THE COMPTROLLER GENERAL
DF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C, 20548

DECISION

F|LE: B=-186070 DATE:gm 23 ‘%f\%

MATTEE OF!  Lieutensnt Colonel

o 1, USAF, Retired
DIGEST: Alr Force officer mandatorily vetired under
10 U,8.C. 8516, with retired pay computed as of
April 11, 1970, may not have retived pay
adjusted and increased to reflect higher pay
ratas effective April 15, 1970, on the basis
of admlnistratively issued "vorrected”’ retirve-
nant orders (isswed over A-1/2 years after -
original vetirsument orders) purportiag te
tetroactively ratire officar voluntarily . at a
later date under authovity of 10 U,.8.C, 8911,
in ghe abaence of valid Alr Porce correction
action under 10 U.5.C, 1552, See Comp.
Gen, decisions cited, and particularly 50 Comp,
Cen. 258 (1970).

This asction is in respoase te a letter dated January 22, .
1975 (£1le vreference RPTT), with enclosures, from the Comptrol~
Ilex, Accounting and Floance Divigion, Headquarters Alr Force
Aceounting and Finance Centar, requesting an advance decision
as to the propriety of making payment »n g voucher for §1,852.05
in favor of Lieutenant Colaonal , ,
USAY, Retired, representing additfonal retired pay for the perioed
May 1, 1870, through Decexber 31, 1274. The request was for—
warded to this Office by the Chief, Finance Group, Directorate
of Accounting and Finance, Departrent of the Aly Paree, and has
been asasigned Aix Forca Bequest No. DO-AF-1230 by tha Department
of Defense Military Pay and Allowance Cormdlttee,

The submission states tbat thie member was mandatorily
tetired under the provisicns of 10 U.5.0. 9316470 April 11, 1570,
having écompletad 28 years and 29 days of servies computed undey
10 U.8.C. 8888/kad 927,404 28 years and 16 days of crediteble
service for basle pay purposes. In this respect, the member's
‘Retirement Order--Spacial Order No. AC-31278, dated December 4,
1969-~~makes reference in the remarks item to our decision 38
Comp, Gen, 5/71958) as the basiz for his retirement, Based on
that raetirement order and in compliance with the Uniform Retire-
mant Date Act, 3 U.8.C. 8301 he was retainad on active duty
until April 30, 1970, and beecame entitled to retired pay effective
Hay 1, 1979,
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It 438 stated 1n the submissiou that under thase retirement
orders the wember was not entitled to receive the benefits of
the pay raise which went into effect on April 15, 1970, in the
computation of his retired pay, rather; the computation was
hased on the pay rates which became effective July 1, 1969.

The submission foes on to state that the member's record
was chanped on September 11, 1974, by amendment to his retire-
meiit oxders to show that he was not mandatorily retired on
April 11, 1970, under 10 U,S5.C. 8916% but was, instead, volun-
tarily rvetired under the provistons of 10 U,S.C. 8911V}§ith
28 years 1 month and 5 days' sexvice for hoth baglc pay purposes
and for creditable garviee under 10 U.5.6. 1l405¢and that while
it 1s not clear, it is assumed that the effective date of
retirement under the amended crders is also May 1, 197C. 1In
addition to those amendments, the remarks item was amendad as
follows:

"TAFAFC: 38 Comp. Gen. 5, 11 Apr 70 (Paxa 4-4,
AFM 35-7)! ig amended to tead 'AFAFC: Comp. Gen.
-164842, 21 FEBR 1974.'°

It 1s reported 1in the submlgsion that based on the fore-
going, the use of our decision B~164842%February 21, 1974
(53 Comp. Gen, $10)¥ as a basis for the change in the mewbet's
retirement and the manner in which the change was effected, is
considered to be a continuing application of the logic in the
Court of Claims case of phester#% United States, 199 Ct,
Cl, 687 (1972), which our Office ageeded Fo in B-165038¢<"
August 16 1973 (53 Comp. Gen. 34)K as pertains to the Coast
Guard and P~178054, B-174459, B~ 153784, August 31, 1973
(53 Comp. Gen, 135){/ielating to the Alr Force. Fowever, doubt
is expressed ag to the spplicability to the present situation
of the principle in the Chester case and decisions cited.

. lhe submission goes on to state that it is clear that the
membey was not retained on active duty beyond his mandatory
retirement date for the purpose of physiecal evaluation and was
not voluntarily retired on or before his mandatory retirement
date. As a result, gince the active duty pay rates changed
after the umember's mandatory retirement date but before he
became entitled to retirved pay, there is s quaetion as to the

computat‘on of retired pay.




e

G- 186070

Section 8916*;£,citle 10, Unlred States (ode, provides in
pertinent part:

“{e) Unlese retired or sepaxrated ao an earlier
date, each prowortion~list officar in the regular
grade of lieuteuant colonmel shall be retired, excent
as provided by section £321 of title 5, on the
thirtieth day sfter he completes 28 vyears of ser-
vice computed ender 8927(a) of this title ® * . °

The Unifors Retirement Uate Act as codified in
3 1.5.C. ﬂ30I*rﬂquires that overy retirewment (unless otherwise
rrovided by ntatute) takee effect on the first day of the month
followinyg the sonth in whieh the retirement would otherwise be
effective, but thint the rate of werired pay must be computed
ng of the date retirement would have oeeurved 1f that act had
not haen enactsd, .

