repack a Government shipment at no cost {\o the Government.,

Reliance on Item 25B of Tender 20-W, which is said by
the Air Force to contain language similar: to that in the
MTMC message, likewise has nothing to do with your liability
as a common carrier for loss or damage to property while in
your possession forx transportation.

Item 25B of Tender 20-~-W reads:
"ITEM 25B SHIPMENTS FROM STORAGE (See Note)

Any romplete shipment moved from a
storage waraehouse, and for which pre-
liminary packing was performed prior to
storage, wil not be repacked unless
directed by ; che installation transpor-
tation officnr to insure safe
transportation to destination. When
packaging is not required, the
applicable single factor rate named
will be reduced by $2.25 per net cwt.
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NOTE: Xtem has no applieation'if only a
portion of the shipment in storage
is removed fyom storaqe,"

v Tender z0-W does not apply to shipments transported
Intrastate, Assuming, however, that the similarly worded
NTMC message does apply to shipmerts transported intrastate,
it merely ro;lects the facts that normally shipments of
household goods are packed and crated by the line-haul car-
rier (or its agent) and that the single fantor trarsportation
rate . “ffered to the Government for the tronsportation of the
househnld goods includes a oharge for that packing and
craking, See Trans Ocean Van Service v, United States, 426
£,2d 329, 344 (Ct, C1, 1970}, . )

- Furthermore, -it is questionable whether Item 25 (and,
presumably, the simllarlw worded MTMC message) applies if
only part of a shipment is removed from storage or if only
part of a shipment needs to be repucked,

. We turn now to your request that we clarify the decision
as it relsates to carrier liebility for loss and damage to
sealed containers, received hy the carrier from storage, when,
you say, the carrier is nct a1lowed or authorized to open,
inspect and repack the sealed containers,

As indicated in the, decis*on, a shipper makes out a
prima facie case of carrler‘liabillty for loss or damace in
transit by showing'a ailuzeato deliver at destination the
same quantity.or quality of,'goods received by the carrier at
origin See Missouri Pacmflc RR v, Elmore & Stakil, 377 U.sS,
134 (l§04 We find no legal authority for the proposition
that diff_rent rules applv‘yor establishing a prima facie
case of carrier liability for loss or damage simply becausec
the commodity transported is household goods. »And when at
destination the contents of‘a sealed and not visibly damaged
carton are missxng or dimaged, evidence must be produced hy
the shipper | establish that the contents were undamaged
and not mbssxa4 witan delivereo to the carrier at origin,
Spartis’ Cor v. 3/5:YAFO, 5“0 F,2d.1310, 1219 (5th Cir.
I979); E Manlat inc, v, Baltimore & Ohlo RR, 587 F.?2d
1277 (D,C, Cir. I@"ﬁ); Hoover: Motor EXpress Co. v, United
States, 262 F.2d 832 (6th Cir, I1959); World Wide Meats, Inc.
v. Chicago & North Western Transportation Co,, 343 F, supp.
807 (N.D, Iowa 1974); Kiuvar v. Midwestern Transportation,
Inc., 534 P.2d 662, 665 (8'ip. Ct, OKIla, 1975)
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You contend that a carrier is not allowed or authorized
to.open, inspect and repack sealed containers, As for in-
spcctjon the geperal rule scems to be that a comman carrierx
canhot insist ordinarily upon obtaining knowledge of the
character 0f gnods nffered for transportation except where
offered in circumstances indicating contents of a sus-
picions nr dangerous pature, United States v, Pryba 502

.2d 391, 399 (b,C, Cir, 1974)7 Bruskus v, Railway.E xhyprese
Agency, 172 F.24 915, 918 (10th Cir. I949); The Nitro-
_Eycerine Ccase 15 Wall, 524, 535 (1872), But a carrier can
require the shipper to make' representations regarding the
nature of the property teandered for transportation, louse-
hold Goods Carriers' Burcau v, Interstate Commerce Commission,
584 F.2d A37, 456 (D.C. Clr. 1978, Wilkey, Clrcuit Judge,
dissenting), In any 2vent, inspections are not customarily
done, Sce Texas & Pacific Ry, v, George, 466 S.W,2d 659,

661 (Ct, Piv. app, Texas 1971),

As for repacking, tn protect itself, a common carrier
has no obligation to receive and transport property not
prepared for shipment in the mannexr ordinarily required
by it and it can refuse to accept property which it beliaves
has keen improperly packed, See Textile Distributors, Inc.

v. Roadway Express, Inc,, 397 S.W,2d 760, 763 {Ct. App. Mo.
1965); Household Gocds Carriers' Bureau v. 1.C,C., supra,

pP. 440 If repacking is requlred it should be do one at CGovern-
ment expense, E&ee 41 C.F.R. § 101-41,302-6; cf, Item 5 of
Tender 20-W,

Refusal of the military services to accept the good
external condition of the container~upon delivery as evi-
dence that the damage or loss was due to improper packing
is proper,” As was stated in the decision; 57 Comp. Gen.
at pages 418 and 419, once a prima Lacie~"aee of cairier
liability for loss or damage in transit ‘iz b:en established
Ly a showing of a failure to deliver the ;onJ in the same
quantity or quaiity at destination as rec¢!livud by the carrier
at origin, the burden is on the carrier to prove that faulty
packaging was the sole cause of the loss or damage, and a
mere allegation or sup.osition does not satisfy this burden,
Sce 55 Comp. Gen. 611, 613 (1976).

Nor do we believe that it is patently unfair or in
violation of the spirit of the law - that carriers are forced
through offset action to pay this type of claim, 1In United
States v, Munsey Trust Co., 332 U.S. 234, 239, 240 (1947),

the Supreme Court stated that "the government has the same
right ‘'which belongs to every credltor, to apply the un-
appropriated monies of his debtor, i his hands, in
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extinguishment of the debts due to him , , ..'" See also
Garrett Freightlines, Inc, v, United States, 10th Cir,

Docket No. 76-2078, decided June 21, 1978,

Sincerely yours,

SRS e

L, Mitchell Dick
Assistant General Counsel





