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DIGEST:

Dime pecks for use with computer system
not being 'consumable items" as required
by Federal Property Management Regulations
definition for supplies are automatic data
processing equipment which cannot be
procured on sole-source ,asis by using
agency without delegation of procurement
authority from GSA.

Thisprotest iavolves the negotiated sole-sburce award by
Warner Robins Air'Force Basm of the l-year ind3finite quantity
con tractcIo. F09603-76-D-4413 to Sperry RAndt'Corporation, Unirac/
Federal Systems Division (Univac), for disc packs to be Nted -ith
the Univac U-1050-1l computer c'atem. The award was made on March 25,
10C6. Under the terms of Lha contract, an initial order for the
puriihase of 290 disc packs at a total price of $221,560 was Issued
with the award of the contract. The maximum quantity which may be
ordered during the term of the contract is 575.

Control Data Corpordtion (CDC) protested 'the award on several
grounds: (1) the Air Force..violated the Federal Property Management
Regulations (FPMRfi), nct obtaining a delegation ot procurement
authority (DPA) fvo1m the-General Serviiis Administration'(GSA);
(2) the Air Force determninablon to negotiate on a sole-source basis
pursuant to 10 U.S.C. S 2 304 (a)(1l) (1970 ed.), as implementedby
Armed Services Prdc rament Regulation (ASPR) I 3-210.2(xv) (1975 ed.)
wasmnot well founded; and (3) an Larlier amendment o - Univac contract
whichlAthe Air Force relied upon in part to support j jole-source
determination was not justified and was an improper "tie-in" to
require the exclusive purchase of the Univac disc packs.

For reasons which are indicated below, we have concluded that
the sole-source procurement without a DPA was improper. Since the
procurement was not authorized by GSA, it is not necessary to consider
the other contentions summarized above.
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Essentially, the protest turns an wether the disc packs are
automatic data processing sc euipment (ADPE) or supplies, PM 1
101-32.403-5, "Restrictions on mole source ADPE procurements,"
provides:

"(a) Sole source procurement of ADPE in access of
$50000 over the systems life by either lease or
purchase is permitted only after a delegation of
procuremsant authority (DPA) is provided by GSA.
Where a sole-source procurement appears to be in
the best interest of the Government, agencies shall
submit to GSA a request for a DPA accompanied by a
statement or determination and finding justifying
the requested action. * * *"

A DPA is a.ot required to procure supplies.

The Air Force maunttins thaL it was not ntecessary to
obtain a DPA because disc packs are supplies. "In support of that
position, the Air Force relies upon the definitions in APH 300-6
and DOD Directive 5100.40 which list disc packs as supplies.
The Air Force states that a disc pack is identified by DOD as a supply
item because it ts a stack of breakabla "platters" on a spindle;
it contains no electronic characteristics or connections; individual
platters can be removed and replaced where wear or breakage occurs;
and it is a storage media designed to perform a storage function not
unlike computer tape and punched cards.

CDC and GSA disagree with the Air Force. They both refer
to the definition of supplies in FPMR 5 101-32.402-4 which states:

"'Supplies' means consumable items designed
specifically for use with ADPE, such as computer
tape, ribbons, punch cards, and tabulating paper."

They both state that "consumable items" are the key words.
GSA conments further:

"* * * In thiswregard, disc packs differ f rom computer
tape in the method of transport. In a matjhetic tape
handler, the tape is transported by means of a
series of capstans. The physical contact of the tape
with these rotating shafts, plus the frequent start-
stop of the tapes, induce tape wear. In contrast, disc
packs are mounted on shafts or spindles and are rotated
at a constant rate through force exerted by the shaft
or spindle. This type of transport for discs results
in minimal disc wear when compaxed ao computer tape.
The significant difference in the normal rate of wear,
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plus the fact that as an industry practice disc packs
are offered for lease whereas tap*,is normally purchased,
supports the'claseification of computrer tapes as
consumables and sc~e packs as n6n-con-utable items.
The conautaale issue notilthstanding, the Federal Supply
Classification Catalog!.r, Handbook H 2-1 lists disc
memory units and magnetic disc, data storage as ADP
input/output and storage 6aviccs (vSC'7025) while
magnetic tape is listed-under AD suipplies and support
equipment (FSC 7045). The foregoing supports (GSA's)
interpretation that disc packs are AtDPE components as
opposed to supplies."

Moreover, in Kenneth R. Bland, 54 Coup. Can. 835 (1975),
'CPD 27, following the definition of ADPF at FlMR I

Jlr-32LO:o:-l, we Ltut.'c

"We understand that disc packs are considered
ADPE within the t>aning of this section."

Having regard for the fact that disc packs are not "consumable
items" as required by the FPAR definition for supplies; that it has
been our previous understanding that disc packs are ADPE; and that the
view/of GSA,', which'is entitled to kignificax. weijht because of its
statutory responsibility and authority ifor Covernment ADPE procurement
(Co&Aiico. Inc., 54 Comp. Gen. 196 (1974), 74-2 CPD 152), is that
the rdisc packs are ADPE; we conclude 'ihAtthe Air Force was without
authority to proceed with the award without a DPA. Altbough the
DOD Directive and AFM support the contracting officer's action,
the FPIJR, which is binding on all Federal agencies, takes precedence
in the matter. Coamdisco. Inc., supra.

Since the ,Initial~order of disc packs has been completed,
no remedial'actior on thba order can be taken. However, we are
recommending in a separate latter to the Sccretary of the Air Force
that no additional disc packs be ordered under the contract.

As this decision contains a recommendation for corrective
action, it is being transmitted by letters of today to the
congressional committees named in cection 232 of the Legislative
Reorganization Act of 1970, 31 U.S.C. 5 1172 (1970).

Deputy ComptrolleAeneat
of the United States
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