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DIGEST: 1. The fact that transferred employee may

have been incorrectly advised by his
agency that 17. service charge or loan
origination fee paid by him to secure
mortgage for purchase of :esidence was
not a finance charge provides no basis
for reimbursement of fee since such pay-
ment is expressly precluded by Federal
Travel Regulations (FPHR o1-7) para.
2-6.2d (May 1973).

2. Closing costs may not be reimbursed to
employee who pays such costs when sell-
ing residence at old duty station if
local HUD office determines that it is
customary for purchaser to pay such
costs in that particular area as pro-
vided in Federal Travel Regulations
(FPIM 101-7) para. 2-6.3c (May 1973).

3. Where employee has been reimbursed for
one termite inspection in connection
with sale of residence at old duty
station, cost of second inspection may
not be reimbursed.

4. The fact that transferred employee was
incorrectly advised by his agency that
certain real estate expenses incurred
by him during transfer were reimburs-
able does not obligate the Governmhent
to reimburse such expenses.

This action is in response to the request of Mr. Robert L.
Armstrong, a Veterans Administration employee,for reconsideration
of our Claims Division settlement of March 23, 1976, which dis-
allowed his claim for certain real estate expenses incurred by
him incident to a permanent change of station.
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The disallowance was for reimbursement of the $440 service charge
he paid to secure a loan for his new residence, the $10 fee paid
for a second termite inspection of his old residence, and the
$279.30 closing costs paid in selling his old residence.

The two real estate transactions involved in this case were
the result of Mr. Armstrong's permanent duty transfer from St.
Petersburg, Florida to Roanoke, Virginia. Mr. Armstrong purchased
his new home in Virginia in October 1974, paying a required 17.
loan fee of $440 to the lending institution. Before selling his
old residence in March 1975, Mr. Armstrong found it necessary to
have two termite inspections since the first inspector, the Milliken
Company, would not certify the home to be free of termites; so
after paying Milliken $10, he then had a second inspection per-
formed by the Orkin Company which certified the house termite free
at a cost of $25. Moreover, in completing the sale of his old
residence,, Mr. Armstrong also paid the closing costs of $279.30.

When reimbursed for his real estate expenses under the
authority of 5 UcS.C. e 5724a(a)(4) (1970), Mr. Armstrong was not
reimbursed for either the service charge on his loan incident to
the purchase of a residence at his new duty station or the closing
costs on his old residence. Yet, he was reimbursed for the $25
Orkin termite inspection, although not for the $10 Milliken in-
spection.

Mr. Armstrong now argues that he is entitled to reimbursement
for these expenses because the Assistant Loan Guaranty Officer at
his agency verified the $440 service charge as reimbursable and the
$279.30 closing costs were likewise verified reimbursable by the
agency's Loan Guaranty Officer. He further argues that despite the
Department of Housing and Urban Development's statement to the
contrary, it is customary for the seller to pay the closing costs
in the St. Petersburg, Florida area.

However, for the reasons setout below, we must sustain our
Claims Division's disallowance of Mr. Armstrong's claim.

As mentioned above, the authority to reimburse a Government
employee for expenses incurred in connection with real estate
transactions upon official transfer of station is found in section
5724a of title 5 of the United States Code (1970), The governing
regulations implementing this statutE are contained in chapter 2,
part 6 of the Federal Travel Regulations (FIMR 101-7)p May, 1973.
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Federal Travel Regulations (FPMR 101-7) para. 2-6.2d (May, 1973)
provides in pertinent part thats

"* * * no fee, cost, charge, or expense
is reimburseable which is determined to
be a part of the finance charge under
the Truth in Lending Act, Title I, Public
Law 90-321, and Regulation Z issued pur-
suant thereto by the Board of Governors
of the Federal Reserve System."

Section 106 of the Truth in Lending Act Title 1, Pub. L. 90-321
provides the following guidelines for determining whether a par-
ticular charge is-an excludable expense or a part of the finance
charge:

"(a) Except as otherwise provided in
this section, the amount of the finance
charge in connection with anyconsumer credit
transaction shall be determined as the sum of
all charges, payable directly or indirectly by
the person to whom the credit is extended, and
imposed directly or indirectly by the creditor
as an incident to the extension of credit,
including any of the following types of charges
which are applicable:

"(1) Interest, time price differential,
and any amount payable under a point, discount,
or other system of additional charges.

