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DECISION T4H COMPTRCI rAf OCENNAL
CEY'CIUION |-$-.)1OF THE UNITUE2 STATEE

WASHI4N1TON. C. C. 20546

FiLE: B 188574 DATE: Decmber 29, 1977

MATTER OF: Jackie R. Smarts - De Facto Employee

DIGEST: Employee who worked with Army 40 hours
prior to the Army's discovery that she had
not been processed by Personnel Office may
not be retroactively appoLnted. In view of
the fact that the Army intended that the
employee be appointed he day she started
work and since employee acted in good
faith in filling the office and performng
the duties of the office to which the 4rmy
intended to appoint her and to which it
did subsequently appoint her, nhe may be
compensated for the services rendered as
a de facto employee.

This decision is at the request of Lieutenant Colonel C. G.
Nieman, United Statem Air Force, Chief, Ancounting and Finance
bhrneh, Headquarters Warner Robins Air Logistics Center,
Robins Air Fo!.:e Base, Georgia 31098, and concerns the pro-
priety of making the appointment of Ms. Jackie R. Snarts, ar.
em!loyee of the Air Ws rce, retroactive.

The facts in the case are stated by Colonel Nieman as follows:

"Ms. Jackie R. Smarts is a general schedule
employee recently hired along with several other
part-time students on excepted snrvice appoint-
ments under Scnedule A. Ms. Smarts was the only
one of tie group who had not worked before and was
the only one whose employing organization did not
desire her to start work soon. On 7 October 1976,
it was agreed among the employment technician,
the employing organization, and Ma. Smarts that
she would begin work after the current school
quarter ended (th. last day of school was Friday,
19 November 1976). The file shows that in lieu of
the specific instructions that the other students were
given to report to the Employment Office for taking
an oath of office and other processing, Ms. Smarts
was instructed to telephone the employment techni-
cian on the following Wednesday, 13 October 1976,
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presumably to receive instructions. She telephoned
on 13, 14 and 18 October, but he was not in, She
reported to the employing organization for duty at
0800 hours on 23 November 1976, and worked forty
hours before +t was discovered that she had not been
properly processed in. The oath of office was there-
upon administered and thr appointment affidavit made
on 6 December 1976. The appointment purports to
be effective 6 December 1976. Ms. Smarts now
claims pay at the lowest GS-01 rate, with appro-
priate deductions, for the forty hc irs worked from
21 November to 4 December 1976, plus 3 1/4 hours
holiday leave for 25 November 1976.

* + * * *

"**** In the instant case, the Employment Office
is not able to state with any certainty what specific
instructions we:c given to Ms. Smarts wiflh regard
to processing. She attempted to comply with the
instructions that she acknowledges reL-iving but
stopped short of a successful conclusion, althougff
she apparently did not know what that should be.
She reported for her first day of duty at 0800 hours,
earlier than the start of the Employment Office's
duty day at 0310, and she did not have the 'employ-
ment package' of documents without which the
employing organization could not properly begin
to administer an employee, which should have
strongly suggested to the employing organization
that Ms. Smarts was under a misapprehension as
to having been processed in.* * *"

Colonel Niemar asks whether our decision 55 Comp. Gen. 109
(1975) is applicable here, therefore allowing Ms. Smarts to be
paid compensation for the week she worked prior to her official
appointment and prior to her having takes, the oath. In this regard
he states:

"In 55 C. G. 109, it is not clear whether the
contemplated appointment, if ultimately issued,
would have been dated retroactive io the beginning
date of the services rendered, nor is it shown
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whether an oath of office was taken or required to
be taken before payment was made. Consequently,
your decision is requested on Lhe following questions.

"a. May an appointment be dated retroactive
to the commencement date of servicev where all
interested parties intended that the appointment
be effective on that date so as to entitlo the em-
ployee to compensation from that date?

"b. Is the ruling in 21 C. G. 817 (1942) to
the effect that the oath, when executed, will relate
back to the date of entrance on duty applicable to
the instant case?

