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FILE: B-186009 DATE; Oataber 12, 1976

i MMATTER OF: Jay D, Fitch - Sale or Purchase of Residence

DIGEST; Transferred employee may not be reimbursed for
coat qf second appraisrl. since only cost of one
appraisal may be reimbursed, Also, since
necessity for reappraisal arose due to failure
to sell residence within 6 months of original
appraisal date, claim falls within purview of
ITR paras, 2-6,2b and 2-6,2e which prohibit
reimburnement.

This action is in response to a requesc dated February 25,
1976, from 1Is. Orris C. Buet, Authorized Certifying Officer,
United States Department of Agriculture, for a decision on the
propriery of certifying for payment a voucher submitted by
Mr, Jay D. Fitch, for reimbursement of an appraisal fee paid
in connection with the sale of his former residence, incident
to his change of official station,

Kr. Fitch has been reimbursed for the cost of an initial
appraisal of his former residence, However, his claim for
reimbursement of the coat of a second appraisal was adminis-
tratively disallowed based on decisions of our Office that the
cost of only one appraisal may be reimbursed, 47 Comp, Gen, 306
(1967); 1-179054, September 14, 1973; B-174011, November 15, 1971.
Ms. huet questions the disallowance of this claim "since Mr, Fitch
did not obtain a second appraisal merely to facilitate the sale
of his house, but did so due to regulations of the U.S. Depart-
ment of Hlolsing and Urban Development * * *,"

The necessity for the second appraisal arose because the
residence was not sold within 6 months of the date of the original
appraisat, Department of Housing and Urban Development (B0D)
Handbook No. 4160.1 (March 1975). The Federal Travel Reguln-
tions (FPMR 101-7) para. 2-6,2c (May'1973), provide that
"[llosses due to failure to sell a residence at the old official
utation * * * at its current appraisal value * * * and any
similar losses, are not reimbursnable." (Emphasis supplied.)
Although the amount claimed here is technically not a "loss,"
it is an expense that ordinarily results from prices or market
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conditions, and as such could be said to be within the purview
of KTR para, 2-6,2e, prohibiting reimbursement, In any event,
para, 2-6,2b specifically limits reimbursement to "the
customary cost of an appraisal." We construe that provision
as permitting reimbursement for a single appraisal.

Accordingly, the second appraisal fee is not reimbursable
and the voucher, returned herewith, may not be certified for
payment,

Peputy Comptroller ned at
of the United States
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