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Department of Defense - Separate Maintenance
Allovance :

DIGEST: :

Employee of Department of Defense may have daughter

: attending college counted as mamber of fanily io
computing separate maintenance ellowance, Section
262.314 of Standardized Regulations does not exclude
daughter as conditlons oi section 262.1 are met,
and section 261.2 indicates dependents attending
college are to be included in computation of allowance,

By letter dated March 15, 1976, an authorized certifying officer
of the Department of Dafensa (DOD) requested an advance decision on the
claim of a T0D employee for an increase in the amount of his separate
maintenance allowance under the provisions of paragraph 260 of the
Standardized Regulations (Covermment Civilians, Forelgn Areas).

The record shows that the employee's family was evacuated from
his overseas duty post for their personmal safety. Prior to the
evacuation, the employeec's daughter had been issued travel orders
to return to the United States to begin college under the provisioans
of section 280 of the Standardized Regulations. However, her
departure for college did not occur until after the family had becn
evacuated to a safe haven and she had been there approximately six
weeks., Subsecquently, the employee's duty post was reclassified to an
unaccompsnied tour duty station snd the remainder of his family
returned to the United States. ‘

The question for which an advance decision is requested is
whether the daughter should be included as a member oi the employee's
family for purposes of computing the separale maintenance ellowance,
since she would have returned to the United States in any case. The
certifying officer states that sectlon 262.3la of the Standardized
Regulations appears to exclude the employee's deughter in the
computation of the smount of the &llowance. That section reads &s
followss

“A separste mesintenance allowance shall not be granted
shiere the conditions in section 262.1 are not met,
fncluding (but not limited to) situstions where the
separation is for the following or other personal
reasonst

"a, educational purposes.”
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We conclude that section 262.31a does not exclude the

employee's daughter from being counted as a dependent in computing

the employee's allowance. The section prohibits the authorization
of an allowance 1f the separation is solely for educational purposes.
However, the fact that the daughter planned to return to the United
States to attend college does not change her status as a dependent
vnce the employee's eligibility for the allowance is established.

Ian this regard we note that section 261,2 states in part that:

“x *# # The rates are based on the number and composition
of the dependents maintained away from the post of
assignment, including caildren otherwise eligible who
reside away from the residence of the separated household
attending school, college, or university, * * *"

The separation in this case was made long before the daughter
had to leave the overseas area to return to the United States. The
only reason for the separation at this time was because of the
dangerous living conditions at the employeas post of assignment in
the foreigm area, In our decision B-178490, May 6, 1974, it was held
that a child attending boarding school cou]d be counted as a dependent,
although he did not live with his mother at the separated residence
gince the Standardized Regulations permit a separate maintenance
allowance under such circumstances when the aemployee is assigned to
a duty station where his family is not permitted to live with him,

‘ Accordingly, the employee's daughter may be included as a
dependent for purposes of computing his separate maintenance allowance.
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