"c. If the answer to a or b above is negative,
may the ruling ir 55 C. G. 109 be applied to this
case so as to ent>Zle the employee to the compen-
sation claimed. "

Decision 55 Comp. Gen. 1'29 (1375) involved a situation ir,
which an individual. who was never appointed to the position in
which he worked, was found to be a de facto officer and was thus
entitled to compensation for his serice-sHiowever, the finding
that an individual is a de facto officer or employee should not be
misunderstood as meaniing he has been retroactively appointed
to the position in which he worked. Rather, the rule is that even
though an emplcyee may not be retroactively appointed, he may
yet receive compensation for his services if he is found to be a
de facto employee. In Matter of Keel, B-188424, March 22,

7V7Ft~e distinction between de facto officers from those retro-
actively appointed, was made Wear.

In Keel, we pointed out that personnel actions, including
appointmients, cannot be made retroactively effective unless
clerical or administrative errors occurred that (1) prevented
a personnel action from taking effect as originally intended,
(2) deprived an employee of a right granted by statute or regu-
lation, or (3) would result in failure to carry out a nondis-
cretionary administrative regulation, or policy if not adjusted
retroactively. See 54 Comp. Gen. 888 (1975) and decisions
cited therein. In Ms. Smarts' case, as in Keel, we do not find
that the facts satisfy any of the three criterionset forth above
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so that an exception to our rule generally precluding retroactive
appointments may be illowed. Hence, there is no legal basis
for allowing Ms. Smarts2 appointment to be made retroactively
effective to the date she entered on duty with the Army. 20 Comp.
Gen. 267 (1940). Keel, supra,

As in Keel, however, for further consideration is whether
Ms. Smarts, even though she may not be retroactively appointed,
may be considered a de acto employee so that she may be paid the
reasonable value of hier sieices for the time she was on duty
prior to her official appointment. A de facto officer is defined
as "* * one who performs the dutiesloflan office with apparent
right and under color of an appointment and claim of title to such
office, That is, where there is an office to be filled, and one
acting under color of authority fills said office and discharges
its duties, his actions are those of an officer 'ae facto'. * * *"
30 Comp. Gen. 228, 229 (1950).

There is no question that Ms. Smarts filled the office,
discharged its duties, and did so with the approval of her super-
visors. That Ms. Smarts did so in good faith and under color
of authority is also unquestioned as both the Department of the
Army and Ms. Smarts agreed that she fill the office after her
current school quarter ended and she did appear fcr duty, as was
contemplated, on the week following the last day of the school
quarter. Thereforc, although she was expected for work the day
she arrived, she failed to first go through the administrative pro-
cessing which would have properly appointed her to the position
in which she worked. That she did not first go to the Personnel
Office for processing does not imply any fault on Ms. Smarts' part
given the fact that as a student and new employee she would hardly
be familiar with Federal employment procedures, especially in
view of the Army's confusing instructions to her.

In 55 Comp. Gen. 109 (1975) we acknowledged that the de facto
rule had been extended by 52 Comp. Gen. 700 (1973) to peimit
payment, even after termination, of the reasonable value of ser-
vices rendered by persons who served in good faiths Accordingly,
Ms. Smarts may be compensated for the reasonable value of the
services she rendered while in a de facto status. 'The reasonable
value of the service rendered by Tsh7.Smarts may be established
at the rate of comper.ation set for the position to which she was
appointed on December 5, 1975. See Keel, supra.
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That Ms. Smarts did not take the oath of office until 1 week
after entering on duty is no bar to her being paid as the oath,
when taken, may relate back to the date of the acceptance of the
appointment in the absence of any restriction In the appointment
itself. 4 Comp. Gen. 845 (1925); 21 Cormp. Gen. 817 (1942);
and United States v. Flanders, 112 U. S. 88 (1884).

With respect to the 3-1/4 hours of holiday leave which
Ms. Smarts is claimnaig, it appears that Ms. Smarts was sched-
uled to work, but did not work the 3-'./4 hours on November 25,
1976, the Thanksgiving holiday.

We do not consider that the rule that a da facto employee is
entitled to the reasonable value of servlceFr2endered limits the
employee to his basic compensation only. Rather, the reasonable
value of his services would include premium pay including holiday
pay which he would normally receive as part of his basic compen-
sation package. Accordingly, Ms. Smarts may also be paid for
the 3-1/4 hours of holiday pay which she claims.

Acting Comptrcer eneral
of the United States

I:
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