"(2) Service or carrying charge.

"(3) Loan fee, finder's fee, or
similar charge.

"(4) Fee for an investigation or
credit report.

"(5) Premium or- other charge for
any guarantee or insurance protecting the
creditor against the obligor's default or
other credit loss."
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* * * * *

"(e) The following items, when charged
in connection with any extension of credit
secured by an interest in real property shall
not be included in the computation of the
finance charge with respect to that trans-
action:

"(1) Fees or premiums for title
examination, title insurance, or similar
purposes,

"(2) Fees for preparation of a deed,
settlement statement, or other documents.

"(3) Escrows for future payments of
taxes and insurance.

"(4) Fees for notarizing deeds and
other documents.

"(5) Appraisal fees.

"(6) Credit reports.'t

Regulation Z (12 C.F.R. Part 226), was promulgated by the Board of
Covernors of the Federal Reserve System pursuant to the Truth in
Lending Act, and sets forth the foregoing in substantially the same
form.

The service charge computed at 17. of the loan, claimed by
Mr. Armstrong is also known as a loan origination fee, and its pur-
pose is to cover the various administrative costs of processing and
handling the loan. We have held in the past that this fee may be
described as a "loan fee" within the meaning of section 106(a)(3)
of the Truth in Lending Act. See 54 Comp. Gen. 827 (197 5); B-185621,
April 27, 1976; B-183972, April 16, 1976; and cases cited. As such>
there is no exception contained in section 106(e) of the Act for
this fee which must then be considered a. "finance charge" in ac-
cordance with section 106(a), and since the Federal Travel Regu-
lations preclude reimbursement for such "finance charges,"
reimbursement is not allowed for the service charge paid by
Mr. Armstrong.
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The reimbursement of closing costs is authorized by FTR
para. 2-6.2f provided that they are customarily paid by the seller
of the old residence at the old duty station. However, the method
to be used in determining what the local custom is in respect to
closing costs in a particular area is setout in FTR para. 2-6.3c
which provides in pertinent part as follows:

"Assistance provided by local offices
of the Department of Housing and Urban
Development. * * * The local office will
also furnish upon request information con-
cerning local custom and practices with
respect to charging of closing costs related
to either a sale or purchase, including
information as to whether such costs are
customarily paid by the seller or purchaser
* * *'l

In the instant case, therefore, the local HUD office decided
that in the St. Petersburg area closing costs are customarily paid
by the purchaser rather than the seller. However, Mr. Armstrong
contends that the local custom is and has been that the seller pays
the closing costs. Yet, in the absence of evidence more substantial
than Mr. Arustrong's personal beliefs, we must hold that the infor-
mation provided by HIUD is controlling, and that Mr. Armstrong may not
be reimbursed for the closing costs in question. See 54 Comp. Gen.
827, supra; B-175939, June 19, 1972; B-165202, September 30, 1968.

As to the disallowance of the $10 claim for the termite
inspection, we must agree with our Claims Division that one inspection
is sufficient to meet any reasonable sales requirement and a dupli-
cation of such charges cannot be reirmbursed.

Regarding Mr. Armstrong's belief that the erroneous advice
given by a Government employee is a fact that may warrant payment
of his claim, it should first be noted that erroneous advice given
by the Government's owm agents and employees provides no basis for
reimbursement of an expense that is otherwise prohibited. Where
there is in fact no authority to use Government funds for payment
of a particular expense, authority may not be created by an incor-
rect expression of opinion by a Government employee or agent that
authority exists. The well established rule of law in this regard
is that anyone entering into an arrangement with the Government takes

-5-



B- 186734

the risk of having ascertained that the agent with whom, he deals
and who purports to act for the Government stays within the limits
of his authority, inasmuch as the Government can be neither bound
nor estopped by the unauthorized acts of its agents. Wilber National
Bank of Oneonta, Administrator v. United States, 294 U.S. 120 (1935);
Federal Crop Insurance Corporation v. Merrill, 332 U.S. 380 (1947).
Thus, Mr. Armstrong is not entitled to reimbursement for expenses
solely because certain Government employees erroneously purported
to authorize reimbursement when they were in fact without authority
to do so.

Accordingly, for the foregoing reasons, the disallowance of
Mr. Armstrong's claim is sustained.

Deputyj Comptroller General
of the United States

-6-




