THE COMPTRCG_LER GENERAL
OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, 0, C. 205548

FILE: DATE: JuL 191977
A-188444

MATTER OF:
Master Sergeant . UBAF

DIGEST:
Family Separation Allowance, Type I, under
37 U.B.C. $427(a) (1970) is not authorized
to an otherwisge eligible member who is
legally separated from his spouse gince his
separation from her resulte from personal
congiderations, not military assignment,

Thiz action is in responee to a request dated October 14, 18786, for
an advance decision from First Lieutenant S, Morris, USAF, Account-
ing and Finance Officer, Headquarters TUQ{KEG Detachment 1€
{”fj"’i AFE), concerning payment of Family Separation Allowance, Type 1

2A-1) to Master Sergeant » USAFR, , in
t’%}e degeribed circumetances, The request has heen approved by the
Department of Defense Military Pay and Allowance Committee ag Ajr
Force Submission No. DO-AF-1283, and forwarded here by letter
dated February 23, 1877,

Sergeant is apparently assigned to duty outside the United
Ztates; he is legally separated from his spouse upon whom he bages
his requast for FEA-I; Covernment quarters are not available for
azgignment to him; and he iz otherwise eligible for FSA-I, The
<Accounting and Finance Officer questions whether in these circum-
stances the member is entitled to FSA-I since the member and his
spouse are prevented from living together at his duty station for per-
=zonal reasons, not military reazons. Regarding this question, it is
stated that the Department of Defense Military Pay and Allowances
Fntitlements Manual {(DODPM) paragraph 30303 is zilent and our
decisions are in apparent conflict. In 43 Comp. Cen. 332, 350-352
{1983) {(question 23) we considered a similar question for the first
time along with 28 other questions submitted by the Department of
Defense Military Pay and Allowance Committee seeking advance
decisions on entitlement to the then new Family Separation Allowance,
In response to question 23 it was decided that "the member would be
entitled to payment if otherwice proper' under 37 U, 8. C. 427%(a).

As the Alr Force pointe out, subsequent decisions, 44 Comp. Gen. 572
£1965), B-181781, August 8, 1887, and 49 Comp. Gen. 887 (1370},
appear to be inconsistent with this pogition,
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Section 427(a), title 37, United States Code (1970), which is the
statutory authority for FSA-I, provides as follows:

'""(a) In addition to any allowance or per diem to
which he otherwise may be entitled under thig title,
a member of a uniformed service with dependents
who is on permanent duty outside of the United States,
or in Alaska, is entitled to a monthly allowance equal
to the basic allowance for quarters payable to a mem-=
ber without dependents in the same pay grade if--

'"(1) the movement of his dependents to his
permanent station or a place near that station
is not authorized at the expence of the United
States under section 406 of this title and his
dependents do not reside at or near that station;
and

"(2) quarters of the United States or a
housing facility under the jurisdiction of a
uniformed service are not available for
assignment to him, "

Section 406 of title 37, United States Code (1970) provides in
pertinent part, that when a member is ordered to make a change of
permanent station, he is entitled to transportation in kind for his
dependents, to reimbursement therefor, or to a monetary allowance
in lieu of transportation in kind, subject to such conditions and limi-
tations, grades, ranks, and ratings, and to and from such places as
prescribed by the Secretaries concerned. Section 401 of title 37
(1970) defines a '"dependent ' as used in sections 408 and 427 as
including a member's spouse.

The legislative history pertaining to family separation allowance
discloses that the purpose of the allowance authorized by 37 U, S, C.
427(a) is to compensate a member for the expense of procuring
public quarters for himeself during periods of enforced separation
from his dependents, where Government quarters are not available
for assignment to him at his overseas station. Although it is not
necessary that a member and his dependents reside together
immediately prior to his transfer overseas in order to qualify for
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such allowance, it is our view that the allowance was not intended to
be paid if the family separation does not result from military orders.
See B-161781, August 8, 1967, and 49 Comp. Gen. 867, supra, hoth
involving family separations as the result of divorce decrees, and in
which FEA~1 was denied. The reason for denial in those cases being
primarily that the separation was not caused by military orders.

See also 44 Comp. Gen. 572, supra. It is our view that the same
rationale would apply to family separation when a legal separation

is involved. In such cases the separation is the result of the mem~
ber's action and not military assignment, and FSA-I payment is not
authorized. To the extent this decision is inconsistent with the answer
to question 23, 43 Comp. Gen. 332, that holding is overruled,

Since Sergeant 's geparation from his spouse was the result
of a legal separation, he is not entitled to FSA~I, and the voucher

-enclosed with the submission will be retained in this Cffice,

Paul G. Dembling

For iha Comptroller General
of the United States