In 38 Cenp. Gen, Sk(l§56) involving wandatory retivements
under 10 U.%.C, 89167 we held that the tine spent by a2 nesber
on the sactive list following his nendatory retirement date
solely by virtus of the application of the Unifora Retirement
 bate Act, ia not creditable for longevity pay purposes, Ia
this connection, we held in 43 Comp. Cen. 742V11964) that such
retention would not add to a member's rights with respeet to
the computation of vetired pav. Compave 45 Cosp. Gen., 233
(1969). ‘ -

Thus, under the orders ag oviginglly isaued in
Colonel case, he was roquired to be mandatorily retired
on April 11, 1970, under 10 ¥.5,C. 85161 and whdle 5 U.8.C, B30
pormitted him to remsla on active duty wntil April 310, 1874, and
fixed May 1, 1870, as the effective date of bis ratirement, it
rvequired that nis retired payv be computed on the basis of the
rates of active duty gg; that were in effscet on April 11, 1570,
See 50 Comp. Gen, 258£7261%%62 (1970) involving an aluost
1dentical situation under 10 U.2.C, 81674 :

As to the walidity of the amendatory ratirement order of
tentexhor 11, 1974, we do not agrese with the admindstrative usape
of the Cheater case or of our decleion 33 Comp. Cen. 610, supra,
by the Uepartwent of the Alxr Force as suthority for issusnce of
sucy order. '
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It is our view that the Chester case stands for the propoei-
tion that where a mevber ie to bo mnadatorily retired fram the
gervice, and there are othér provisions of law whieh would
permit him to be voluntarily retired on the same date, such a mam-—
ber will not be precluded from retiring under the retirement law
which will provida the greatey benaftz. In 53 Comp, Gen. (3} e
Chestet case 08 enuncigced in our decision 53 Comp. Gen, 1354
(1974), to a gituation involving § Maring Corps wembar who
gought to be retired volumtarily under the provisions of
10 U.8.C. 6323¥/rathet than be amandatordly retived pursusnt to
section 1(1)¥of the act of Auguet 11, 1959, Public Law 86-155,

73 8tat, 3355 We sald therein that in view of the einmilarity
between the statutes in the Cnester case and thosa involving
mandatory retirament in the Harive Corps membar's cage, wa

would permit the member to ipute bis vetired pay under the pro-
vistons of 10 U.5.C. 6323 as though he was voluntarily retired
on the date of hig mandatory retireweat (June 30, 1968), Under
those provisions, his vetirved pay was to be computed based on

the active duty pay rates in effect on Jnly 3, 1965. Compare

54 Cowp. Gen. D4W(1975), ‘ »

There 18 nothing 4n 53 Coump. Gan..éld?iwhich‘direeted or
authorized the services to issye “amending’ retirement orders
to allow & member, such as in the present caes, to be volun-
tarily retired on a date later than his mandatory retirement
date, Further, thare is nothing therein or im eny other deci-
sion of this Offlce which xoverrules or modifies the bng-

standing rule that where & wewmber iz to be mandatorily rvetired
but is ratained on active duoty only by virtue of the suthority
contained 1n the Uniform Retivement Date Act, such member may
not receive credit for service performed after the mandatory
retiremant date for longevity pay or retired pay computation
purposes, .

In view of the foregoing, the “amending” vetdrement order
of September 11, 1974, must be consldered on 4its own merits with-
out manction under 53 Comp. Cen, 610, supra. It has been held
thst under a statute vesting in the Prasident the power to -
retire officeya of the military serviece, such powsr 18 not. &
continuing pewer, rather 1t is performed to the extent of 1its
axistence by the one act of the President., The same rule in
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for application \mdu & statdtes Witeh vestw 1n's’ subordinate
officar of the Coverxnnent:the: pbwér “to éfféct tha retirement of
s mesber, Therefore, once & meubexr's retiremant has becoue
effactive, eny action tiken to cancel the reti x. amend
‘,,,:%uﬁ

the order retiring the mnbet (other than for ty) under
anothier provision ,of Mw, world.ba ‘Jegdily: lﬁdfﬁa‘eﬁ, i,  See

37 Goap. Gen. 19V(1957) and caves mwmm&’ g wodified by
40 Conp Gen. 41%41961). ot Sen Ll

In this connaction, we vecopnizs that the Hecretaries of the
nilitary departments concerned may perfors or delegate ghe
performance of certain ministerizl duties with xmgiwd.co & mem-
ber's military records under authority inhexent 4a ghoir pogitiona
in order to corract certain sdministrative. amzw . which arise
from time to time regardless of.the care taken 40 insure the
recurney of such records, HowelVer, we are umau of any authgr-
ity in law or regulstion, nor has any been cited in the sud-
wission, whareby the Seeretary of the Alr Porce actimgithrough
his Chlef of Staff wmay make any changes in an ixgdividual's Aly
Force record that would result in a change of metariel fact or
the crestion of & new.cecord dn the ahieenpe of: miprocesding
bafore the Aly Foree Bosvd for Correcti v of MlIdtaxy Recerds
under the provisions of 10 U.8.C. 1552 Sae §2 Comp. Gen, 952'/
(1973). :

Accordingly, it is our view that the “amending” retirement
ordary ilssued in Colonael cage over 4~1/2 yaars after
an accomplishad mandatory rvetiremant is without fotece or effect
oad he s ounly entitled to have his retired pay computed on the
hasia of the nctive duty pay ratez in effect on April 11, 1970,
The voucher submitted on the question will be ratained here.

RIS
iPEPUtY Gowptroller General
of the United States
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